Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 2250.03
Meslek Adı : Halk Sağlığı Veterineri
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Veterinerler
M. Birim Grubu : Veterinerler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Temel gıda maddesi olarak kullanılan her türlü hayvani gıda maddelerinin sağlık kurallarına uygunluğunu, temizliğini ve kalitesini kontrol eden, hayvandan hayvana ya da hayvandan insana geçebilecek hastalıkların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Halk Sağlığı Veterineri işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Mezbahalarda kesilecek hayvanların ve kesim yerlerinin uygunluğunu, et ve ete bağımlı gıda maddesi üreten iş yerlerinin temizlik şartlarını ve imalatın kalitesini incelemek,
Gıda maddelerinden yayılabilecek hastalıklarla ilgili araştırmalar yapmak,
Belirli bölgede hayvan karantina kurallarını uygulamak,
d)Hayvanlara koruyucu aşılar yapmak,
Gıda maddeleri kontrolü ve hayvan hastalıkları hakkında raporlar hazırlamak, Vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Halk Sağlığı Veterineri Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Gofret Kesme Makinesi Operatörümesleği için “8160.44” kod olarak kullanılır iken Halat Kasar İşçisimesleği için “8154.35” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;