Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, GSS prim borçlarını yıl sonuna kadar ödeyen vatandaşların gecikme cezalarının silineceği müjdesini verdi.
Seçuk açıklamasında şunları söyledi:
‘’Sağlık hizmetlerine erişemeyen hiçbir vatandaşın kalmaması hedefi ile başlatılan zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması 1/1/2012 yılında hayata geçirilmiş olup bu tarihten itibaren herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.
Bugün ülkemizin %99,1’i genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır.
Bununla birlikte, birikmiş genel sağlık sigortası prim borçları olan vatandaşlarımız için de faizsiz ödeme imkanı getirilmiştir.
Bu kapsamda birikmiş genel sağlık sigortası prim borçlarını 31/12/2018 tarihine kadar ödeyen vatandaşlarımızın 2018 yılı Nisan ayı ve öncesine ait ödenmemiş prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir.
Ancak 31/12/2018 tarihine kadar söz konusu prim borçlarının ödenmemesi halinde bu borçlara geçmişe yönelik gecikme cezası ve gecikme zammı ekleneceği için vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimde sağlanan bu imkanı kaçırmamasını tavsiye ediyorum.’’
GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?
Genel Sağlık Sigortası, temel sağlık hizmetlerinden tüm vatandaşların yararlanmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra yabancıların da istekleri doğrultusunda sağlık sigortası kapsamına girebildikleri bilinmektedir. 18 yaşından büyükler sigorta kapsamında olduğundan, eğer sigorta sahibi değil veya çalışmıyorsa belli bir ücreti devlete ödeyerek sağlık, ecza, yoğun bakım gibi hizmetlerden faydalanabilmektedirler. 18 yaşından küçükler ise bu uygulamaya tabii değillerdir, ücretsiz faydalanabilmektedir.
GSS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
GSS başvurusu yapmak istiyorsanız belirli evrakları temin edip işlemlere başlanılması gereklidir. GSS başvurusu için gerekli belgeler;
-Kaymakamlık binası içinde bulunan Sosyal Hizmetler Birimine gidilerek GSS başvuru formu
-Muhtardan, e-devlet sisteminden veya nüfustan alınan İkametgâh Belgesi
-Kimlik Fotokopisi
-Alınan formda ilgili alanlar doldurulup Vergi Dairesine gidilir ve imzalatılır.
-Mahalle muhtarı gerekli yerler doldurulur ve imzalanır.
-Bütün alanlar doldurulup imzalatıldıktan sonra kaymakamlığa teslim edilir.
GSS BORCU NASIL SORGULANIR?
GSS borcu olanlar, borçlarını kolay bir yöntemle sorgulayabilmektedirler. E Devlet üzerinden yapılan sorgulamayla GSS prim borcunuzun olup olmadığını, varsa ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
-E Devlet (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/) uygulamasından öncelikle, şifrenizle giriş yapmalısınız.
-Arama bölümüne ‘GSS’ yazınız.
-Karşınıza çıkan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ (https://www.turkiye.gov.tr/ sgk-gss-borc-dokumu) sekmesine tıklayınız.
-Sonuç olarak borcunuzun olup olmadığı açılan ekranda karşınıza çıkacaktır.
Genel Sağlık Sigortası Prim Tutarları
6824 sayılı Kanunla gelir testi zorunluluğu kaldırılmış olup, gelir testini kişi kendi isterse yaptıracaktır. Gelir testi yaptırmayanların ödeyecekleri aylık GSS prim tutarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
01/01/2018 – 31/12/2018 arası için 60,89 TL
01/04/2017 – 31/12/2017 arası için 53,33 TL
01/04/2017 – 31/12/2017 tarihleri arası için GSS primi aylık 53,33 TL olarak sabitlenmiştir.
Not:
– Yukarıda belirtilen genel sağlık sigortası prim tutarları hiçbir sigortalılığı yani sosyal güvencesi olmadığı için sadece genel sağlık sigortasına tabi olanlar için geçerli tutarlardır. Bunların gelir testi sonucu aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirleri esas alınarak, yukarıdaki tablo da belirtilen hangi orana denk geliyorsa ödeyeceği prim tutarı ona göre belirlenir.
– Sadece genel sağlık sigortasına tabi olduğu halde hiç gelir testi yaptırmayanlardan brüt asgari ücretin iki katının yüzde 12’si tutarında genel sağlık sigortası primi alınmaktadır.
– 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (Emekli Sandığı) veya başka kapsamda sigortalı olanlardan ise prime esas kazançlarının yüzde 12’si oranında genel sağlık sigortası primi alınmaktadır.
Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Tabi Olanlar İçin GSS Prim Tutarları
4/a – 4/b ve 1/10/2008 tarihi veya sonrasında işe giren 4/c sigortalıları için GSS prim tutarı, prime esas kazançlarının, (SGK’ya bildirilen kazançlarının) yüzde 12,5’idir.
İsteğe bağlı sigortalılar için GSS prim tutarı, prime esas kazançlarının (SGK’ya bildirdikleri kazançlarının) yüzde 12’sidir.
GSS Primlerini Ödeme Süresi
Her ayın GSS prim borcunun takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir. Ayın son gününün resmi tatile rastlaması halinde takip eden ilk iş gününün mesai bitimine kadar son ödeme tarihi uzar.