Google Stadia Nedir? Google Gdc Nedir? Google game Nedir?

Google'ın çevrimiçi oyun sisteminin üzerinde geçtiğimiz yıldan beri çalıştığı biliniyordu. Google, an itibariyle çevrimiçi oyun servisini tanıttı. Şimdi insanlar Google Stadia nedir sorusuna yanıt arıyor. Peki, Google Stadia Nedir? Google Gdc Nedir? Google game Nedir?, Ne işe yarar ve özellikleri neler? İşte detaylar

İnternet devi Google, Game Developers Conference (GDC) kapsamında Stadia adını verdiği bulut temelli oyun platformunu duyurdu.İşte Google Stadia hakkında bilinmesi gerekenler. 

Dünyanın en büyük arama motoru Google'ın bir süredir çevrimiçi oyun servisleri hakkında çalışmalar yaptığı biliniyordu. Google, Game Developer Conference etkinliğinde çevrimiçi oyun servisini tanıttı. Google'ın tanıtımının ardından birçok kişi Google Stadia nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Google Stadia Nedir? Google Gdc Nedir? Google game Nedir?, Ne işe yarar ve özellikleri neler?

GOOGLE STADİA NEDİR?

Google Stadia, Google'ın çevrimiçi oyun servisidir. Bugüne kadar Project Stream adıyla bilinmesine rağmen, Game Developer Conference etkinliğinde Google tarafından Stadia olarak tanıtılmıştır. Uzun süredir dedikoduları gelen Google Stadia, CEO Sundar Pichai tarafından resmi olarak lanse edildi. Şirketin daha önce Project Stream olarak isimlendirdiği bu teknoloji dünyasının yeni üyesi, temel olarak bulut temelli bir oyun servisi. Bu oyun servisi gücünü buluttan yani uzakta çalışan bir dev sunucudan alıyor. Yani oyunlar sizin sisteminizde değil başka bu sunucuda çalışıyor. 

GOOGLE STADİA'NIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Yüksek sistem ihtiyacını ortadan kaldıran Google Stadia, Chrome üzerinde kullanılabiliyor. Project Stream dönemindeki denemelerinde Assassin’s Creed Odyssey ile test edilen servisin, Unreal ve Unity oyun motorlarına desteği bulunuyor. İnternet bağlantınıza bağlı olarak dizüstü, masaüstü, tablet ya da telefonunuzdan 4K ya da Full HD çözünürlükte oyun keyfi elde etmenize imkan tanıyan servis, herhangi bir yükleme / indirme derdi de yaşatmıyor. Şirket kişilerin hemen oyuna girip keyiflerine bakabileceğini söylüyor. 4K çözünürlükte saniyede 60 kare HDR desteği veren servisin, ilerleyen dönemde 8K saniyede 120 kare oyun desteği vereceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor. Servisin arkadaşlar ile ortak oynama özelliği de bulunuyor. Hatta burada oyunun istenilen bölümüne arkadaşın dahil olabileceği belirtiliyor.

Google çevrimiçi oyun servisini Stadia olarak isimlendirildi. Google'ın sunduğu servisle birlikte akıllı telefonunuz, bilgisayarınız veya benzeri cihazlar ile uzak sunucu üzerinde çalışan oyunları oynama imkanı olacak. Bu servis sayesinde ekran kartı, işlemci gibi donanımlar olmadan oyun oynanabilecek.

-Uzun oyun yükleme süreleri tarih olacak.

-Oyun oynamak için pahalı bilgisayarlar ya da konsollar satın almaya gerek kalmayacak.

-Netflix gibi sistemlerde uygulandığı gibi, içeriğe farklı platformlarda her seferinde kaldığınız yerden devam etmek mümkün olacak. Örneğin bir oyunu oynamaya bilgisayarınızda başlayıp, yolda tabletinizde devam edip en sonunda telefonunuzda bitirebileceksiniz.

-Çok daha fazla kişi oyun oynayabilecek ve oyuncu sayısı artınca Multiplayer oynama sıklığı artacak.

100'DEN FAZLA FİRMA OYUN GELİŞTİRİYOR

Stadia için 100'den fazla firmanın oyun geliştirdiği biliniyor. Stadia'nın 2019 içerisinde Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa'nın diğer belirli bölümlerinde aktif edileceğini belirtiliyor.

GOOGLE STADİA YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATIYOR 

100’den fazla firmanın oyun geliştirdiği bu servis için yukarıdaki kontrolcüyü (WiFi’dan bağlanıyor) de geliştiren internet devi, Stadia‘nın 2019 içerisinde Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa‘nın diğer belirli bölümlerinde aktif edileceğini belirtiliyor. Sunucuları için GPU özelinde AMD ile ortaklık kuran firma, en yüksek oyun performansını vadediyor. Servis için ilk çıkacak oyunlar arasında Doom Eternal’ın olduğu söylenirken, düzgün bir oyun keyfi için kaç MB internet hızı gerekiyor henüz tam olarak açıklanmıyor. Ancak Full HD için bile gecikmesiz oyun elde edilebilmesi için çok yüksek bir kapasiteye ihtiyaç olduğu açıkça görünüyor. Şimdilik Türkiye desteği bulunmayan servisi, hack ve hile konularına kesinlikle izin vermeyeceği özellikle belirtiliyor. Direkt olarak kendi içerisinden YouTube aktarım yapabilecek servis, dijital asistan Google Assistant ile Chromecast desteklerine de sahip. Bu sayede televizyonda da büyük oyunlar oynanabiliyor. Servisin ücreti ise henüz bilinmiyor.

Teknoloji Haberleri