B12 vitamininin sinir ve beyin hücrelerinin sağlığını korumak, beyni güçlendirmek, kırmızı kan hücresi geliştirerek anemiyi azaltmak, enerji vermek, göz sağlığını korumak, doğumda gelişebilecek komplikasyonları önlemek gibi faydaları vardır.
B12 eksikliği olan kişilerde anemi, hafıza kaybı, depresyon, baş ağrısı, uykusuzluk, bilinç kaybı ve nörolojik problemlerle kendini gösterir.
B12 vitamini için takviye olarak kırmızı et mükemmel bir takviyedir. Kırmızı etlerde doymuş yağ fazla olacağından kolesterolü olan kişilerin et tüketiminde daha dikkatli olması beklenir.
Omega-3 bakımından yüksek besin değeri olan balıklar da B12 takviyesi için oldukça iyidir. Somon, alabalık, ton balığı, sardalya gibi balıklar ek balık takviyelerine örnek verilebilir.
Yumurtada bulunan vitamin ve minerallerin çoğu yumurta sarısında bulunur. Günlük olarak tüketilen yumurta B12 takviyesi için önemli bir besindir.
Süt, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri de içeriğindeki vitamin ve minerallerden dolayı ek bir takviye için tercih edilebilir besinlerdir.
Karaciğer, böbrek gibi hayvansal organlarda, B12 vitamininin karaciğerlerde toplanmasından dolayı tüketilmesi gereken zengin besin kaynaklarıdır.
Tahıllarda genellikle folik asit ve B12 gibi vitamine ekstra vitamin ve mineraller sağlar.
Ceviz, fındık, badem, leblebi gibi kuruyemişlerde B12 için oldukça önemli olduğundan gün içerisinde en az bir avuç tüketilmelidir.
Meyvelerde besin değerli ve lifli yapılarından dolayı B12 takviyesi için önemli takviyelerdir. Genel olarak bütün meyvelerin vitamin takviyesi için faydası fazladır ama en çok muz, avokado ve narenciyede B12 takviyesi daha fazladır.
Sebze olarak da ıspanak, lahana, brokoli gibi yeşil ağırlıklı sebzelerde B12 takviyesi için alınmalıdır.