Hamilelikte mide ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte mide ağrısına ne iyi gelir?

Hamilelikte mide ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir? sorusu hamile kadınlar tarafından sıklıkla yanıt aranan konuların başında geliyor. Kadınların sık sık şikayetçi olduğu gündelik yaşantılarını aksatan bu sorunun nedeni rahmin büyüyüp mideye baskı yapmasından kaynaklanır. İşte hamilelikte mide ağrısına bitkisel çözümler...

Hamilelikte mide ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte mide ağrısına ne iyi gelir? soruları gündemde... Anne adaylarının hamilelikte sık sık yaşadığı mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleri anne adaylarının en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi. Kimisi bu ağrıları çok yaşarken, kimisi de daha seyrek yaşayarak rahat bir hamilelik geçiriyor. Hamilelikte mide ağrısı, sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Hormonal değişiklikler, rahmin büyüyüp mideye baskı yapması, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, gebelik döneminde mide ağrısına yol açan nedenlerin başında gelir.

HAMİLELİKTE MİDE AĞRISI NASIL GEÇER?

Hamileler mide şikâyetlerini dindirmek ya da azaltmak için aşağıdaki hususlara uymalıdırlar:

  • Çay-Kahve benzer biçimde kafeinli içecekler ya da kola şeklinde asitli içecekler yerine nebat çayları ve madensuyu tüketilmelidir.
  • Sigara ve alkol ne olursa olsun bırakılmalıdır.
  • Yağlı, acılı, ekşili yiyeceklerden kızartma ve hamur harcı işlerinden uzak durulmalıdır.
  • Reflü oluşmaması için yemek yedikten derhal ondan sonra yatılmamalı, yatarken yüksek yastık kullanılmalıdır.
  • Bazı gıdalar mide asidini dengeler, haşlanmış lahana ve suda eritilmiş tarçın bunlardandır. Midenizde asitlenme var ise bunları içiniz. Bazı gıdalar mide dostudur. Örneğin muz, yoğurt ve haşlanmış benzer biçimde. Mide şikâyetleri olanların menülerinde bu gıdaları bulundurmaları tavsiye edilir.

HAMİLELİKTE MİDE AĞRISINA NE İYİ GELİR?

AZ YEMEK YİYİN, BOL BOL YÜRÜYÜN 

Gebelikte mide yanması şikayetiniz varsa beslenmenizi yeniden ayarlamanız gerekir. Eskiden üç öğün sağlam bir şekilde besleniyorken gebelik döneminde öğünleri 5-6 parçaya bölmek ve azar azar yemek gerekir. Böylece yenilen besinlerin mideye baskı yapması önlenmiş olur.

Yemeklerin ne kadar yenildiği kadar ne sürede yenildiği de önemlidir. Hızlı yemek reflüyü artırmaktadır. Bunun yerine acele etmeden besinleri çiğneye çiğneye, yenilenlerin tadını çıkara çıkara uzun sürede yemek yenilmelidir.

Eğer mide yanmaları oluyorsa akşamları bir bardak süt içebilirsiniz. Süt fazla alınmadığı takdirde mide asitlerini nötürleyecektir.

Hareketsiz yaşam ve yemeklerden sonra yatmak mide ağrılarını körüklemektedir. Bunun yerine yemeği yedikten sonra küçük gezintilere çıkmak veya en azından yatmayıp oturarak kitap okumak iyi gelecektir.

Gebelikte mide ağrılarını yatmadan hemen önce yenilen yemekler ciddi derecede artırmaktadır. Gebelik iştahı artırsa da yatmaya yakın bir şeyler yenilip içilmesi daha iyi olur. Günün en son yemeğinin yatmadan en az 3 saat önce olması gerekir.

Mide yanmaları geceleri şiddetlenebilir. Bunu engellemek için yastığınızı yüksek tutmanızda fayda vardır. Böylece yerçekiminin aleyhinize işlemesine mani olursunuz.

Bazı gıdalar ve içecekler mide yanmalarını tetiklemektedir. Örneğin yağlı gıdalar, çikolata ve kafeinli içecekler kısa sürede mide ağrılarını tetikleyebilir. Acılı ve baharatlı yiyeceklere de dikkat edilmelidir.

Karın bölgesinin genişlemesiyle birlikte hamile bayanların gardroplarını yenilemeleri zaruri hale gelir. Çünkü dar kıyafetler sindirim sistemini zorlar ve mide ağrılarına sebep olur. Mümkün olduğu kadar bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

HAMİLELİKTE MİDE AĞRISINA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER 

İLAÇ YERİNE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER ARAYIN

  • Sadece mide yanması şikayetleri için değil, gebelik nedeniyle meydana gelen mide bulantısı ve kusma şikayetleri için kullanılabilecek en iyi bilgi Kuranı Kerim’de de cennetliklerin içkisi olarak adı geçen zencefildir. Tadı acı olan zencefil içinde bir çok mucizevi özellik barındırır. Bunlardan birkaç tanesi öksürük, mide yanması ve mide bulantısı şikayetlerini şıp diye gidermesidir. Zencefili çay olarak veya başka şekillerde tüketerek hamileliğin daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.
  • Eğer gebelikte mide ağrısı şikayetleri şiddetliyse ve kolay geçmiyorsa hamilelik döneminde bile kalsiyum ve magnezyum içeren antiasit (mide asidini düşürücü) ilaçlar kullanılabilmektedir. Bununla birlikte siz yine de bunları doktor bilgisi dahilinde kullanmalısınız. Kalsiyum ve magnezyum içerikli haplar dozu iyi ayarlanırsa bebeğe de faydalı olacaktır.
  • Bununla birlikte doktorlar şişkinliğe neden olduğu için sodyum bikarbonat içeren antiasitleri, kabızlığa neden olduğu için de alüminyum içeren antiasitleri önermemektedirler. Bu nedenle mide ağrısı için asit düşürücü hap kullanacaksanız bunu hekime danışarak yapmalısınız.
  • Eğer gebelikte mide ağrısı şikayetleriniz çok daha fazla ise mide asitlerinin üretilmesini baskılayan inhibitör ilaçların kullanılması zaruri olabilir. Gebelikte kullanılabilen ve işe yarayan türleri Tagamet ve Zantac gibi H2 bloke edicilerdir. Günde bir veya iki günde bir kullanılan bu ilaçları da doktor tavsiyesine göre kullanmanız gerekmektedir.
  • Mide yanması şikayetleriniz üst seviyedeyse doktora gidip protein pompası inhibitörleri kullanmanız gerekir.

Sağlık Haberleri