Beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz edin kilo veremiyor,hızlı kilo alıyor, tatlı isteğinizi bastıramıyor, halsiz, yorgun, bitkin bir haldeyseniz ve sık sık depresyona giriyorsanız, yemeklerden sonra uyku isteğinizle baş edemiyorsanız dikkat! Diyabet (şeker) hastalığının ilk adımı olan insülin direncine sahip olabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, uzun vadede sağlık açısından ciddi tehlikeleri olan insülin direncinin kalp krizinden inmeye, karaciğer yağlanmasından belli tip kanserlere kadar hatta depresyon ve Alzheimer’a kadar pek çok hastalığın altında yatan sebebi insülin direnci olarak gösteriyor.
İnsülin direnci tedavisinde en önemli etken sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile %80oranında iyileşme görülür.
İnsülin direnci kilo vermeyi yavaşlatmaktadır İnsülin direnci olan kişilerde iştah fazladır, sürekli yemek yeme ihtiyacı vardır ve yorgunluk halsizlik sebebiyle diğer kişilerden daha hareketsizdirler. Doğru bir beslenme programı ile insülin seviyesi zamanla dengeye gelerek direnç kırılır, kilo verme hızı artar.
İnsülin direni olan bir kişinin diyeti, ideal vücut ağırlığını korumak ve kan şekeri seviyesini kontrol etmek için gereken miktarlarda günlük besinlerden oluşmalıdır. Sağlıklı bir kan şekeri seviyesini korumak için aşağıdaki besinler diyete dâhil edilmelidir:
KARABUĞDAY
Karabuğday metabolizmada insülin direncini düşürücü ilaçlar gibi etki gösterir. Hücrede glikozun kullanılarak enerjiye çevrilmesini sağlar, insülin üretimini artırıp, glikoz üretimini baskılayarak kan şekerinin yükselmesini önler.
CHİA TOHUMU
Chia tohumu zengin bir antioksidan, omega-3 yağ asitleri, lif ve magnezyum kaynağıdır. İnsülin direncini ve diyabetin komplikasyonlarını azaltmak için önemli besinlerdir.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeği zengin bir magnezyum, lif ve sağlıklı yağ asitleri kaynağıdır. Magnezyum açısından zengin besinler tüketmenin tip 2 diyabet geliştirme riskini azalttığı gösterilmiştir.
CEVİZ
Ceviz sağlıklı bir lif, protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Kuruyemişlerdeki çözünür ve çözünmeyen lifler kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesine, insülin direncinin ve diyabetin komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
ALIÇ SİRKESİ
Alıç sirkesinde bulunan asetik asit, bağırsaklarda karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır ve nişastalı besinlerin daha yavaş emilmesini sağlar. Kan şekerini daha yavaş yükselterek insülin duyarlılığını azaltır. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.
ÇÖREK OTU
Çörek otu içeriğindeki timokuinon, nigellone, beta-sitosterol gibi aktif bileşenler kan şekeri düşürücü etki gösterir. İnsülinotropik etkilidir. Beta hücre fonksiyonu üzerinde indükleyici etkisi vardır, böylece serumdaki insülin seviyelerini artırır.
TARÇIN
Tarçın, kan şekerinin homeaostazını sağlayan en bilinen baharatlardan biridir. Yapısında bulunan “sinnamik asit”, “kateşin” ve “prosiyanidin gibi bileşenlerle kan şekeri dengeleyici etki gösterir.
OMEGA- 3
Omega-3 EPA ve DHA içerir. Antiinflamatuar bileşenlerdir. Karaciğer yağlanması, obezite ve insülin direncine karşı koruyucu etki gösterirler.
ZENCEFİL
Zencefil, aktif bileşeni olan “gingerol” sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. Gingerol karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek yüksek kan şekerinin önüne geçer ve antiinflamatuar etkisiyle de insüline karşı direnç oluşumunu engeller.
ZERDEÇAL
Zerdeçal, Hint safranı olarak bilinir. Yapısında bulunan “turmerik” aktif bileşeniyle insülin reseptör sayısını ve aktivitesini artırarak glikozun dokulara alınma yeteneğini artırır. Ayrıca diğer bileşeni kurkumin, pankreas, karaciğer ve yağ dokusu dahil olmak üzere birçok organda anti-diyabetik etki gösterebilir. Kurkumin takviyesi veya zerdeçali tüketmek, iskelet kasında yağ asitlerinin ve glikozun alımını ve oksidasyonunu artırarak insülin direncini iyileştirir. Kurkuminin etkisini artırmak için karabiber ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı, önemli bileşeni “oleik asit” ile membran yapılarını düzenler. Oleik asit açısından zengin zarlar, hücrelere GLUT-4 glikoz taşınmasını teşvik eder ve doymuş yağ asitlerinden kaynaklı insülin direncini azaltıcı etki gösterir.
SARIMSAK
Sarımsağın aktif bileşenleri “allisin”, “S- allilsisteinsülfoksit” ‘tir. Hepatik metabolizmayı artırarak pankreatik beta hücrelerinden insülin salgılanmasını artırır. İnsülin koruyucu etkisi vardır.
YABAN MERSİNİ
Aktif bileşeni olan “antosiyanin” kabuklara koyu rengi vererek yüksek antioksidan kapasite oluşturur. İçerdiği krom sayesinde yüksek şeker seviyelerinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Düşük glisemik indekse sahiptir böylece kan şekerini hızla yükseltmez.
ÇEMEN OTU TOHUMU
Çemen otu tohumunda “saponin” içeriği yüksektir. Bu bileşeni sayesinde karbonhidrat emilimini yavaşlatarak mide boşalmasını geciktirir, lif içeriğinden dolayı glikoz taşınmasını yavaşlatır ve hipoglisemik etkilidir.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu içeriğindeki “lignan” bileşeniyle inflamasyonu önleyerek pankreası korur. Karaciğerden glikoz çıkışını baskılar ve insülin direncini azaltıcı etki gösterir. Ayrıca düşük glisemik indeks ve yüksek omega-3 içeriği ile insülin direncine karşı koruyucu etki sağlar.
YEŞİL ÇAY
Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında birçoğunda yeşil çayın insülin direncini azalttığı ve kan şekeri seviyelerini dengelediği görülmüştür. Yapılan bir çalışmada, 2 günde 4 ya da daha fazla bardak yeşil çay
içenlerde, haftada yalnızca bir bardak içenlere kıyasla insülin direnci ve diyabet riskinin % 33 azaldığını gösteriyor.