Haksız yere adam öldürmenin dindeki hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı

İslâm dini, insanı yaratılanların en değerlisi ve üstünü (İsrâ, 17/70; Tin, 95/4), insan hayatının korunmasını da dinin temel amaçlarından biri saymıştır.

Kur’an-ı Kerim’de haksız yere bir cana kıyanın bütün insanları öldürmüş gibi ağır bir suç işlemiş olacağı, bir insanın hayatını kurtarmanın da bütün insanlara hayat verme gibi yüce ve değerli bir davranış olduğu şöyle ifade edilir: “Bundan dolayı İsrailoğullarına (Kitapta) şunu yazdık: Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.

Andolsun ki, onlara resûllerimiz apaçık deliller (mucize ve âyetler) getirdiler. Ama onlardan birçoğu bundan sonra da (hâlâ) yeryüzünde aşırı gitmektedir. ” (Mâide, 5/32).


Bu sebeple İslâm’da adam öldürme büyük günahlardan birisi olarak telakki edilmiştir (En’am, 6/151). Haksız yere ve kasten masum bir kimseyi öldürenin, dünyevi cezası bir tarafa, ahirette de cehennem azabıyla cezalandırılacağı, Allah’ın gazap ve lanetine uğrayacağı bildirilmiştir (Nisa, 4/93). Hz. Peygamber de (s.a.s.) Veda Haccı’nda bütün insanlara hitaben, “Bu gün, bu ay ve bu belde nasıl kutsal ve korunmuş ise canlarınız, mallarınız ve ırzlarınız da öylesine korunmuştur. ” (Buhârî, İlim, 37; Hac, 132) buyurarak, insanın hayat hakkının kutsal ve dokunulmaz olduğunu belirtmiştir. İnsanların haksız yere öldürülmelerine sebep olan da sorumludur.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri