Hem tok tutuyor, hem ağırlık yapmıyor! İşte yaz mevsiminin vazgeçilmez besinleri
Yaz sıcaklarından bunalanlar için uzman isimlerin beslenme listelerine eklenmesini önerdiği bazı besinler bulunuyor. Hem tok tutması hem de hafif olması bakımından sıcak havaların vazgeçilmezi olan besinleri sizler için derledik...
117
Yaz sıcaklarının dayanılmaz ağırlığını hafifletmek için beslenme düzenine dikkat etmek şart! Uzmanlar sulu yapılı ve lifli gıdaların ağırlıklı olarak tercih edilmesini öneriyor. Yaz mevsiminin olmazsa olmaz besinlerini sizler için derledik...
217
KABAK
Yaz aylarının lezzetli sebzelerinden biri olan kabak insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlıyor. Aynı zamanda güçlü antioksidan özelliğine sahip olması bakımdan diyet listelerinde yer alıyor.
317
Kabak göz, cilt ve kalp sağlığı için faydalı olan lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi karotenoidleri bol miktar içerir. Çözünmez lif içeriğiyle dışkıya hacim kazandırarak ve besinlerin bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini azaltır. Çözünür lif içeriğiyle de bağırsaktaki yararlı bakterileri besler, kötü kolesterol seviyelerini düşürür, kan şekerini destekler. Bununla birlikte oldukça düşük kalori içeren kabak yüksek lif ve su içeriğiyle tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne destek sağlar.
417
KARPUZ
Sulu yapısı ve dayanılmaz lezzeti ile yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinin başında karpuz geliyor. Serinletici yapısıyla özellikle yaz akşamlarının olmazsa olmazı...
517
Yaz aylarının gelmesiyle vücudun sıvı ihtiyacı artar ve %92 oranında su içeriğiyle karpuz sıvı ihtiyacınızı karşılamaya birebirdir. Bununla birlikte zengin likopen içeriğiyle kanser gelişme riskini azaltır, kolesterolü düşürür. Karpuz ayrıca vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin içerir. Nitrik oksit ise kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürür.
617
DOMATES
Kahvaltıların, yemeklerin ve salataların en önemli gıdalarının başında domates yer alıyor. Günün her saatinde tüketilebilen domates kahvaltı ve salatalara mutlaka eklenmeli...
717
Yaz kahvaltılarının olmazsa olmazlarından olan domates %95 su içeriğiyle sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar, potasyum içeriğiyle kan basıncını dengeler, K vitamini içeriğiyle kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için ve folat içeriğiyle de normal doku büyümesi ve hücre fonksiyonu için önemlidir. Bununla birlikte kalp sağlığı, cilt sağlığı ve kanser riskinin azaltılmasında olumlu etkileri olan likopen, beta-karoten, naringenin, klorojenik asit gibi antioksidanlardan da zengindir.
817
ÇİLEK
Gerçek bir besin deposu olan çileğin yaz mevsiminde düzenli tüketilmesi öneriliyor.
917
Su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan çilek aynı zamanda lif, antioksidanlar, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Bununla birlikte, araştırmalar düzenli olarak çilek tüketmenin inflamasyonu azaltarak kalp hastalığı, diyabet, Alzheimer ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir.
1017
YABAN MERSİNİ
Yazın yakıcı etkilerinden korunmak için yaban mersini tüketimi öneriliyor.
1117
Yaban mersini antosiyaninler, ellagik asit ve resveratrol gibi serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengindir böylece cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korur. Bu nedenle yaz aylarında yaban mersinini beslenmenizden eksik etmeyin.
1217
SEMİZOTU
Semizotu bitkisel omega-3 yağ asidi kaynağıdır.
1317
Yüksek miktarda ALA içerir, aynı zamanda biyolojik olarak daha aktif bir omega-3 formu olan EPA’yı da eser miktarda içerir. Bununla birlikte, alfa-tokoferol ve glutatyon içeriğiyle hücreleri hasardan korur, beta-karoten içeriğiyle göz sağlığına katkı sağlar, melatonin içeriğiyle uykuya dalmanıza yardımcı olur ve betalain içeriğiyle LDL kolesterolün düşürülmesine katkı sağlar.
1417
İster yemeklerde, ister salata olarak kullanılabilir. Özellikle çiğ semizotu yoğurtla servis edilerek hem lezzetli hem hafif bir öğün olabilir.
1517
SALATALIK
Günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan salatalık her öğünde tüketilebilir. Özellikle tatilde güneşlenirken mutlaka salatalık tüketimi önerilmektedir.
1617
Yaz aylarında acıktıkça yiyebileceğiniz salatalık %96 su içeriğiyle günlük sıvı ihtiyacınızın karşılanmasına destek sağlar.
1717
Ayrıca kronik hastalık riskini azaltabilen flavonoidler ve tanenler içerir, yüksek lif ve su, düşük kalori içeriğiyle kilo kontrolüne destek sağlar.