Heyecanla beklenen haber geldi: Çin'den gelen koronavirüs aşıları depoya nakledildi
Çin'den 50 milyon doz sipariş verilen ve ilk sevkiyatta 3 milyon dozu ülkemize ulaştırılan Sinovac markasının geliştirmiş olduğu Coronavac aşılarının Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakli gerçekleştirildi.
123
Çin'den sabah Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen Kovid-19 aşıları, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakledildi.
223
Sinovac firmasına ait Kovid-19 aşıları, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açısından bir dizi işlemden geçiriliyor. Öncelikle “soğuk zincir” konusunda eğitimli sağlık personelince paletler açılıyor. Bu aşamada her palette bulunan sıcaklık kayıt cihazları okunuyor.
323
Her kolideki elektronik donma göstergeleri ile ısı maruziyetini gösteren ısı monitör kartları kontrol ediliyor. Aşılar, uygun taşıma kurallarına göre teslim edildiğinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerleştiriliyor.
423
Ardından ayrı bir komisyon eliyle temel kalite evrakları incelenip, analizler için rastgele numuneler alınıyor.
523
Aşılardan alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında en az 2 hafta sürecek analize süreçlerine tabi tutulacak.
623
Bu süre zarfında aşılar, 2-8 derecelik ısıda tutulacak özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak.
723
Aşıların muhafaza edileceği Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ana depolarında sıcaklık kontrol sistemi, jeneratörler ve yedek sistemler bulunuyor.
823
Aşılar, gerekli analizlerin yapılmasından sonra iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.
923
Yıllardır başarıyla uygulanan program ve yüzde 97’lere varan aşılama oranıyla Türkiye, aşılama konusunda büyük bir tecrübeye sahip.
1023
Ülkede ilk defa yerli imkanlarla 2014 yılında uygulanmaya başlanan Aşı Takip Sistemi (ATS) ile 24 saat canlı takip yapılabiliyor.
1123
ATS, halihazırda bu amaçla kullanılan dünyadaki yegane merkezi otomasyon sistemi.
1223
Fikri mülkiyeti Sağlık Bakanlığına ait olan ATS ile aşıların bulunduğu her depo, araç ve dolapta, 12 binden fazla noktada 24 saat soğuk zincir ve stok durumu izlenebiliyor.
1323
ATS ile eksi 80’den artı 50 dereceye kadar hassas bir şekilde ısı ölçümü yapılabiliyor.
1423
Türkiye aşı depolama kapasitesinde dünyada ilk 3 içinde yer alıyor. Nüfus ve uygulanan aşı sayısı ile oranlandığında da en yüksek kapasiteye sahip ülke olduğu görülüyor.
1523
Türkiye, gerek alt yapı ve lojistiği, gerekse iyi yetişmiş insan kaynağı ile aşı uygulama konusunda dünyanın örnek aldığı bir konumda bulunuyor.
1623
İNAKTİF AŞI NEDİR? İNAKTİF AŞI NE DEMEK?
Bazı mikroorganizmaların zayıflatılamaması durumunda, bunların vücuda ölü olarak verilmesi gerekmektedir. Bu ölü mikroorganizmalara inaktif ismi verilirken bu işlemde temel amaç, aşıda hastalık yapabilme gücü olmayan ama vücudun savunma sistemi tarafından tanınacak, bağışıklık sistemi tarafından öğrenilecek ve ona cevap verecek bir şekilde immün yanıtı olmasıdır.
1723
Yani inaktif aşı, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş mikroorganizmaları içeren aşılardır. Hangi tip mikroorganizma olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar.
1823
Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar.
1923
Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısadır.
2023
ÇİN AŞISI NE KADAR GÜVENLİ?
Time dergisi, Çin'in başkenti Pekin'deki özel Taihe Hastanesi'nde 300 dolar veren herkesin aşı yaptırabildiğini, her gün yüzlerce kişinin aşı olabilmek için sıraya girdiğini aktarıyor.
2123
Dergiye konuşan Li Shurui, öğrenci olarak İngiltere'ye dönmeden önce bu aşıyı yaptırmaya karar verdiğini, henüz onaylanmamış aşının yan etkilerinden korksa da uzak bir ülkede koronavirüse yakalanmaktan daha fazla korktuğunu söylüyor.
2223
Aşının üretildiği Yivu kentinde ise dozu 60 dolara aşı yaptırmak mümkün.
2323
Çin, sınır bölgelerinde çalışanlara da henüz onaylanmamış bu aşıları yapmıştı. Sağlık uzmanları ise onaylanmamış aşıların bu şekilde yapılmasına karşı çıkıyor.