Uzun vadede uykusuz kalmak vücutta ciddi sorunlara yol açabileceği gibi, kısa vadede de halüsinasyon görmeye, bilişsel bozuklukların ortaya çıkmasına, paranoya ve aşırı sinirlilik gibi durumların yaşanmasına sebep olur.
24 SAAT
24 saat uykusuz kalmak her insan görülebilecek bir şey olduğu gibi yine uzun bir süre olduğundan vücut kendini bu durumdan dolayı bırakmaya başlar ve ortaya uyuşukluk, sinirlilik, bozulmuş karar verme , görme ve işitme bozuklukları gibi olumsuzluklar görülür.
Yaşanan bu belirtiler alınacak uygun bir uyku süresi ile ortadan kaldırılabilir.
36 SAAT
36 saat boyunca sadece vücut üzerinde değil, aynı zamanda beyin üzerinde de olumsuz durumların yaşanmasına neden olarak iştahta kapanma, metabolizma yavaşlaması, aşırı stres seviyesi ve zayıf bellekten dolayı karar alıp vermede aksaklık görülmesine neden olur.
36 saat gibi uzun bir süre uykusuz kalmak hem vücutta hem de beyinde hissedilebilir bir şekilde dengesizlik, odaklanma ve iletişim kurma becerilerine olumsuz etkiler yaptığından bu kadar uzun süre uyanık kalmamaya dikkat edilmelidir.
48 SAAT
24 saat gibi kısa bir süre zarfında bile fiziksel ve zihinsel birçok rahatsızlık kendini gösterirken bir de 2 gün boyunca yani 48 saat bu durumu yaşamak, bağışıklığın da bozulmaya başlamasına neden olur. Zayıflayan bellek reaksiyon yavaşlığına, aşırı yorgunluk ve güçsüzlük hissetmeye neden olduğundan beyin ve vücut normal olarak işleyişinden farklı bir hal almaya başlayacaktır.
72 SAAT
Belirtilen durumların toplamı kadar toplamda 72 saat boyunca uyanık kalmak hiçbir insanın kendi iradesi ile ilgili bir şey olmadığı gibi, bu durumum yaşanması fiziksel, bilişsel, algısal gibi birçok durumun aynı anda kendini göstermesine neden olacağından insanda yanılsamalar, sanılar, düşünme zorluğu, ağır uykusuzluk, duyarsızlaşma, anlama zorluğu kendini gösterecektir.
DAHA İYİ BİR UYKU İÇİN;
Daha iyi bir uyku için gün içinde alınacak olan yiyecek ve içeceklere dikkat edilmeli, özellikle geceleri kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durulmalı, düzenli bir uyku rutini oluşturularak hareket edilmeli, uyku gelmeden önce yatağa girmek yerine kitap okumak, müzik dinlemek gibi aktivteler sonrası yatağa girilip uyunmalıdır.