Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 2265.03
Meslek Adı : Halk Sağlığı Gıda Uzmanı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sağlık İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Diyetisyenler Ve Beslenme Uzmanları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Besin maddelerinin 'Gıda Maddeleri? Tüzüğüne uygunluğunu saptayan, toplumu sağlık konularında bilgili kılmak için program hazırlayan ve yayınlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Halk Sağlığı Gıda Uzmanı işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak
Besin maddelerinin üretildiği kuruluşlarda çalışan personelin sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak,
Üretim ve satış yerlerinin temiz olması için denetlemelerde bulunmak,
Uygulamaları denetleyerek besinlerin standartlara uygunluğunu sağlamak,
Üretim konusunda teknik bilgiler vererek işlemlerin uygun yapılmasına özen göstermek,
Bazı gıda maddelerinin saklanması ve ambalajlanması konusunda standartları belirlemek,
Bozuk gıda maddelerini sağlık ekiplerine imha ettirmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Halk Sağlığı Gıda Uzmanı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Giysi Tadilatçısımesleği için “7531.20” kod olarak kullanılır iken Hakim (Yargıç)mesleği için “2612.01” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;