Meslek Bilgileri | |
Meslek Kodu : 6111.20 | |
Meslek Adı : Haşhaş Yetiştiricisi | |
Grup Bilgileri | |
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları | |
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları | |
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri | |
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri | |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim | |
Meslek Detay Bilgileri | |
Meslek Tanımı Nedir? | |
-Bir kültür bitkisi ve içerdiği maddeler nedeniyle ekimi izne ve kontrole bağlı olan haşhaşın ekim, hasat ve tohum çıkarılması işlerini yapan kişidir. | |
Görev ve İşlem Basamakları : |
Haşhaş Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
- Haşhaşın verimli olması için ekim nöbetini (buğday, arpa, çavdar + yonca+pancar, bir yıl nadasa bırakma + haşhaş vb) takip etmek,
- Bölgenin iklim şartları ve toprak özelliklerine uygun olarak tarlayı sürmek, tırmıklamak ve sürmek (tapan veya tepen) çekmek suretiyle toprak hazırlığını yapmak,
- Mibzerle ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurularak ekimini yapmak,
- Ekim sonrası Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) ekilen arazinin yüzölçümünü yazılı olarak bildirmek.
- Tohumları filizlenerek yeşillenmesini takip etmek ve uygun zamanlarda çapalamak,
- Çapa öncesi yada sonrası sulamak.
- Hasat zamanı haşhaş kapsüllerini (kafa) elle toplamak, çuvallara doldurmak ve depolamak,
- Kapsülleri, ağaçtan özel imal edilmiş tokmaklar ile kırdırarak haşhaş tohum ve kapsüllerini
- birbirinden ayırmak.
- Tohumları uygun çuvallarda muhafaza etmek ve istiflemek.
- Tohumlarından kırılarak ayrılan kapsülleri çuvallara katarak TMO? ya teslim etmek üzere uygun ve kapalı mekanda muhafaza etmek.
- Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların periyodik bakımlarını yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.