Rusya Dışişleri Bakanlığından görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, "Libya Ulusal Mütabakat Hükümet Lideri Sarrac ve Hafter bugün Moskova'da bir araya gelecekler." ifadelerine yer verildi.
ÇAVUŞOĞLU, ATEŞKES İÇİN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Shirley Botchway ile görüştükten sonra, " Rusya'nın Rusya'nın Hafter'i ikna etmesini bekliyoruz." demişti.
Çavuşoğlu,yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
Hafter de Libya'da bir aktör ama meşruiyeti yok. Hafter ateşe riayet edecek, saldırganlığı durduracak.
Bu gece itibariyle bir ateşkesin sağlanması konusunda iki devlet başkanı bir çağrıda bulundu. Ortak açıklamamızda net bir şekilde vurgulandığı gibi.
Buradaki mutabakata göre, Türkiye olarak biz şu andaki tek meşru yönetimi bu çağrıya destek vermeleri konusunda ikna edecektik. Rusya tarafı da Hafter'i bu çağrıya destek verme konusunda ikna edecekti. Ve biz üzerimize düşeni yaptık.
İKİ FARKLI YÖNETİM VAR
Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da, birden fazla yönetim bulunuyor.
Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.
LİBYA'DA SON DURUM
Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.