Kıpkırmızı rengi ve lezzeti ile herkesin severek tükettiği hibiskusu bilmeyenler ve tadmayanlar için hibisküsün birbirinden etkili faydalarını ve tüketim alanlarını sizler için araştırarak bir araya getirdik. İşte bitki çayı olarak da tüketilen hibisküs ve faydaları.
HİBİSKUS NEDİR? NE İŞE YARAR?
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan hibisküs, Latince Hibiscus sabdariffa ismiyle bilinir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen gül hatmi çiçeği (Hibiscus syriacus) ve Japon gülü (Hibiscus rosa-sinensis) de hibisküs bitkisinin çeşitleridir, ancak bitki çayı olarak tüketilen ve canlı kırmızı, kurutulduğunda oldukça sertleşen kabuklarıyla dikkat çeken hibisküs türü, H. Sabdariffa’dır.
Kökeninin Afrika olduğu düşünülen hibisküs bitkisi, Asya kıtasında, özellikle Çin ve Tayland’da yoğun olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Burada taze olarak yemeklerde, salatalarda hatta turşularda da kullanılan hibisküs, ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak kullanılmaktadır.
Hibiskusun faydaları nelerdir?
- Kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.
- Kan şekerini düzenlemede oldukça etkilidir. Bu özelliğiyle diyabet hastalığına karşı korunma sağlar, şeker dengesizliğine bağlı gelişen açlık krizlerini önler, kilo vermeye de yardımcıdır.
- İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri destekler.
- Cildi güzelleştirir.
- Adet döneminde yaşanabilen kramplar, ruh hali değişimleri gibi sorunların azaltılmasına yardımcı olur.
- C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında nezle ve grip gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.
- Sindirim sistemini rahatlatır. Şişkinlik ve gaz şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Zihni güçlendirir; depresyon, anskiyete ve benzeri rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur.
HİBİSKUS ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Bir su bardağı kadar kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş hibisküs yaprağı ilave edilir ve ağzı kapatılarak 10 dakika boyunca demlenir. Süzüldükten sonra tüketilebilir. Kan şekerini dengeleyici özelliğini artırmak için hibisküs çayına bir kabuk tarçın ilave edilebilir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için zencefil, adaçayı ve benzeri bitkilerle karıştırılarak da demlenebilir. Bir parça hibisküs, demlediğiniz herhangi bir bitki çayını tatlandırmak için kullanılabilir. Hibisküs çayı, soğuk olarak da tüketilebilir. Bunun için bir litre kaynamış suda iki yemek kaşığı hibisküsü 10 dakika boyunca demledikten sonra soğutarak iyi bir soğuk bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Bu haliyle hibisküs, limonata ve benzeri soğuk içeceklere de lezzet ve renk verir.
HİBİSKUS ÇAYI ZAYIFLATIYOR MU?
Hibiskus çayının en önemli özelliği tabii ki kırmızı rengi değil. Hibiskus çayı, içerdiği C vitamini sayesinde yağ yakmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle daha hızlı kilo verirsiniz.
Hibiskus çayı sadece yağ yakmayı hızlandırmakla kalmaz, kan şekerinizi de dengeler. Bu da tatlı yeme isteğinizi azaltır.
Bütün bunların yanı sıra hibiskus çayı ödem söktürücüdür. Şişkinliğinizi alır ve tartıda fazla kilolar görmek zorunda bırakmaz.Uzun lafın kısası hibisküs çayı zayıflatıyor mu sorusunun cevabı: Tabii ki evet…