Hıdırellez ne demek, Hıdırellez ne zaman, 2018 Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur?

Hıdırellez ne demek, hıdırellez ne zaman? 2018 Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur, neler yapılır? Hıdırellez Bayramı ne demektir? 2018 hıdırrellez bayramında nasıl dilekler tutulur? Hıdırellez yaklaşırken herkes merakla hıdıreleze dair araştırmalar yapıyor

Hz. Hızır ile İlyas'ın buluşması kabul edilen Hıdırrellez günü yurdun çeşitli yerlerinde kutlanmaya başlandı. Hıdırrellez Bayramı yaklaşırken vatandaş merakla hıdırrelleze dair araştırmalar yapıyor. Baharın gelmesiyle Hıdırrellez kutlamaları da başlıyor. 2018 Hıdırrellez bayramı ne zaman, Hıdırrelez'in kelime anlamı nedir? Hıdırrellezde nasıl dilek tutulur sorularını araştıran vatandaş hıdırrelleze dair  haberleri araştırıyor. Bizler de tüm merak edilenleri ile 2018 Hıdırrellezine dair tüm detayları sizler için araştırıp, derledik. İlyas ile Hızır'ın buluşması olarak kabul ediliyor ve çeşitli kutlamalar yapılıyor. Hıdırellez 2018 yılında 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 mayıs pazar ikindi ezanında bitecek.  Peki hıdırellezin tarihi nedir? Hıdırellez neden kutlanır?

HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR, NASIL DİLEK TUTULUR?

Hz. Hızır ile Hz. İlyas Peygamberin kavuşma günü olarak kabul edilen ve baharın müjdeleyicisi anlamına gelen Hıdırellez, bugün kutlanacak. Yarın ikindi zamanı ise sona erecek. İnsanlar çeşitli etkinliklerle bu özel günde ateşler yakıp, dualar edip, dilek tutacak.Hıdırellezde neler yapılır sorusunun en temel yanıtı ile başlayalım. Gül ağacında dilek tutma nasıl yapılır? Gül ağacı seramonisi ve dileklerin asılması hıdırellez akşamında olur. Hıdırellezde dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine şekiller çizilir notlar bırakılır. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

PEKİ HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,

Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.

HIDIRELLEZ DUASI

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Gündem Haberleri