Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3421.09
Meslek Adı : Halterci
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal, Kültür Ve Benzeri Alanlar İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Spor Ve Fitnes Çalışanları
M. Birim Grubu : Atletler Ve Sporcular
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Bir spor kulübü bünyesinde lisanslı olarak halter sporunu yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Halterci, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Antrenör nezaretinde ve denetiminde antrenman öncesi gerekli kültür fizik hareketlerini ve antrenman sonrası esneme, açma germe hareketlerini yapmak,
Hafif kilolardan başlayıp kademe kademe yükselterek koparma-silkme teknikleri üzerine antrenman yapmak,
Bacak, bel ve kol kuvvetlendirme hareketlerini çalışmak, halter için gerekli vücut yapısını korumak,
Antrenör nezaretinde müsabakalara özel hazırlık çalışmaları yapmak,
Belirlenen beslenme programına uymak,
Davet edilmesi halinde milli takıma katılmak,
Müsabakalardan 1 saat 15 dakika önce hakemler gözetiminde tartılmak,
Müsabakalara Uluslararası Halter Federasyonunun kurallarına uygun giysilerle iştirak etmek,
Kulübünü ve milli takımını koparma ve silkme tekniklerinde en iyi şekilde temsil etmek,
Federasyonun kararı ve uygulama şekline göre doping kontrolüne katılmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Halterci Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Görme Engelliler Sınıf Öğretmenimesleği için “2352.02” kod olarak kullanılır iken Halı Kontrolörümesleği için “7543.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;