Dev arama motoru Google 22 Nisan gününde kullanıcılarına bir sürpriz yaptı ve Dünya Günü için özel bir doodle hazırladı.Her yıl aynı tarihte kutlanan Dünya Günü'nüne özel doodle hazırlayan Google, hazırladığı video ile 22 Nisan Dünya Gününe destek vermiş oldu. Google'ın yayınladığı videoda yeryüzünde varlığı önemli olan arılara dikkat çekildi.
DÜNYA GÜNÜ DOODLE OLDU
Her sene olduğu gibi bu sene de 22 Nisan Dünya Günü kutlanıyor. Bu yıl 50. yıl dönümü olan Dünya Günü için arama motoru devi Google, özel bir doodle hazırladı. Ana ekrana taşınan doodle da arıların dünya için önemine değiniliyor. Aynı zamanda doodle üzerinden küçük bir oyun da oynanabiliyor.
Google "Dünya Günü'nün 50. Yıl Dönümü Kutlu Olsun" şeklinde kullanıcılarını bilgilendirme amaçlı özel bir videoda hazırladı
DÜNYA GÜNÜ NEDİR?
Amerikalı barış aktivist John McConnell'in ortaya attığı Dünya Günü, çevreye ve doğaya dikkat çekilmesi, yaşanılan dünyanın sorunlarının dile getirilmesi, çözüme kavuşturulması amaçlanır. Bu doğrultuda her yıl 22 Nisan günü çeşitli kutlamalarla gerçekleştirilir.
Amerika Birleşik Devletleri Senatörü Gaylord Nelson, Kaliforniya sahilinde 3500'den fazla kuş öldüren 1969 Santa Barbara petrol sızıntısının yol açtığı yıkımı gördükten sonra Dünya Günü fikriyle geldi.
22 Nisan 1970’teki ilk Dünya Günü, çevreye verilen zararı protesto etmek için yürüyen 22 milyon Amerikalı tarafından kutlandı.
Bu olay, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı'nın kurulmasına ve bir dizi çevre mevzuatı geçirilmesine yol açtı.
O zamandan beri, Dünya Günü dünyaya yayıldı ve şu anda dünya çapında 190'dan fazla ülkede kutlanıyor.
Geçmişte, Yeni Zelanda Dünya Günü festivallerine, temizlik etkinliklerine ve çevre atölyelerine ev sahipliği yaptı.
İklim değişikliğine, ormansızlaşmaya ve kirlenmeye neden olan insan faaliyetiyle doğrudan bağlantılı olan, dünyadaki türlerin hızla tükenmesine dikkat çekmeyi amaçlıyor.
DÜNYA GÜNÜ TÜRKİYE'DE KUTLANIYOR MU?
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), 22 Nisan Dünya Günü'nde Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması'nı düzenliyor. Yarışmada küresel ısınmanın eşiğini belli bir sınırda tutarak iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması amaçlanıyor.Yarışma, karbon ayak izini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma için çalışmalar yürüten şehirleri öne çıkarıyor.
DÜNYA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
İlk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.
Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.