Hapşırmak öldürür mü? Hapşırmak zararlı mı faydalı mı?

Hapşırmak genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır. Peki Hapşırmak öldürür mü? Hapş

Hapşırmak öldürür mü? Hapşırmak zararlı mı faydalı mı? Hapşırığı tutmak öldürebilir mi? Neden hapşırırız? Hapşırmayla ilgili tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Neden hapşırırız?

Hapşırık, solunum yolunu uyaran bazı etkenlere(biber, toz, virus, soğuk hava, parfüm) vücudun refleks göstermesi ile akciğerlerdeki havanın hızlı bir şekilde dışarı atılmasıdır. Bu esnada solunum yolundaki yabancı maddeler dışarı atılır. Hapşırmak, sağlığımız için gerekli bir reflekstir. Genelde hapşırma öncesi birkaç kez göz kırma olur. Hapşırma refleksini elmacık kemiği üzerinde bulunan nervus maxillaris siniri başlatır. Genelde güneşli havalarda hapşırık daha sıktır.

Hapşırığı Tutmak zararlı mı?

Hapşırık kesinlikle engellenmemelidir. Hapşırığı tutmak beyin ve burun damarlarındaki basıncı artırır.Hapşırık engellenirse bayılma, damarlarda hasar, beyin kanaması ve kalp krizi gelişebilir. Hapşırma vücudun kendini koruma mekanizmalarından biridir. Burun tıkandığında, aşırı kötü kokular alındığında, parfüm gibi alerjen maddeler koklandığında, solunan hava tozlu olduğunda hapşırma refleksi gerçekleşir. Vücut, solunan havadaki zararlı partikülleri uzaklaştırmak ve solunum yolunu açmak için hapşırarak tepki verir. Soğuk algınlığı, grip gibi burnu hassaslaştıran solunum yolu hastalıkları da hapşırmaya neden olur.

HAPŞIRMAK ÖLDÜRÜR MÜ?

Hapşırık kesinlikle engellenmemelidir. Hapşırığı tutmak beyin ve burun damarlarındaki basıncı artırır. Hapşırık engellenirse bayılma, damarlarda hasar, beyin kanaması ve kalp krizi gelişebilir.

Hapşırmak zararlı mı faydalı mı?

Hapşırmanın hem faydaları hemde zararları vardır bunlar şu şekildedir..

Hapşırmanın Faydaları

    Hapşırırken beyne ve kalbe olması gerekenden çok daha fazla kan pompalanır. Bu da ferahlama ve rahatlama hissinin oluşmasına sebep olur.
    Kan damarlarını genişletir.
    Sinüs ve gözyaşı kanallarını açar.
    Akciğerde bulunan Zaralı maddelerin dışarı atılmasına sebep olur.
    Akciğerde bulunan tüm havanın boşalmasına sebep olduğu için ciğerlere taze hava girmesine yardım eder.
    Kalbimizi bir an da olsa durdurarak dinlenmesini sağlar.
    Hapşırdıktan sonra ferahlama ve rahatlama sağlar.

Hapşırmanın Zararları

    Hapşırık kesilmeye çalışılırsa beyin kanamasına sebep olabilir.
    Hapşırırken oluşan yüksek basınç Göz damarlarını çatlatabilir.
    Hapşırırken oluşan yüksek basınç kulak zarlarına hasar verebilir.
    Yüksek basınç nedeni ile kalbin durmasına sebep olabilir.
    Grip, nezle gibi hastalıklar ile hava yolu ile bulaşan hastalıkların yayılmasına ve bulaşmasına sebep olur.

Hapşırık nasıl geçer?

Art arda ve sık hapşıran kişilerde alerjik rinit, alerjik sinüzit olma ihtimali yüksektir. Alerjinin diğer belirtileri ise burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, inatçı öksürük ve geniz doğru akıntısıdır. Alerjik hastalıklar için bir hekime başvurmak gerekir. Bazı kişilerde ise genetik olduğu düşünülen sebeplerden dolayı üst üste hapşırma söz konusudur. Üst üste hapşırmanın bir zararı yoktur. Kişi rahatsız oluyorsa bulunduğu ortamı havalandırarak alerjenlerin uzaklaştırması faydalı olur. Havanın pis olması hapşırmayı tetikleyen en önemli nedendir. Burnu temizlemek sık sık hapşıran kişilerde en etkili yöntemlerden biridir.

Nasıl Hapşırmak Gerekiyor?

Hapşırırken sağlığımızı korumamız ve görgü kurallarına dikkat etmemiz gerekir. Sağlığımızı korumak için içimizden geldiği gibi havayı dışarıya bırakmalıyız. Fark etmesek bile hapşırırken tükürük ve mukozadan binlerce partikül ağzımızdan dışarıya çıkar. Bu yüzden havanın çıkışını engellememek kaydıyla ağzımızın önüne bir peçete tutmamız gerekir. Fakat hapşırık insanı bazen aniden yakalar ve peçeteye ulaşmak mümkün olmaz. Bu durumda ise kol dirseğini 90 derece kırıp tam dirsek eklemine doğru eğilerek partiküllerin çevreye yayılmasını ve insanları rahatsız etmesini önleyebiliriz.

Hamilelikte Hapşırmak Zararlı Mı?

Hamilelik döneminde hormonların tetiklemesiyle burundaki mukoza salgısı artar. Burnun salgıları da sık sık hapşırmaya neden olabilir. Sağlıklı bir hamilelikte hapşırmanın bebeğe zararı olmaz. Ancak doğum sancıları başlamış bir anne adayında hapşırık doğumun hızlanmasına neden olabilir.

Hapşırık Nasıl Önlenir?

Bir toplantıda ya da konuşma yaparken kişiler hapşırmak istemez. Hapşırığı durduracak kesin bir yol yoktur. Ancak hapşırma üzerine olan konsantrasyonun dağıtılması ve burnun orta kıkırdağının acı verecek şekilde sıkılması hapşırma refleksini durdurabilir.

Hapşırmayı önleyici tedbirler

Hapşırmanın gerçekleşeceği esnada derin nefes alarak ona kadar saymak ve burun köprüsü sıkılarak alınan nefesin parça parça yavaş bir halde verilmesi bir çözüm olabilir. Ayrıca hayvan tüylerinin bulunulan ortamın dışında tutulması ve hayvanların tüy dökmesi esnasında bunlar ile olan ilişkilerin azaltılması, uygun şekilde temizlik yapılarak ortamdaki kir ve toz parçacıklarının bulunulan ortamdan uzaklaştırılması, hava filtrasyon cihazları ile nemlendirici cihazların kullanılması ile sanayi ve tarım bölgelerden uzakta kalınması da hapşırmaya neden olan etkenlerin azaltılmasına yardımcı olduğu için, hapşırmanın da önlenmesine yardımcı olacaktır. Ancak bazı insanlar hapşırmayı zevkli bulmaktadırlar ve bu tedbirleri uygulamak istemeyebilirler.

Sağlık Haberleri