Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7512.05
Meslek Adı : Hamurkar
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Fırıncılar, Pastacılar Ve Şekerleme İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Hamurkar, un, su, tuz ve maya ile katkı maddelerini yoğurmak ve unlu mamüllerin üretimi için gerekli hamuru hazırlamak ile ilgili işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Hamurkar, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
Kazanı hamur yoğurmaya hazırlamak,
Kazanın temizliğini yapmak, kazandaki suyun miktarını ve ısısını ayarlamak,
Unu elemek, un parçalını hazırlamak,
Una maya ve katkı maddelerini eklemek,
Hamuru yoğurmak, hamurun olgunluğunu kontrol etmek,
Hamurun pişmeye hazırlanmasını sağlamak,
Taze hamuru dinlendirmek,
Hamurun gramajına uygun kesilmesini sağlamak,
Şekillendirme yapılmasını sağlamak,
Dinlendirme odası şartlarını ayarlamak,
Hamuru pişirme bölümüne aktarmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir
Hamurkar Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Grafik Desen Çizimi Elemanımesleği için “4419.12” kod olarak kullanılır iken Halk Oyunları Oyuncusu (Adıyaman Yöresi)mesleği için “2653.06” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;