Habertürk yazarı Bülent Aydemir, kaleme aldığı köşe yazısında Rusya'nın BOTAŞ'ın 20 milyar Dolar doğalgaz borcunun önümüzdeki yıla ertelenmesinin Türkiye'nin elini rahatlattığını ifade etti. Aydemir, Rusya ile yapılan görüşmelerde doğalgazda bin metreküp için 800 dolara yapılan anlaşma 600 dolara düşürülmeye çalışıldığını belirtirken Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın Mart ayında sisteme verileceğini anımsatarak, "Spot piyasada da doğalgaz fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Bütün bunlara baktığımızda hükümet, seçim öncesinde doğalgaz ve elektrikte indirime gitme kararı aldı ve bu karar yılbaşından önce müjde olarak duyurulacak" dedi.
VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETMEMEYE ÇALIŞIYORUZ
İndirimin birkaç gün içinde açıklanacağını ifade eden Aydemir, yetkililerin bu konudaki düşüncelerini aktararak, "Yetkililer diyor ki, 'Türkiye’nin uyguladığı çapraz sübvansiyon modeli, bütün dünyada da örnek alınmaya çalışılan bir model. Hazine ve Maliye’yi bu işe bulaştırmadan enerji borsası EPİAŞ aracılığıyla fiyatları düzenliyoruz ve vatandaşımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz.' " diye yazdı.
"DOĞALGAZDAKİ İNDİRİM ELEKTRİK FİYATLARINA DA YANSIYACAK"
İndirimlerin detayları hakkında bilgi veren Aydemir şu ifadeleri kullandı:
"Elektrikte indirim sağlamak için PTF denilen, Piyasa Takas Fiyatı düşürülecek. PTS, gün öncesi piyasasına sunulan tekliflerin arz ve talebe göre eşleşmesiyle oluşan saatlik elektrik enerjisi fiyatı anlamına geliyor ve EPDK, bu noktada bir tavan fiyat belirliyor. Tavan fiyat şu anda 4800/mw saat. Bu fiyat kurul kararıyla 4200’e düşürülecek. Tavan fiyatının düşmesi şu anlama geliyor. Dağıtım şirketleri ya da serbest tüketiciler, bu fiyat üzerinden üreticilerle pazarlığa oturabilecekler. Dağıtım şirketlerince bu fiyatın yüzde 10-15 ya da yüzde 20 altında bir indirim alınması, doğrudan tüketiciye indirim olarak yansıyacak. Bugüne kadarki uygulama da böyle. Dağıtım şirketleri, tavan fiyat üzerinden pazarlıklarını ve indirimlerini yapıyorlar.
İkincisi ise BOTAŞ’ı ilgilendiriyor. Maliyetler, spot piyasa ve anlaşmalarla alınacak indirim doğrudan vatandaşa yansıyacak. Elektrik üretiminin önemli bir bölümü de doğalgazla yapıldığı için doğalgazdaki indirim, doğal olarak elektrik fiyatlarına da indirim olarak yansıyacak."
SANAYİ VE ELEKTRİK ÜRETİCİLERİNE İNDİRİM
Hükümetin sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın metreküp fiyatında yüzde 10-15 arası indirim planladığını kaydederek şunları yazdı:
"Biraz karışık bir mesele olduğunun farkındayım ancak daha net şekilde anlatırsak. Hükümet, şu anda sanayiye ve elektrik üreticilerine doğalgazın bir metreküpünü 20 lira 50 kuruştan satıyor. Burada yüzde 10-15 arası bir indirim planlanıyor. Yani en kötü ihtimalle bir metreküp doğalgaz sanayiye 18 liradan verilecek. Bu müjde açıklandığında, üretimde doğalgaz kullanan bütün sanayi kuruluşları, işletmeler, hatta tarım kuruluşlarının üretim maliyetleri bir nebze olsun düşmüş olacak. Elbette ki yeterli değil ancak indirim indirimdir. Uzun süredir zam görmeye alıştığımız için az da olsa psikolojik bir rahatlama bile iyi gelecektir. Enerjideki indirimin daha çok sanayide ve üretimde olacağını söylemek yanlış olmaz. Konutlarda zaten çok yüksek devlet sübvansiyonu bulunuyor."
"BÜROKRATİK KADEMELER HUMMALI VE HEYECANLI BİR ÇALIŞMA VAR"
Bürokratik kademelerde hummalı ve heyecanlı bir çalışma olduğunu kaydeden Aydemir, "Şunun altını çizmeliyim; bürokratik kademelerde hummalı ve heyecanlı bir çalışma var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı bu müjde ve indirim oranının mümkün olacak en yüksek seviyede olması için enerji bürokrasisi harıl harıl çalışıyor" diye yazdı.
İSTANBUL'A ÖZEL ELEKTRİK İNDİRİMİ
Hükümetin İstanbul'a kullanılan elektrik fiyatında indirime hazırlandığını belirten Aydemir, çalışmanın detayları hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:
"Hükümet, İstanbul’da da kullanılan elektrik fiyatında indirime hazırlanıyor. Nasıl mı? Hemen cevap vereyim. Bunun için de özel bir formül bulundu ve Hazine’ye yük bindirmeden indirim sağlanması planlanıyor. Dağıtım şirketlerinin aldığı, “sistem kullanım bedeli” diye bir kalem var. Dağıtım şirketleri ile görüşerek, sistem kullanım bedelinde indirim sağlanacak ve bu doğrudan tüketiciye yansıyacak.
Aynı şey doğalgaz için de geçerli. Dağıtım şirketleri, tüketiciye sundukları bir metreküp doğalgaz için, 'sistem kullanım bedeli' adı altında pay alıyorlar. Genellikle dağıtım şirketleri bu payı düşürmek istemiyor ancak hükümet alacağı kararla, sistem kullanım bedellerinde indirime gidebilir. Yani hem doğalgazda hem de elektrikte indirim söz konusu olabilir. Anlattığım bu formül İstanbul için geçerli. Altını çizmiş olayım...
Yeni müjdeler olursa duyurmaya devam edeceğim...
Sabit sistem kullanım bedeli tüketicilere uygulanan çift terimli tarifedeki güç bedeline benzer. Bu bedel üreticinin üretim miktarından bağımsız olup üreticinin gücü üzerinden alınmaktadır. Diğer bir ifadeyle, bu bedel TL/MW olarak belirlenmektedir."