Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 9411.02
Meslek Adı : Gözleme Ustası
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelik Gerektirmeyen Meslekler
M. Alt Ana Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Birim Grubu : Fast Food Hazırlayıcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Gözleme çeşitlerini (kıymalı, peynirli, patatesli, vb.) hazırlama ve pişirme becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Gözlemeci; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş planlaması ve organizasyonu yapmak,
Hijyen kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
Gözleme hamurunu yoğurmak, hamur yumaklarını hazırlamak,
Hamur yumaklarını bir kaba koyup üzerlerine nemli bir bez örterek bir süre dinlendirmek,
Gözleme harcını hazırlamak(kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı, vb.),
Oklavayla yuvarlak yufkalar açmak,
Gözleme harcını yufkanın üzerine yaymak, ikinci yufkayla üstünü kapatmak, kenarlarını bastırarak yapıştırmak,
Ocağı hazırlamak, kızgın sac üzerinde gözlemeleri pişirmek,
Gözlemeleri yağ ile yağlamak, keserek servise hazır hale getirmek,
Kullandığı araç, gereç ve malzemelerin bakım ve temizliğini yapmak,
Eksilen ve biten malzemeleri temin etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Gözleme Ustası Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Gayrimenkul Değerleme Uzmanımesleği için “3315.08” kod olarak kullanılır iken Genel Sekreter Yardımcısı (Sivil Toplum Kuruluşları)mesleği için “1114.19” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;