İftar menüleri | Ramazan 22. gün iftar menüsü (15 Mayıs 2020)

Ramazan ayına girmemizle birlikte vatandaşlar akşam iftara yapacakları yemekleri araştırmaya başladı. Biz de sizlerin işini bir nebze kolaylaştırmak için çalıştık ve iftar menüsü hazırladık. İşte bugün ne pişirsem diyenler için Ramazan 22. gün iftar menüsü (15 Mayıs 2020) yemekleri, tatlısı

On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın yirmi ikinci  günü için 15 Mayıs 2020 Cuma tarihli iftar münüsü...

RAMAZAN 22. GÜN İFTAR MENÜSÜ

1) Haşlama

2) Maydonozlu Nohut Ezmesi

3) Fıstıklı Tel Kadayıf

HAŞLAMA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

İncikleri Haşlamak için Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet kuzu incik
6 su bardağı su
Tane karabiber
2 adet defne yaprağı

Haşlama için Malzemeler
2 adet kereviz sapı – iri doğranmış
3 adet patates – iri küp doğranmış
1 adet havuç – iri doğranmış
10 – 12 adet arpacık soğan
Tuz
Karabiber

Meyanesi için Malzemeler
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
½ limon suyu

YAPILIŞI:

Düdüklü tencereyi ocağa alıp zeytinyağını koyun ve ısıtın.
İnciklerin her tarafını mühürleyin.
Mühürlenen etlerinizin içerisine su, tane karabiber ve defne yapraklarını ilave edin.
Tencerenin ağzını kapatıp 40 – 45 dakika pişirin.
Etler iyice piştikten sonra defne yapraklarını çıkartın ve içine kereviz sapı, patates, havuç ve arpacık soğanları ekleyin.
Gerekirse su ilave edin.
Tuz ve karabiberi ilave edip sebzeler pişene kadar kaynatın.

Meyanesi için;
Bir karıştırma kabında un, yumurta sarısı ve limon suyunu karıştırın.
Haşlamanın suyundan bir kepçe alıp içerisine ekleyin ve sürekli çırparak iyice yedirin. Meyaneniz ılınana kadar bu işlemi devam ettirin.
Hazır olunca inciklerin üzerine ilave edin ve 1 – 2 taşım kaynatın.
Haşlamanızı servis edeceğiniz tabaklara alın ve sıcak servis edin.

Not: Küçük incikle çalışıyorsanız çorbanızı yaparken inciklerinizi tencereden çıkartıp kenara alın. Sebzeleriniz pişince etlerinizi tekrar tencerenize ilave edin.

MAYDANOZLU NOHUT EZMESİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

200 gr. nohut – haşlanmış
1 bağ maydanoz
½ bağ dereotu
2 – 3 dal taze soğan
7 – 8 adet yeşil zeytin
½ su bardağı ceviz
7 – 8 adet kornişon turşu
Tuz
Karabiber
1 tutam sumak

Sosu için Malzemeler
2 yemek kaşığı tahin
1 adet limonun suyu
4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 – 2 yemek kaşığı su

YAPILIŞI:

Nohutlarınızı bir karıştırma kabına alın.
Bir patates ezici yardımıyla hafif ezin.
Dereotu, maydanoz ve taze soğanı ince ince kıyın.
Yeşil zeytinin çekirdeklerini çıkartın ve ince dilimleyin.
Cevizi ince kıyın.
Turşuları ince dilimleyin.
Bütün malzemeleri nohutların üzerine ilave edin.
Tuz, karabiber ve sumağı ilave edip karıştırın.

Sosu için;
Bir karıştırma kabına tahini ilave edin ve çırpın.
İçerisine limon suyunu ilave edin ve çırpmaya devam edin.
Zeytinyağını ilave ederek çırpmaya devam edin.
Suyu ilave edin hızlıca çırpmaya devam edin.

Birleştirmek için;
Hazır olan nohutlu karışımınızı servis edeceğiniz tabağa alın.
Üzerine hazırladığınız sosu gezdirerek servis edin.

FISTIKLI TEL KADAYIF NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

Şerbet için Malzemeler
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3 – 4 damla limon suyu

Kadayıf için Malzemeler
400 gr. tel kadayıf
250 – 300 gr. tereyağı
250 gr. toz antep fıstığı

YAPILIŞI:

Şerbeti için;
Sos tenceresini ocağa alın.
içerisine toz şeker ve suyu ilave edin ve toz şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynayan şerbetinizin içerisine limon suyunu ilave edin ve ocaktan alın.

Kadayıf için;
Tel kadayıfları iyice didikleyin.
Didiklediğiniz tel kadayıfların üzerine eritip soğuttuğunuz tereyağını ilave edin ve her tarafına gelmesi için didiklemeye devam edin.
Hazırladığınız kadayıfların yarısını fırın kabınızın tabanına elinizle ya da bardağın arka tarafıyla iyice bastırarak yayın.
Kadayıflarınızın üzerine antep fıstıklarını her tarafa gelecek şekilde serpiştirin.
Kadayıfın diğer yarısını da üzerine yayın ve iyice bastırarak yayın.
Kadayıfları iyice sıkıştırmazsanız, istediğiniz kıvamı elde edemezsiniz.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında alt – üst ısıtmada tabanda 40 – 50 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökerek servis edin.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Mübarek vakitlerde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıdır. Zira Allahü teâlâ, tarafından sevilen kimse, faziletli vakitlerde faziletli amellerle meşgul olur. Buğzettiği kul ise; faziletli vakitlerde kötü işlerle meşgul olur. Kötü işlerle meşgul olanın bu hareketi azabının daha şiddetli olmasına ve Allahü teâlânın, ona daha çok buğzetmesine sebep olur. Çünkü o, böyle yapmakla vaktin bereketinden mahrum kalmış ve onun hürmet ve şerefini çiğnemiş olur. (Mev'iza-i hasene)

Yemek Tarifleri Haberleri