Hangi besinler psikolojiyi nasıl etkiliyor? İşte besinlerin psikolojileri
Her besin insan psikolojisini farklı şekilde etki etmektedir. Sürekli tükettiğimiz yiyeceklerin kimisi mutluluk hormonu salgılarken, kimisi de strese sokabilmektedir. Peki hangi besinler psikolojiyi nasıl etkiliyor? İşte o besinler...
114
Her besini insan psikolojisinde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Kimileri strese sokarken, bazı besinlerde mutluluk ve sakinlik hormonu salgılatır. Peki bu besinler hangileri? İşte besinlerin psikolojileri
214
Psikolojiyi olumsuz yönde etkileyen besinler şu şekilde;
Şekerli ve beyaz unlu besinler:
Glisemik indeks alınan besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır. Bazı besinlerin kan şekerini yükseltme hızları farklı olabilmektedir. Bundan dolayıda vücut kendini stres altında hisseder.
314
Tatlı şeylerin mutluluk getirdiği düşünülür ancak bu gıdalar vücudun stresini artırır mutsuzluk getirir. Glisemik indeksi yüksek gıdalara örnek şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan bisküviler, pastalar ve tatlılar verilebilir.
414
Kahve:
Kahve tüketimi günde 3 bardağın üzerine çıkarıldığında farklı olumsuz etkiler görülmektedir. Örneğin kolesterolün yükselmesine neden olur.
514
Fazla tüketilen kahve kortizol seviyelerini yükseltir. Bu da insülini etkilediği için stres yaratır.
614
Süt:
Süt ve ürünleri bazı kişilerde çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Eğer süt ürünleri tüketildiğinde; bağırsak problemleri, ishal, şişkinlik, gaz şikayetleri, mide yanmaları oluşuyorsa bu durum kişide süt intoleransı olduğu anlamına gelebilir.
714
Sütün doğrudan mutluluk hormonu olan olumsuz etkilediği söylenemese de, vücuda verdiği rahatsızlıklar sonucu huzursuzluk yaratmaktadır.
814
Proteinler:
Yüksek miktarda protein tüketimi ile triptofan genelde diğer aminoasitler ile olan yarışı kaybeder, bu da seratoninin daha az üretilmesine neden olur.
914
Ancak protein miktarları fazla kaçırıldığında ya da fazla kırmızı et tüketildiğinde hem vücudu yine sağlık anlamında strese sokabilmektedir.
1014
Mutluluk veren besinler ise şöyle sıralanmaktadır:
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Magnezyum, depresyon tedavilerinde de genellikle eksikliği görülen, kadınların regl dönemlerinde kan seviyelerinde normalin altına inen minerallerden bir tanesidir.
1114
Badem, ceviz, fındık:
Bu nedenle bu besinleri günde 1 avuç içi kadar tüketmek ya da 1 karışım yapıp günlük tüketmek daha anlamlı olacaktır. Çünkü gereğinden fazla alımı hem kilo açısından hem de damar sağlığı açısından uygun değildir.
1214
Brezilya cevizi:
Brezilya cevizi de yüksek selenyum içermektedir. Günde 2-3 tane Brezilya cevizi tüketmek bile günlük mutluluk ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.
1314
Yoğurt ve kefir:
Probiyotik içeren yoğurt ve kefir aslında aynı grubun besinidir. Sadece kefirde maya miktarı daha yoğun olduğu için daha çok probiyotik içermektedir. Bu nedenle daha sağlıklıdır.
1414
Kuru baklagiller, tam tahıllı ekmekler, sebzeler düzenli olarak tüketilirse ve kabuklu tüketebilen meyveler kabuklu tercih edilirse prebiyotik özellikli besinler yeterli miktarda alınmış olur. Bunun sonucunda ise vücudumuz stresten uzaklaşır ve sürekli olarak yeterli miktarda mutluluk hormonu salgılayabilir.