Takma kirpikler son zamanlarda çok fazla merak ediliyor ve kullanılıyor. Hem güzel hem de doğal bir görünüme sahip olmayı isteyenler bunun yan etkilerini unutuyor. Mağazalarda satılan kirpikler , yapıştırıcı veya mıknatıs yardımıyla kirpiklerin üzerine yapıştırılır. Her ne kadar bu işlem doğal bir görünüm verse de zamanla doğal kirpiklerin düşmesine sebep olabiliyor.
FDA, bu ürünlerin yan etkilerinin kendi kendine geçtiğini ancak bazen de çok ciddi sorunlara yol açtığını söylüyor.
Alerjik Reaksiyonlar: Takma kirpikler naylon gibi sentetik malzemelerle veya ipek veya vizon lifleriyle yapılabilir. Birçok insanın vizona alerjisi vardır. Bu nedenle yapıştırıcıya olumsuz bir tepki verilebilir. Alerjisi olan kişiler muhakkak ürünü almadan önce kullanılan malzemeyi sormalıdır. Ürün kullanıldıktan 24 saat sonra herhangi bir reaksiyon gösterebilir.
Enfeksiyon: Bu genellikle kullanılan kirpiklerden dolayı olur. Kirpikler düzenli yıkama yapılmadığında polen, toz veya ölü hücrelerini de tutabilir. Göz kapağınız kırmızıya dönebilir veya şişebilir.
Göz kapağınızda kepek, apacık veya sivilce meydana gelebilir.
Göz temizliği yapılırken göz kapakları günde iki kez yıkanarak bu gibi sorunlar önlenebilir.
Sarkık göz kapakları: Zamanla, kullanılan mıknatıslar göz kapağınızı kalıcı olarak aşağı çekebilir. Yapıştırıcı ayrıca göze girebilir ve bu gibi durumlarda iyileşme uzun sürebilir.
Göz iltihabı: Bu durum nadirdir ancak gözleri çok fazla ovmak, kirpik uzantılarından gelen lifleri göz zarının üzerine veya altına yerleştirebilir. Şiddetli vakalarda çıkarmak için ameliyat gerekebilir..
Gözlerin çevresinde herhangi bir kaşıntı , tahriş veya kepek benzeri pullar fark edildiği zaman göz doktoruna başvurulmalı. Kirpikler bir uzman eşliğinde çıkarılmalıdır.