Hindistan'dan Türkiye'ye küstah kınama

Reuters kaynaklı habere göre, Hindistan Türkiye büyükelçisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmalı Keşmir bölgesi hakkındaki görüşlerine karşı diplomatik bir protesto gösterisi düzenledi ve ikili ilişkilere büyük etkisi olacağı konusunda Türkiye'yi uyardı.

Geçen hafta Pakistan'a yaptığı ziyarette Erdoğan, Hindistan'ın Müslüman çoğunluk bölgelerine getirdiği kapsamlı değişiklikler ve Türkiye'nin Keşmir halkı ile dayanışma içinde kalması nedeniyle Hindistan Keşmir'deki durumun kötüleştiğini söyledi.

Hindistan'ın tüm bakanlığını ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak gören Hindistan, Türk elçisi Şakir Özkan Torunlar'a yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın yorumlarının Keşmir ihtilafının tarihi hakkında herhangi bir anlayışa sahip olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Raveesh Kumar, “Bu son bölüm, diğer ülkelerin içişlerine karışan bir Türkiye modeline bir örnek. Hindistan bunu tamamen kabul edilemez buluyor." diye konuştu. 

Hindistan'ın güçlü bir demeç veya resmi diplomatik nota hizmet ettiğini söyledi.

30 YILLIK İSYANI KEŞMİR'İN ÖZERKLİĞİNİ GERİ ÇEKEREK BASTIRDILAR

Hindistan, Ağustos ayında Keşmir'in özerkliğini geri çekti ve bölgeyi tamamen Hindistan'a entegre etmenin ve 30 yıllık bir isyanı bastırmanın bir yolu olarak federal yönetime getirdi. Keşmir'in bir bölümünü kontrol eden Pakistan, tedbiri çarptı ve Türkiye ve Malezya gibi diğer Müslüman çoğunluklu ülkeler Hindistan'ın eylemlerini yeniden değerlendirme çağrılarına katıldı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yönetimi misilleme amacıyla Malezya'dan hurma yağı ithalatına sınır koydu ve yetkililer Türkiye'den de bazı ithalatları azaltmayı planladığını söyledi.

Hindistan, on binlerce insanın öldürüldüğü topraklardaki isyanı durdurduğu için Pakistan'ı suçluyor. Türkiye'yi kemer düşmanın “sınır ötesi terörizm” kullanımını meşrulaştırmaya çalışmakla suçladı.

"YAŞANAN GELİŞMELERİN İLİŞİLERİMİZ ETKİSİNDE BÜYÜK ETKİSİ VAR"

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Erdoğan'ın yorumlarına atıfta bulunarak “Bu gelişmelerin ikili ilişkilerimiz üzerinde güçlü etkileri var” açıklamalarında bulundu.  Pakistan isyanın doğrudan katılımını reddediyor, ancak Keşmir halkına kendi kaderini tayin mücadelelerinde diplomatik ve ahlaki destek sağladığını söylüyor.

Erdoğan ise, Pakistan parlamentosuna Keşmir sorununun baskı yoluyla değil adalet ve adalet temelinde çözüleceğini söyledi.

KEŞMİR SORUNU NEDİR?

Hindistan Yönetimi, Cammu Keşmir'in özel statüsünü geçen yıl ağustos ayında kaldırmıştı. İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabiliyordu. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

50 yılı aşkın süredir uygulanan statünün kaldırılmasıyla da eyalet ikiye bölündü. Bu kararın ardından Hindistan güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de operasyonlar düzenleyerek halk üzerindeki baskıyı artırdı, tüm yerel partilerin yöneticilerini gözaltına aldı. Karara karşı düzenlenen protestolarda 70'ten fazla insan hayatını kaybetti.

Gündem Haberleri