Daha önce silahlı terör örgütüne üye olmaksızın terör propagandası yapma suçundan yargılandıkları davadan tahliye edilen Grup Yorum üyeleri İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat ile gri liste denilen aranan teröristler listesinde yer aldı.
GRUP YORUM NEDEN YASAKLANDI?
Grup Yorum'un üyeleri Selma ve İnan Altun ile Ali Aracı ve İbrahim Gökçek, İçişleri Bakanlığı'nın "Aranan teröristler" listesine konuldu. "Gri liste"ye isimleri yerleştirilen grup üyelerini ihbar edenler için ödül de öngörüldü. "DHKP-C terör örgütü üyeliği" ile suçlanan Grup Yorum üyelerini ihbar edenler için 300 biner TL para ödülü vadedildi.
İçişleri Bakanlığı, "Aranan teröristler" listesini tekrar güncellemiş, Kırmızı, yeşil, mavi, turuncu ve gri olmak üzere beş farklı kategoride aranan yaklaşık 900 kişi için 300 bin lira ile 4 milyon lira arasında ödül konulmuştu.
İŞTE İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ GRİ LİSTESİNDEKİ GRUP YORUM ÜYELERİ
GRUP YORUM, SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİ
Grup Yorum’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, karara tepki gösterildi. Grubun 11 üyesinin tutuklandığı belirtilen açıklamada, “Ama her şeye rağmen direndik, ürettik, üretmeye devam ediyoruz ve edeceğiz de. AK PARTİ aklı sıra bizi marjinal, terörist gösterip halkın gözünde değersizleştirecek, küçük düşürecek. Çok yanılıyorsunuz ve baltayı taşa vurdunuz bir kez daha diyoruz” denildi.
DAVA EVVEL TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ
Okmeydanı'ndaki İdil Kültür Merkezi'nde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Grup Yorum üyesi 7 kişinin de aralarında bulunduğu 11 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklu 8 sanığın tahliyesine karar verildi.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, 7'si Grup Yorum üyesi 8 tutuklu sanık ile 3 tutuksuz sanık katıldı. Sanıkları çok sayıda avukatın temsil ettiği duruşmayı CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile sanatçılar Edip Akbayram ve Ferhat Tunç da izledi.
Duruşmada tutuklu sanıkların savunmaları alındı.
Tutuklu sanıklardan Selma Altın, işkenceyle gözaltına alındıklarını öne sürerek, meselenin sadece gözaltına alınmaları olmadığının enstrümanlarının parçalanmasıyla ortaya çıktığını, kendilerine kin beslendiğini ve Grup Yorum'u bu nedenle anlatmak zorunda olduklarını dile getirdi.
Dosyada parçalanan enstrümanların fotoğraflarının olmamasının sebebini soran Altın, "Bağlamamızın üzerinden suç aletiymiş gibi parmak izi alındı. Burada kırılan enstrümanlarımızı da savunuyorum ben. Bedel ödeyen enstrümanlarımızdır." dedi.
Altın, yerlerinin mahkemeler değil, konser salonları olduğunu da ifade etti.
Diğer sanıkların da savunmasının alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 8 sanığın tahliyesine karar verdi. Heyet, duruşmayı 13 Haziran'a erteledi.
Türkiye'de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla kurulan Yorum, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur.
GRUP YORUM HAKKINDA
1987’den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye'de ve Avrupa'da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu nedenlerle ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgi nedeniyle pek çok gözaltı, tutuklama ve yasaklama ile karşılaştı. Güvenlik güçleri tarafından cd ve kasetleri dahi kurşunlanan grubun pek çok üyesi, onlarca kez işkence gördü, on yıllara varan hapis cezaları aldı. Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe,Lazca Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar söylüyor. Müziğinde, mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman, trompet, viyolonsel ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgı da kullanıyor. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan 'rock'a kadar tınılar barındırıyor.
Grubun şarkı sözlerini, anti-faşist ve anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular şekillendiriyor.
Hakkında bir çok araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan Grup Yorum, basında 'Hapishane Şarkıcıları' ve 'Kar Makinası' ismi ile de anılıyor.
GRUP YORUM ÜYELERİ
Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek ve İbrahim Gökçek tuttukları ölüm orucu sonucunda hayatlarını kaybetti. Bölek ve Gökçek, konserlerindeki yasakların kalkması ve haklarındaki davaların sonlandırılması üzerindeki baskıların bitmesi için ölüm orucundaydılar.
GRUP YORUM ALBÜMLERİ
1. Sıyrılıp Gelen (1987)
2. Haziranda Ölmek Zor / Berivan (1988)
3. Türkülerle (1989)
4. Cemo / Gün Gelir (1989)
5. Gel ki Şafaklar Tutuşsun (1990)
6. Yürek Çağrısı (1991)
7. Dünden Yarına (1991)
8. Cesaret (1992)
9. Hiç Durmadan (1993)
10. İleri (1995)
11. Geliyoruz (1996)
12. Marşlarımız (1997)
13. Boran Fırtınası (1998)
14. Kucaklaşma (1999)
15. 15. Yıl Seçmeler (2000)
16. Eylül (2001)
17. Feda (2001)
18. Biz Varız (2003)
19. Yürüyüş (2003)
20. Yıldızlar Kuşandık (2006)
21. Başeğmeden (2008)