İGDAŞ fatura şikayet nasıl yapılır? Nereye yapılır?

İGDAŞ fatura şikayet nasıl yapılır? Nereye yapılır? soruları EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın yüksek gelen doğal gaz faturaları ile ilgili "Fazla alınan tutarlar müşteriye iade edilecek" açıklamasından sonra internette araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. İşte detaylar

Doğal gaz faturalarının yüksek gelmesi sonucunda vatandaşlardan şikayetler gelmiş ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Başkanı Mustafa Yılmaz  " Biz bu faturalar inceleyince bir takım bulgular bulduk. Ortalama 30 gün içerisinde okunması gereken fatura, 45- 50 günde okunmuş. Bu nedenle faturalar yüzde 50'den fazla geldi. İGDAŞ'tan böyle bir uygulama beklemiyorduk. Fazla alınan tutarlar müşteriye iade edilecek." demişti. Bunun üzerine vatandaşlar bu fatura şikayetleri ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Peki İGDAŞ fatura şikayet nasıl yapılır? Nereye yapılır?  Tüm emrak edilenler haberimizde.

İGDAŞ FATURA ŞİKAYETİ NEREYE VE NASIL YAPILIR?

Kullanımdan dolayı kaynaklanmayan yüksek doğalgaz faturaları için sağlayıcı firmaya itiraz edilir. Yaşadığınız şehrin ve doğalgaz sağlayıcınızın internet sitesinden 'fatura itirazı' kısmından işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İSTANBUL İGDAŞ DOĞALGAZ FATURASINA İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

ANKARA BAŞKENTGAZ DOĞALGAZ FATURASINA İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

İZMİR İZMİRGAZ DOĞALGAZ FATURASINA İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

DOĞAL GAZ FATURA İTİRAZI HANGİ KOŞULLARDA GEÇERLİDİR?

Eksik veya fazla faturalandırma durumunda Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin Madde 51- "Dağıtım şirketi, kendi hatasından kaynaklanan eksik faturalandırma halinde, tüketim bedelini cari perakende satış fiyatını kullanarak hesaplar, eksik faturalandırmanın yapıldığı ay sayısı kadar eşit tutarda taksitlendirir ve bu durumda gecikme cezası uygulanmaz.

Fazla faturalandırma halinde ise, tahsil edilen fazla bedel, tespit edildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde müşteriye, 49 uncu maddeye göre belirlenecek gecikme zammı ile birlikte nakit olarak ödenir veya müşterinin kabul etmesi halinde bir sonraki faturasından mahsup edilir." hükmü gereği yapılır.

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Madde 52 "Dağıtım sistemine veya sayaca ya da tesisata müdahale edilerek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, tüketimin eksik veya hatalı ölçülerek ya da hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçirilmeden mevzuata aykırı bir şekilde tüketilmesi, kaçak doğal gaz kullanımı olarak kabul edilir.

EPDK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

İstanbul'da doğal gaz faturaları hakkındaki şikayetlerin ardından 'mevzuata aykırı sürelerde faturalandırma' yapılması gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ) 'ye soruşturma başlatmıştı. Konuyla ilgili EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, CNN TÜRK'te açıklamalarda bulundu. Yılmaz açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Bize vatandaşlardan yoğun bir şekilde şikayet geldi. Faturaları inceleyince bir takım bulgular elde ettik. 25 ile 35 gün arasında okunması gereken faturaların 55 günde okunduğunu gördük. Burada vatandaşların bir mağduriyeti söz konusu. Biz de bu konuyla ilgili soruşturma başlattık.

İGDAŞ yıllardır bu sektörün öncülerinden olan bir kurum. İGDAŞ'tan böyle bir uygulama beklemiyorduk. Faturalar eğer şartlar nedeniyle belirlenen sürede okunmuyorsa geçen yılın aynı dönemine ait fatura gönderilmeliydi.

Fazla alınan tutarların vatandaşlara iade edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde biz bu konuya müdahil olacağız ve İGDAŞ cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Şu anda başka illerden gelen bir şikayet söz konusu değil. Eğer böyle bir şikayet söz konusu olursa gerekli müdahaleler yapılacak. Vatandaşlarımız bize tüm şikayetlerini iletebilirler.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, saatler önce ise yaptığı yazılı açıklamasında, "Gelen şikayetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma başlattık. Gerekeni yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Elektrik ve doğal gaz sayaçlarının yapılan işin terazisi olduğunu, halkın sayaçların doğruluğu ve okuma işlemlerinin güvenilirliği konusunda asla tereddüde düşürülmemesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetmişti:

"Sayaçların okunma süreleri belli. Bütün şirketler de ona göre sorumluluklarını bilecek, titizlikle görev yapacak. Sayaçları okurken, faturaları düzenlerken tüketicinin kafasında soru işareti oluşturursanız vatandaşı mağdur ederseniz elbirliği ile bugünlere getirdiğimiz koskoca bir sektöre zarar verirsiniz. EPDK olarak bu konuda çok hassasız. Dağıtım şirketleri 25 yıldır, biz de kurum olarak 18 yıldır bu sürecin içindeyiz. Doğal gaz sektöründe faturalandırmalar ile ilgili daha önce böylesi şikayetlerle karşılaşmamıştık. Bundan sonra da tekrarlanmamasını, uzun yıllara dayalı bu güvenin zedelenmemesini umuyoruz. Özel şirket olsun, belediye iştiraki olsun bizim için farklı değil. İçinden geçtiğimiz bu süreçte vatandaşlarımızın mağdur edilmesine, sektörümüze halel gelmesine asla müsaade etmeyiz."

Başka illerden de yüksek doğal gaz faturalarıyla ilgili tüketici şikayetlerinin EPDK'ya gelmeye başladığını belirten Yılmaz, "Vatandaşımız rahat olsun, bize güvensin. Onlara bir cep telefonu, bir mail kadar yakınız. Faturalarla ilgili şüphesi olan kurumumuzun internet sitesi üzerinden bize başvursun. Şikayetleri tek tek inceliyor ve gerekli adımları atıyoruz. İGDAŞ soruşturması sonucunda da Kurulumuz mevzuata aykırılığı sabit görürse gerekli yaptırımları uygulayacağız" dedi.

İGDAŞ YÜKSEK FATURALAR HAKKINDA NE AÇIKLAMA YAPMIŞTI?

Bu ay yüksek gelen doğal gaz faturaları vatandaşların kafasını karışmıştı. İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ), doğal gaz faturalarıyla ilgili basında yer alan haberler nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklama, “Bazı basın organlarında çıkan ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle bir açıklama zorunluluğu doğmuştur” notuyla paylaşıldı.

İstanbul’da EPDK kararlarına uygun olarak kıyasen fatura düzenlenmesini gerektirecek şartların bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Doğalgaz dağıtım piyasası mevzuatla çerçevesi çizilmiş, düzenleyici ve denetleyici kurum ve kurulların gözetim ve denetiminde bir piyasadır. Dolayısıyla söz konusu piyasada faaliyet gösteren hiçbir kurumun, yasal mevzuat ve düzenleyici ve denetleyici kurum ve kurulların aksi yönde bir tasarrufu söz konusu dahi olamaz.

Doğal gaz tüketim miktarı ve karşılığı bedelin fatura düzenlemek suretiyle abonelerimize bildirimi yasal zorunluluktur. Bu çerçevede, EPDK’nın geçmiş iki yılın ortalaması alınarak kıyasen fatura düzenlenmesi şeklindeki uygulaması, karantina gibi belli şartlara bağlanmıştır. İstanbul’da söz konusu şartları gerektiren bir durum meydana gelmemiştir.”

"BU DURUM EPDK KARARININ UYGULANMAMASI DEĞİL"

Açıklamada, doğal gaz fatura bedellerinin, mevzuat hükümleri çerçevesinde ve mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlendiği belirtilerek şöyle denildi:

“Dolayısıyla EPDK kararlarına uygun olarak kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir. Daha önce de olduğu gibi gerçek tüketim üzerinden ve sayaçlar yerinde okunarak fatura oluşturulmaktadır. Bu durum, bazı yayın organlarında ifade edildiği gibi EPDK kararının uygulanmaması değil; aksine EPDK kararının uygulanmasının bir gereğidir. Doğal gaz fatura bedelleri, mevzuat hükümleri çerçevesinde ve mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlenmektedir. Burada kurumumuz dahil hiçbir dağıtıcı firmanın herhangi bir inisiyatifi, mevzuat gereği söz konusu değildir.”

FATURALARA KORONAVİRÜS ETKİSİ

“Evde Kal” uygulamasının doğal gaz tüketimini günlük bazda artırdığını vurgulayan İGDAŞ’ın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Doğal gaz faturaları sayaç okuma tarihinden itibaren geriye dönük ortalama bir aylık bir süreyi kapsadığı için, örneğin 15 Nisan’da okunan bir sayaç geriye dönük olarak 15 Mart-15 Nisan dönemini kapsamaktadır. Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak amacıyla alınan tedbirler kapsamında, Evde Kal uygulaması doğal gaz tüketimini bu dönemde günlük bazda artırmıştır.

Bu durum özellikle salgına karşı tedbirlerin etkin olarak hayata geçirildiği 16-31 Mart ve 1 Nisan-15 Nisan dönemleriyle ilk Koronavirüs vakasının görüldüğü 1-15 Mart dönemi gaz çekiş rakamları kıyaslandığında açıkça görülmektedir.”

GEREKLİ ÖDEME KOLAYLIKLARI SAĞLANMAKTADIR

Talep halinde abonelere gerekli ödeme kolaylıklarının ayrıca sağlandığını hatırlatan İGDAŞ, şu açıklamada bulundu:

“Koronavirüs salgınını önleme tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde sayaç okuma işlemi gerçekleştirilmemektedir. Yine salgın nedeniyle binalara girme ve sayaç okuma faaliyetleri normal zamanlara göre nispeten daha güç olabilmektedir. Bu durum her ay 6.5 milyon aboneye hizmet veren kurumumuzun sayaç okuma günlerini ve dolayısıyla fatura sürelerini uzatmaktadır. Talep halinde abonelerimize gerekli ödeme kolaylıkları ayrıca sağlanmaktadır.”

EPDK, İGDAŞ'A YÜKSEK FATUEA SORUŞTUEMASI AÇMIŞTI

Doğal gaz faturalarının yüksek gelmesi bir süredir vatandaşlar tarafından şikayet oluşturuyordu. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) Başkanı Mustafa Yılmazbu konuyla ilgili açıklama yaptı.  EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: "İstanbul’da ikamet eden doğal gaz abonelerinden yoğun şekilde gelen yüksek fatura şikayetlerini tek tek inceledi ve ilgili dağıtım şirketi İGDAŞ’ın mevzuata aykırı sürelerde abonelerine fatura düzenlediğini tespit etti. Gelen şikayetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma açtık. Gerekeni yapacağız.”

İGDAŞ HAKKINDA

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş., kısaca İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT ve bazı iştiraklerin katılımıyla 25 Aralık 1986[1] tarihinde, İstanbul'un doğalgaz alt yapısını, dağıtımını ve işletimini sağlamak amacı ile kurulmuş bir şirkettir. Bünyesinde çalışanların %42'sı üniversite, %48'sı lise, %10'u ise ilköğretim mezunudur. 2013 yılı toplam çalışan sayısı 5420'dir. Şirketin %94,46 sı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, %5,46'sı İETT'ye, %0,03'ü Hamidiye A.Ş.'ye, %0,03'ü İstanbul İmar A.Ş.'ye ve %0,02'si İsbak'a aittir.

İgdaş, ilk gazını' 1992' yılında Kadıköy'de vermeye başlamıştır.

Gündem Haberleri