"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etmek" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından tutuklanan Hasan Akar'ın aldığı 2 yıl 6 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi'nce bozuldu. Mahkeme, Akar'ın tahliyesine de karar verdi. Mahkeme, bozma kararında sanığın videosunun yayınlanmasına rızasının olmadığından aleniyet unsurunun oluşmadığı, videonun eski tarihli olabileceği nedeniyle de davada düşme kararı verilebileceğini vurguladı. Dosya, Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın aktardığı bilgilere göre, Hasan Akar hakkında bir videoda Atatürk'ün hatırasına hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında geçen Mayıs ayında soruşturma başlatıldı. Adresinde bulunamadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan Akar'ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından 7,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
43 gün sonra adliyeye gelerek teslim olan ve tutuklanan Hasan Akar savunmasında 2004 yılında Almanya'da ev ortamında kendisine sorulan bir soru üzerine okuduğu kitaplardaki bilgileri naklettiğini öne sürdü. Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi, Temmuz ayında davayı karara bağlayarak Akar'ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından toplamda 2 yıl 6 ay hapsine hükmetti.
ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞME KARARI VERİLEBİLİR
Akar'ın karara itiraz etmesi üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi 5 Ekim günü kararı bozdu. Daire kararında, suça konu videonun yayınlanmasında sanığın rızasının olmadığı, yayınlayan kanalın videoyu sosyal paylaşım sitesinden aldığını anlattı. Videonun Adli Tıp Kurumu'na ya da görüntü çözümü konusunda uzman bir kuruma gönderilerek suç tarihinin şüpheye mahal bırakmayacak şekilde tespit edilmesi gerektiği, 2004 yılında çekildiğinin tespiti halinde ise her iki suç yönünden zaman aşımı süresi dolduğu dikkate alınarak düşme kararı verilebileceği vurgulandı.
"EKSİK İNCELEMEYLE KARAR VERİLDİ"
Sanığın ulusal kanalda videonun yayınına izin vermediği halde kanalın habercilik adına yayınlamasının aleniyet unsurunun oluşmasına sebep olmayacağı belirtilen kararda, aleniyet unsununun nasıl gerçekleştiği konusunun irdelenmeyerek eksik incelemeyle karar verildiği kaydedildi. "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunda ise kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde sanığın cezalandırılacağının belirtildiği, mahkemenin gerekçeli kararında ise açık ve yakın tehlikenin ne olduğu hususunun açıklanmadığı anlatıldı.
HÜKÜM BOZULDU, TAHLİYE KARARI VERİLDİ
İstinaf Mahkemesi, dosyanın yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere bozduğu kararı Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi, Akar'ın da tahliyesine karar verdi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Hasan Akar hakkında bir videoda Atatürk’ ün hatırasına hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında 9 Mayıs’da soruşturma başlatıldı. Adresinde bulunamadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan Akar’ın “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 43 gün sonra 20 Haziran’da Bakırköy Adalet Sarayı’na gelerek teslim olan ve tutuklanan Hasan Akar savunmasında ev ortamında kendisine bir gencin soru sorduğunu ve soru üzerine okuduğu kitaplardaki bilgileri naklettiğini savundu. Söz konusu alıntı yaptığı kitapların isimlerini tek tek söyleyen Akar “Ben de o anda ihtiyari ve irademin dışında dini hassasiyetimle söyledim. Bazı kitaplar böyle olduğu için nakil yaptım. Atatürk ile ilgili üslubum yanlıştı. Bilerek böyle bir suç işlemedim” dedi. Mahkeme de 19 Temmuz’da görülen duruşmada Hasan Akar’ı “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmeö suçlarından toplam 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.