Ramazan sofralarının vazgeçilmez tadı olan Güllaç Ramazan'ın başlangıcı ile heyecanla araştırılıyor. İftar sofralarında aranan, lezzeti damaklarda kalan Osmanlı Saray muftağından günümüze kadar ulaşan Güllaç tarifini sizler için araştırdık. Sütlü tatlıların en hafif ve en faydalı olan Güllaç Ramazan denilince akla ilk gelen tatlıdır şüphesiz. İşte Güllaç yapımı,Güllaç malzemeleri ve Güllaç yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları.
Hazır Güllaç nasıl yapılır?
GÜLLAÇ MALZEMELERİ NELERDİR?
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
ÜZERİ İÇİN:
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
- Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin.
- Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.
- Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.
- Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.
- Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
- Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
- Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.
- İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim.
- Tatlıyı buz dolabında muhafaza edinizin.
- En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz.
GÜLLACIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.
Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.
GÜLLACIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
- İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
- Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.
- Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.
- Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.