Güçlü bağışıklık sistemi için 9 önemli beslenme kuralı
Küresel olarak tesiri altında olduğumuz Kovid-19 sürecinde bağışıklık sistemi ekstra öneme sahip. Vakaların çığ gibi büyümesinin yanı sıra grip salgının da eklenmesiyle beslenme düzenine olan ilgi arttı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, bu süreçte bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmenin 9 önemli ku
116
Pandemi sürecinde beslenme tarzına dikkat çekerek öneri ve bir takım uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “Şunu unutmamalıyız ki bağışıklık sistemimiz bizi koruyan ve diğer birçok sistemle entegre halde çalışan bir sistem. Hele de bugünlerde bu kompleks sistemi ayakta tutabilmenin en önemli yollarından biri sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek. Dengeli beslenmenin yanı sıra egzersiz ve kaliteli uyku sağlıklı bir yaşamın yapı taşlarını oluşturmakta” şeklinde ifade etti.
216
ÇEŞİTLİ BESLENMEYE ÖNEM VERİN
Vitamin ve minerallerin önemi vurgulayan Uzman Diyetisyen Ozman, "Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde vitamin ve mineraller büyük önem taşıyor. Ancak tek bir vitamin ve mineralle bu faydayı sağlamak mümkün değil. O nedenle vitamin ve minerallerin hepsinden faydalanabilmek için mutlaka çeşitli beslenmeye özen gösterin.
316
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip çinko; buğday, badem, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunurken; C vitamini ise daha çok taze meyve ve sebzelerde bulunuyor.
416
Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi üzerinde rol oynayan E vitamini ise ceviz, fındık, badem ve balık türlerinde bulunuyor.
516
PROTEİN DEPOLAYIN
Diyette protein eksikliğinin bağışıklığı zayıflattığı ve enfeksiyon riskini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle vegan veya vejetaryen beslenme stiline sahip kişilerde temel olarak eksikliği görülen makro besin grubu proteinlerdir.
616
Her türlü et grubundan hoşnut olmayan ve sık et tüketemeyen kişilerin tahıl ve bakliyatları tüketmesi durumunda yaklaşık olarak et ile beslenmiş kadar protein ortaya çıkaracaktır.
716
Nohut ve bulgur pilavı, peynir ve tahıllı ekmek gibi kombinasyonlar kaliteli protein kombinasyonlarıdır. Bu besinlerden birinde var olup diğerinde var olmayan protein yapı taşları birleştiğinde neredeyse tüm protein yapı taşlarını bünyesinde barındıran et kalitesine yaklaşmış olur.
816
DOKTOR GÖZETİMİNDE VİTAMİN TAKVİYESİ KULLANIN
Birey günlük tüketmesi gerekenin altında vitamin ve mineral alıyor olabilir. Bu durumda bu eksik vitamin ve mineralleri telafi etmek için doktora ve yahut diyetisyeninize danışarak multivitamin takviyeleri kullanabilirsiniz.
916
B GRUBU VİTAMİNLERİNDEN FAYDALANIN
B grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir, vücutta depolanmadıkları için günlük olarak düzenli şekilde alınmaları gereklidir. B grubuna dahil olan B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 vitaminlerinden hepsi ayrı ayrı olarak tahıl, et, süt, yeşil yapraklı sebzeler gibi çok farklı kaynaklarda çeşitli miktarlarda bulunduğundan bu vitaminleri yeteri kadar almak ancak beslenme tarzını çeşitlendirmenin yolundan geçer.
1016
SİGARADAN UZAK DURUN
Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Yapılan bilimsel çalışmalar; sigaranın sağlığa zararlarını tartışmasız ortaya koyuyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığında enfeksiyonlara yatkınlık artıyor. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek her faktör bu dönemde özellikle dikkate alınmalı." ifadelerini kullandı.
1116
TERCİHİNİZ AKDENİZ DİYETİNDEN YANA OLSUN
Diyet yapıyorsanız hızlı ve fazla kilo verdiren sağlıksız diyetlerden kaçının. Bilimsel olarak adı sürekli geçen ve bireylerin sağlığını sürdürmesinde en olumlu etkileri bulunan beslenme tarzı Akdeniz diyeti olarak görülüyor.
1216
Akdeniz diyeti kırmızı eti çok daha düşük oranda içerirken, meyve, sebze, yağlı tohumlar, tam tahıllar ve balık tüketimini teşvik ediyor.
1316
YEMEK HAZIRLAMA STİLİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIR
Yemek hazırlama stili, gıdalarda bulunan vitamin ve minerallerin yok olması üzerinde büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple C vitamini kayıplarını önlemek adına C vitamini içeren sebze ve meyveler hava ile teması kesilmelidir. Bunun için de çok küçük parçalara bölünmemeli ve besin hazırlama aşamasında sadece paslanmaz çelik ve güvenilir plastikler kullanılmalı.
1416
GÜNÜN EN MÜHİM ÖĞÜNÜ KAHVALTI
Kahvaltı güne başlamanın en önemli öğünü ve kesinlikle es geçilmemeli. Fakat kahvaltıda poğaça, börek, salam, sosis gibi bağışıklığı düşüren gıdalardan uzak durulmalı. Bunun yerine yumurta, peynir, zeytin, salatalık, yeşillik gibi bağışıklığı güçlendirecek besinler tercih edilmeli.
1516
Bakteri, virüs ve patojenik mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi sağladığı bilimsel araştırmalarda gösterilen Beta-glukan alımı için; haftada bir iki kez; kahvaltıda yulaf meyve karışımları ya da omletinize ekleyerek mantar tüketebilirsiniz.
1616
Beta-glukan; yulaf unu, yulaf ezmesi, tam tahıl ürünler ve mantarda bulunan; hücresel bağışıklığı uyaran güçlü bir aktivatördür.” önerilerinde bulundu.