Grip ve Koronavirüs salgınından koruyan besinler nelerdir? Hangi besin gruplarına yönelmeliyiz?
Koronavirüs salgını devam ederken kışın ayların gelmesiyle grip salgınları da başladı. Salgından korunmanın en iyi yolu ise güçlü bir bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemini güçlendirecek ve salgından koruyacak besinler nelerdir? İşte o besinler...
118
Salgının kol gezdiği bu günlerde vücut direncimizi güçlendirmenin, hem Covid-19'dan hem de grip salgınından korunmada büyük rolünün olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Simay Duvan, güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önerilerinde bulundu Kaynak: Grip ve Koronavirüs salgınından koruyan besinler nelerdir? Hangi besin gruplarına yönelmeliyiz?
218
HAFTADA 2-3 KEZ SOFRANIZDA BALIĞA YER VERİN
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın beslenme ile yakından ilişkili olduğunu ifade eden Diyetisyen Simay Duvan, balık tüketiminin özellikle de bu dönemde ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Balık, Omega-3 yağ asitlerinden zengin içeriğe sahiptir
318
Özellikle soğuk deniz balıklarında yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega 3 yağ asitlerine rastlayabiliriz. Araştırmalara göre, Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık üzerinde güçlendirici etkisi olduğu ve özellikle kolon ve prostat kanserleri için koruyucu etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 2-3 kez balık tüketimi önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
418
SEBZE VE MEYVELERİ ÖĞÜNLERİNİZDEN EKSİK ETMEYİN
Sebze ve meyvelerin oldukça zengin antioksidan (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) içeriğine sahip olduğuna dikkat çeken Dyt. Simay Duvan, şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler, sahip oldukları antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırmada önemli rol oynarlar.
518
Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini; zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan ‘beta karoten’ içerir. Vücut direncinizi artırmak ve savunma sisteminizi güçlü tutmak için meyve ve sebzeleri sofralarınızdan eksik etmeyin.”
618
YULAFIN ZENGİN BESİN İÇERİĞİNDEN FAYDALANIN
Besin bileşenleri açısından oldukça zengin içeriğe sahip olan yulafın da güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağı olduğuna dikkat çeken Dyt. Simay Duvan, “Yapılan çalışmalarda yulafın içerdiği beta-glukan sayesinde kanser, mikrobiyalenfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olabileceği ortaya konmuştur.
718
Bununla birlikte bağışıklık sistemi üzerinde de uyarıcı etkiye sahip olan yulaf; sık sık grip olan, soğuk algınlığına yakalanan ve stresli bir hayata sahip bireylerin beslenmelerinde mutlaka yer almalıdır” dedi
818
EN DOĞAL ANTİBİYOTİK: SARIMSAK
Sarımsağın da sofralarımızın vazgeçilmezi olarak pek çok hastalığın tedavisinde doğal antibiyotik olarak kullanılmaktadır.
918
Yüzyıllardır değişmeyen şifa kaynağı olan sarımsağın içerdiği ‘allicin’ sayesinde güçlü bir antioksidan etki yaratarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde ve vücut direncimizi artırarak pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığı yadsınmaz bir gerçek.
1018
ZENCEFİL SADECE BİR BAHARAT DEĞİL
Taze zencefil içeriğiyle bir vitamin, mineral deposu olduğunun da altını çizen Dyt. Simay Duvan, şöyle devam etti: “B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından zengin olan zencefil, özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.
1118
Zencefil sadece soğuk bir günde ısıtmakla kalmaz, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi gribe bağlı tüm semptomları azaltmaya yardımcı olur. Bu yüzden koruyucu olarak hastalık öncesi dönemde ve iyileştirici etkisi ile de hastalık döneminde tercih edilebilir.”
1218
YEŞİLÇAY KALBİ GÜÇLENDİRİR
Yeşil çayın da içeriğinde bulunan “kateşin” maddesi sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini sözlerine ekleyen Dyt. Simay Duvan, “Yeşil çay kalbin çalışmasını da düzenleyerek kalbi güçlendirir ve kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
1318
METEBOLİZMANIN ÇALIŞMASINA YARDIMCI OLUR
Yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları doktor ve diyetisyene danışarak tüketmelidir” dedi.
1418
HER GÜN YOĞURT VE KEFİR TÜKETİN
Bağırsak florasının düzenlenmesinde rol oynayan probiyotiklerin bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunun altını çizen Dyt. Simay Duvan,
1518
“Aynı zamanda antioksidan etki de gösteren probiyotikler, enflamatuar hastalıkların oluşumunda koruyucu etkiye sahiptir. Kefir ve yoğurt, probiyotik özellikleri sayesinde vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmamıza yardımcı olurlar. Özellikle mevsim geçişlerinde beslenmemizde mutlaka yer almalıdır” diye konuştu.
1618
BOL BOL SU TÜKETİN
Sıcaklığın azalmasıyla birlikte su tüketiminde de azalmalar gözlendiğini vurgulayan Dyt. Simay Duvan, ancak vücudumuzun su ihtiyacı her mevsimde devam ettiğini, bu nedenle özellikle gripten korunmak için günde 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti.
1718
ŞEKERDEN UZAK DURUN
Son yıllarda yapılan çalışmalar fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını gösterdiğine dikkat çeken Dyt. Simay Duvan, şu uyarılarda bulundu:
1818
“Şeker, vücudun karbonhidrat yükünü artırması ile beraber solunum yolu hastalıklarının seyrini de ağırlaştırabilir. Bu nedenle beslenmenizde mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltarak paket gıdalardan uzak durmamız gerekir.”