On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın yirmi altıncı günü için 19 Mayıs 2020 Salı tarihli iftar menüsü...
RAMAZAN 26. GÜN İFTAR MENÜSÜ
1) Hellimli Tarhana Çorbası
2) Kağıt Kebabı
3) Pirinç Salatası
4) Kandil Simidi
HELLİMLİ TARHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
3 yemek kaşığı toz tarhana
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
1 tutam nane
1 paket hellim peyniri
YAPILIŞI:
1 su bardağı suda tarhanaları en az 1 saat bekletin.
Tencerede yağ, salça ve nane konulup hafif karıştırıldıktan sonra su ve ezilmiş tarhana ilave edilip tuz konulur ve sürekli karıştırarak kaynatılır.
Kaynadıktan sonra karıştırma bırakılır, 5 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır.
Hellim peynirini küp küp doğrayın yağsız bir tavada soteleyerek renk verin.
Çorbayı servis kasesine alın ve üzerine hellim peyniri ekleyerek servis edin.
KAĞIT KEBABI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
6 adet kemiksiz tavuk kalça
1 adet kabak – iri küp doğranmış
1 adet orta boy patlıcan – iri küp doğranmış
2 adet orta boy patates – küçük küp doğranmış
10 – 15 adet arpacık soğan
4 diş sarımsak
1 su bardağı bezelye – haşlanmış ya da dondurulmuş
10 adet siyah zeytin
Sosu için Malzemeler
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı az tuzlu soya sosu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 avuç ceviz – iri dövülmüş
Tuz
Karabiber
Kuru kekik
YAPILIŞI:
İri küp doğradığınız tavukları geniş bir karıştırma kabına alın.
Üzerine zeytinyağı, soya sos, salçalar, iri doğranmış ceviz, tuz, karabiber ve kuru kekiği ekleyip, iyice harmanlayın.
Kabak ve patlıcanı iri küp, patatesi daha küçük küpler olacak şekilde doğrayın, sarımsakların üzerine vurun, arpacık soğanları soyun ve tavuklarınızın olduğu kaseye ilave edin.
Bütün sebzeleri ve tavukları iyice harmanlayın.
Hazırladığınız karışımı 4 eşit parçaya bölün ve yağlı kağıtlara paylaştırın.
Üzerini kapatacak şekilde kenarlarından kıvırarak şeker paketi gibi hazırlayın.
190 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.
PİRİNÇ SALATASI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan – ince yemeklik doğranmış
2 su bardağı yasemin pirinci
3 dilim limon
Tuz
Beyaz biber
2 su bardağı su
10 dal maydanoz
10 dal dereotu
2 – 3 dal taze nane
2 – 3 dal taze kişniş
2 dal taze soğan
10 adet iri yeşil zeytin
YAPILIŞI:
Bir pilav tenceresinin içerisine zeytinyağını ekleyin.
İnce yemeklik doğradığınız soğanları içerisine ekleyin ve soğanlarınız yumuşayana kadar kavurun.
Maydanoz, dereotu, kişniş ve nane saplarını bir fırın ipiyle bağlayın.
Tencerenizin içerisine alın ve tuz, beyaz biber ekleyin.
Limon dilimlerini ve suyunu ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pirinçler pişene kadar pişirin.
Maydanoz, kişniş, taze nane, dereotu ve taze soğanı ince ince doğrayın.
Yeşil zeytinlerinizin çekirdeklerini çıkartın ve ince doğrayın.
Pişen pilavınızın içerisinden yeşillik saplarını ve limonları çıkartın.
İçerisine doğradığınız bütün yeşillikleri ekleyin ve pişen pilavınızın içerisine alın.
Üzerini havlu kağıtla örtün kapağını kapatın ve demlemeye bırakın.
Pilavınız iyice soğuyunca servis edeceğiniz tabağa alın ve servis edin.
KANDİL SİMİDİ NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
Hamuru için Malzemeler
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mahlep
1 tutam tuz
250 gr. tereyağı – erimiş
½ su bardağı ayçiçek yağı
2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
Üzeri için Malzemeler
1 adet yumurtanın sarısı
Çörekotu
1 adet yumurtanın beyazı
Susam
YAPILIŞI:
Hamuru için;
Bir karıştırma kabının içerisine un, kabartma tozu, toz şeker, mahlep ve tuzu ilave edip bir çatal yardımıyla karıştırın.
Ayrı bir karıştırma kabında erimiş tereyağı, ayçiçek yağı ve yoğurdu iyice karıştırın.
Kuruların olduğu kabın ortasını açın ve sıvı harcı içerisine ilave edin.
Bir çatal ya da spatula yardımıyla iyice karıştırın.
Hazırladığınız hamuru 10 dakika kadar dinlendirin.
Birleştirmek için;
Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
Elinizle uzun şeritler yapın ve kendi etrafında döndürüp simit şekli verin.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabınıza simitleri dizin.
Susam serpmek istediğiniz simitlerin üzerine yumurta beyazı, çörekotu serpmek istediğiniz simitlerin üzerine yumurta sarısı sürün.
Ardından susam ve çörekotunu serpin ve 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika pişirin.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.) Mübarek vakitlerde, günahlardan titizlikle uzak durmalı, taatları, ibadetleri ve her çeşit hayratı artırmalıdır. Zira Allahü teâlâ, tarafından sevilen kimse, faziletli vakitlerde faziletli amellerle meşgul olur. Buğzettiği kul ise; faziletli vakitlerde kötü işlerle meşgul olur. Kötü işlerle meşgul olanın bu hareketi azabının daha şiddetli olmasına ve Allahü teâlânın, ona daha çok buğzetmesine sebep olur. Çünkü o, böyle yapmakla vaktin bereketinden mahrum kalmış ve onun hürmet ve şerefini çiğnemiş olur. (Mev'iza-i hasene)