Hollanda Meclisi'nde görüşülecek 1915 tasarısına tepki. Hollanda'nın Ankara maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağırıldı.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ GELDİ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 1915 olaylarıyla ilgili Hollanda Temsilciler Meclisi'nde yaşanan gelişmelerle ilgili soru üzerine, Hollandalı bazı siyasetçilerin Ermeni iddialarını destekleyen tasarıları önümüzdeki haftalarda Hollanda Temsilciler Meclisi'ne sunmasının gündemde olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar, 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağlamıştır. Hal böyleyken, Türkiye ve Türk milletinin hassasiyetle yaklaştığı 1915 olayları konusunu tarihi ve hukuki bağlamından kopararak, siyasileştirmeye yönelik girişimlerin kabul edilmesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.
HOLLANDA, BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ
Türkiye, Mart 2017'de Türk bakanların Hollanda'da yapacağı toplantıların engellenmesi üzerine Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin Türkiye'ye alınmayacağı açıklamıştı. Diplomatik kaynaklar, Türk tarafının krizin patlak verdiği dönemde Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis Van Rij'in Ankara'ya dönmesini istemediğini muhataplarına ilettiğini hatırlatmıştı.
HOLLANDA'NIN 1915 TASARISI
Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) Milletvekili Joel Voordewind, yaptığı açıklamada, parlamentoda çoğunluğunun 1915'de yaşanan olayların "soykırım" olarak tanınmasından yana olduğunu belirtti.
Hollanda parlamentosu, hükümetten 24 Nisan'daki "soykırım anması" için Ermenistan'ın başkenti Erivan'a güçlü bir sinyal göstergesi olarak ilk kez bakan düzeyinde temsilci göndermesini de istiyor. Hükümet ise bu öneriye henüz yanıt vermedi.
MASLAHATGÜZAR GÖREV YERİ
Görev yeri Başkonsolosluk olan maslahatgüzarlar, bir büyükelçinin temsilci olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda ya da o ülkeye gelmesinden önce ona vekalet eden ve tüm güvenlik imtiyazlarına sahip olan kişidir.
İLİŞKİLERİN MASLAHATGÜZAR SEVİYESİNE DÜŞÜRÜLMESİ
Genellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin sert bir şekilde kötü yönde ilerlemesi sonucu büyükelçilerin geri çekilip bir alt seviyeye düşürülmesi anlamına gelir. Bu noktada maslahatgüzar görevindeki temsilci, güven mektubunu görev yapacağı ülkenin devlet başkanına değil, genellikle dışişleri bakanına sunar. Kabul edildikten sonra diplomatik ilişkiler maslahatgüzar aracılığıyla yapılır.
AYRINTILAR GELİYOR...