Her insan belirli bir düzene sahiptir. İşe gider, okula gider, günlük işlerini halleder... Herkesin muhakkak bir rutini vardır.
Bu rutinler kişinin hayatına o kadar yer etmiştir ki, artık bir alışkanlık haline gelir. Alışkanlıklardan da kolay kolay vazgeçilmez.
İşte tam da bu konuyla ilgili olan bir rahatsızlıktan bahsedeceğiz. Alışkanlıkların dışına çıkma, yeniliklerden korkma anlamına gelen "Neofobi"...
Neofobi nedir?
Neofobi yenilik korkusu demektir. Alışkanlıkların dışına çıkmaya, yeni olan şeylere karşı anormal bir şekilde korku yaşama anlamına gelir. Yaşlılarda ve küçük çocuklarda daha sık görülüyor olsa da her cinsiyet ve her yaşta görülebilir. En yaygın neofobi çeşidi gıda neofobisidir.
Belirtiler nelerdir?
Neofobiye sahip olan kişilerin en belirgin özellikleri aşırı takıntılı ve kontrolcü olmalarıdır.
Bu kişiler kendilerini sosyal hayattan neredeyse izole ederler, titiz ve pimpiriklilerdir.
Her konudan haberi olmalarını, her şeyin kendilerine sorulmasını isterler. Sorumadığı zaman öfkelenebilirler.
İşler istedikleri gibi gitmediği zaman depresyona girebilirler.
Neofobi, daha 1-2 yaşlarındayken çıkabileceği gibi daha sonra da ortaya çıkabiliyor. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği için erken yaşlanmaya ve erken ölümlere neden olduğu tespit edilmiştir.
Çünkü neofobik kişiler, kendilerini psikolojik olarak yıprattıkları gibi fiziksel olarak da yıpratırlar. Stres ve sinir zaman zaman had safhalarda olduğu için yorgunluk bedenlerine yansır.
Neofobi, maruz kalma yöntemiyle tedavi edilir. Fobiye sahip olan kişi, korktuğu şeylere maruz bırakılır ve hakkındaki düşüncelerinin değişmesi sağlanır.
Neofobiden kurtulmak kimileri için güç olsa da tedaviler çoğunlukla olumlu sonuçlar doğurur.