Hangi borçlar yapılandırılacak? | Yapılandırma tarihi, emlak vergi, KYK, MTV yapılandırma
Borç yapılandırmasına yönelik yapılan kanun teklifi önceki gece mecliste onaylanarak kabul edildi. Bu kapsamda borcu olan vatandaşlar için hangi borçların yapılandırılacağı, yapılandırma tarihi, başvuru formu ve KYK borcu yapılandırma gibi konular da merak konusu oldu.
126
Milyonları ilgilendiren kanun teklifi önceki gece meclisten geçerek kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'nda onaylanan yapılandırma kararı, MTV'den KYK'ya kadar birçok alanı kapsıyor. Peki hangi borçlar yapılandırılacak? Emlak Vergisi yapılandırma 2020, MTV yapılandırma, KYK borç yapılandırma e-devlet, yapılandırma ne zaman 2020? Tarihi, başvuru formu ve tüm detaylar haberimizde...
226
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?
Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.
326
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.
426
Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırılabilecek.
526
TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.
626
Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.
726
EMLAK VERGİSİ YAPILANDIRMA 2020
Önce komisyondan ardından da TBMM Genel Kurulu tarafından yapılman görüşmeler sonrası meclisten geçen kanun teklifi yasalaştığı yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlandığı anda başvuru tarihi başlamış kabul edilecek. Yani vatandaşlar bu süreçte Resmi Gazete ile yayımlanacak olan kanunu bekleyecekler.
826
Meclisten geçen yasa teklifine göre emlak vergisi yapılandırması için yapılacak olan başvuruların da içerisinde dahil olduğu vergi ve sigorta borçları yapılandırması için son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2020 olarak kabul edilecek. Yani vatandaşlar yıl sonuna kadar borçları için yapılandırma başvurusunda bulunacaklar.
926
Ödemesi zorunlu olan vergiler arasında yer alan emlak vergisi borcu ödenmediği takdirde her ay düzenli olarak gecikme faizi işletilmekte olup taşınmaza ilişkin tapu işlemleri esnasında mutlaka borcu yoktur yazısı istenmektedir.
1026
Bu nedenle emlak vergisi borcu olan evin satışına tapuda izin verilmez. Kişi sahibi olduğu taşınmazın satış, devir gibi tapu işlemlerini yaptırırken mutlaka biriken tüm borcunu tek bir seferde ödemek zorunda kalır.
1126
Yapılandırma kapsamında borçların ilk taksitte ödenmesi şartı ile uygulanan gecikme zammı tutarının yüzde 90'ı oranında borç silme yapılacak. Yapılandırma başvurusu yapan kişilerin borçları 36 aya bölünecek ve isteyen kişilere 2 ayda bir ödeme yapma imkanı sunulacak.
1226
Yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen kişilerin yıl sonuna kadar mutlaka başvuru yapmaları, 31 Ocak 2021 tarihine kadar ilk taksit borçlarını ödemeleri yeterli olacak. Resmi Gazete ile kanunun yayımlanması ile beraber emlak vergisi yapılandırması için başvuru süreci başlamış olacak.
1326
MTV YAPILANDIRMA
MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden, İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılarak veya gib mobil uygulaması kullanılarak kredi kartıyla yapılabiliyor.
1426
Veya anlaşmalı bankaların internet bankacılık hizmetlerinden, telefon bankacılığı hizmetlerinden ve banka şubelerinden ödemek. Son olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini kabul eden vergi daireleri aracılığıyla ödeme yapmak da mümkün.
1526
Geçmişe yönelik borçlar da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden sorgulanarak yine kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor.
Borç yapılandırma yapacak olan vatandaşlara iki seçenek sunulacak. Birinci seçenekte müşteriler borçlarını tek kalemde ödeyebilecekler.
1726
Eğer mezunlar tüm borçlarını tek seferde ödemek isterlerse bu zamana kadar uygulanmış gecikme faizlerinin yüzde 90'ı silinmiş olacak. Tek seferde ödeme yapanlara indirim uygulanacak.
1826
Ancak borçlarını yapılandırmak isteyenler tüm borçlarını ödemek zorundalar. 18 taksit imkanı ile borçlarını ödeyebilecek olan vatandaşlar ödemelerini 2 ayda bir yapacaklar ve toplam 36 ayda borçları silinecek.
1926
KYK borç erteleme başvurusu, E-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Bu erteleme işlemi için E-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu" yazmalısınız.
2026
Çıkan ekranda "Tarafınıza ait borç erteleme başvurusu bulunmamaktadır. Yukarıdaki "Yeni Başvuru" düğmesini kullanarak borç erteleme başvurusunda bulunabilirsiniz." uyarısı ile karşılaşmanız halinde, sağ üstteki 'Yeni Başvuru' butonuna tıklayarak işleminize başlayabilirsiniz.
2126
Sonraki adımlarda, talep türü seçimi, başvuru ekranı, onay ekranı ve işlem sonucu ekranları karşınıza çıkacak.
2226
YAPILANDIRMA NE ZAMAN 2020 | TARİHİ
Vergi yapılandırması kapsamında, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etme şartı bulunduğunu dile getiren Muş, "Maksimum 18 taksit yapılabiliyor. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödeme yapılırsa, burada biliyorsunuz ana paranın yanında işleyen faizler var, onlar siliniyor bu vergi borçlarının. Dolayısıyla Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (YÜFE) kullanılıyor. Onun oranı çok daha düşük. Önümüze getiriliyor. İlk taksit içerisinde bu borçlar ödenirse, YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ı da silinmiş olacak." bilgisini verdi.
2326
Gümrük vergisi, faizleri, gecikme zamları ve gümrük idari para cezalarının da yapılandırma kapsamında olacağını anlatan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, buna kanunun çıktığı tarihten yıl sonuna kadar müracaat etme şartı getirdiklerini kaydetti.
2426
Burada da maksimum 18 taksit olacağını dile getiren Muş, 2 ayda bir ödeneceği için 36 aya kadar bir taksitlendirmenin söz konusu olduğunu, ilk taksit ödeme tarihinin 2021 yılının Ocak ayı olacağını söyledi.
2526
Sosyal güvenlik primleri idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamlarını da yapılandırma kapsamına aldıklarını dile getiren Muş, yıl sonuna kadar müracaat şartı aradıklarını, 18 eşit taksit olduğunu, ilk taksidin Şubat 2021'den itibaren ödenmesini öngördüklerini belirtti.
2626
Yapılandırma başvurusu henüz başlamadı, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Yapılandırmadan yararlanabilmek için vergi dairesine giderek başvuruda bulunmak gerekecek.