İki ilimizde daha heyecanlandıran petrol haberi : Sondaj çalışmaları başlıyor
Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enver Akaryalı, MTA tarafından 1926 ve 1930’lu yıllarda Bayburt’un Aşağı Çimağıl köyünde yapılan petrol arama çalışmalarını derinleştirerek çarpıcı sonuçlara ulaştı.
140
Bölgede daha önce de petrol sızıntılarıyla ilgili yöre sakinlerinin talepleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Nafiz Maden, Aşağı Çimağıl köyüne giderek yaptıkları çalışmalar neticesinde su yüzeyinde petrol sızıntılarını gözlemlediklerini ve petrol kokusunun bile hissedilebildiğini söyledi.
240
Bayburt’un Aşağı Çimağıl köyünün bulunduğu alanda, Petekkaya Antiklinali’nin yanı sıra normal ve ters faylarla dokunak halinde, Jura yaşlı türbiditik çökeller ile Alt Miyosen jips ara katkılı kumtaşı, çakıltaşı, silttaşı ve kireçtaşından oluşan evaporit çökellerinin bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Enver Akaryalı, Aşağı Çimağıl köyünde petrol depolanması için uygun yapısal ortam ve kayaç türlerinin bulunduğunu belirtti.
340
Bölgede Türkiye Petrolleri (TP) tarafından kapsamlı jeolojik ve 2-3 boyutlu sismik çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nafiz Maden ise çalışmalar sonucunda petrolün yüzeye çıkarılabileceğini dile getirdi.
Bölgede petrolün kokusunun bile hissedilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Nafiz Maden, “Geçtiğimiz günlerde Bayburt ili merkeze bağlı Aşağı Çimağıl ve Orta Çimağıl köylerindeki sahalarda bir jeofizik ve jeolojik yüzey çalışmaları yapmak üzere Prof. Dr. Enver Akaryalı ile birlikte bölgeye gittik. Çünkü 1926 ve 1930’lu yıllarda bölgede yapılan petrol ihbarları üzerine MTA’nın çalışmaları vardı." dedi.
540
Maden, "MTA yaptığı çalışmalarda bu bölgede petrol sızıntısının olduğunu fakat bölgede petrol içerecek herhangi bir rezervuar kapanın olmadığını söylediler. Fakat biz yaptığımız çalışmada raporda bahsedildiğinin aksine farklı jeolojik yaşlara ait farklı yapıların olduğunu gözlemledik." açıklamasında bulundu.
640
"Burada bir fay hattı mevcut ve yer altındaki rezervuardan petrol bu bölgede sızıyor" diyen Maden, "Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız şuydu: Bu bölgede TPAO’nun daha önce herhangi bir 2 boyutlu, 3 boyutlu sismik çalışması yok. Buraya TPAO’nun mühendislerini ve deneyimli uzmanlarını davet ederek detaylı çalışmalarla buranın petrol potansiyelinin ortaya koyulmasını amaçladık." dedi.
740
Nafiz Maden, "Biz bölgeye gittiğimizde su üzerinde küçük sızıntılar olduğunu gördük. Daha detaylı çalışmalarda kaynağa yakın alanlarda daha büyük sızıntılar olduğunu gözlemledik. Hatta o bölgede petrolün kokusunu dahi hissedebiliyorsunuz, uzman olmanıza gerek yok. Dolayısıyla burada petrolün varlığını ortaya çıkarabilmek için nihayetinde bir sismik çalışma ve bunun sonucunda sondaj çalışmasıyla petrolün yüzeye çıkarılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
840
ERZİNCAN'DA RUS PETROLÜNE EŞDEĞER PETROL VARLIĞINA DAİR RAPORLAR VAR"
Erzincan’da da petrol sızıntılarıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını aktaran Gümüşhane Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, “Bu çalışmanın devamında Erzincan ilinde aynı fay hattı üzerinde benzer jeolojik yapılar da var. Bununla ilgili yine MTA’nın hatta yabancı uzmanların hazırladığı raporlar var." ifadelerini kullandı.
940
Maden, "Erzincan ili, Çayırlı ilçesindeki petrol sızıntılarının aslında Bakü ve Rus petrollerine eşdeğer olduğuna yönelik raporlar hazırlanmış. Dolayısıyla bu bölgede sondaj yapılıp petrolün çıkarılması neticesinde Rus petrolüne eşdeğer bir petrol çıkarabileceğini ve bölgedeki insanların ve şehirlerin bundan faydalanabileceği ile ilgili raporlar yayınlanmış. Bu da bizim şevk noktamız oldu. Bahsedilen bölgeler ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
1040
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Doğu Karadeniz’de petrol keşfi için arama ve sondaj çalışmaları başlatılacağını açıklaması, bölgede heyecan yarattı. Sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi beklenirken Jeoloji Mühendisi Dr. Kemal Akdağ, "Karadeniz’de gözüken emare, petrolün varlığını gösteriyor. Sismik çalışmalar sonunda sondaj sonrasında da üretim çalışmaları başlar” dedi.
1140
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 21 Mayıs'ta katıldığı bir televizyon programında, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, "Yeni sahalarda keşif amaçlı sondajlarımızı da yapacağız. Ordu açıklarındaki sismik çalışmalarımızı tamamladık.
1240
2. Uluslararası Tenis Turnuvası'nın ilk gösteri maçı Gabar’da Şehit Aybüke Yalçın kuyusunda yapıldığını hatırlatan Vali Bilgin, "Yaptığımız maç sıradan bir maç gibi görünüyor ama çok anlamlıydı. Çünkü Şehit Aybüke Yalçın Sahası yani Gabar bölgesi ülkemizin artık geleceği açısından her yönü ile umut verici.
1340
Bakan Dönmez'in yeni keşif çalışmalarına yönelik açıklaması üzerine gözler Doğu Karadeniz’e çevrildi. Bölgede deniz tabanında, bazı noktalarında petrol sızıntısı varlığının bilindiğini aktaran uzmanlar, verimli rezerv alanlarının keşfiyle sondaj yapılıp rafineri kurulması durumunda bölge ekonomisinin canlanacağını belirtti. Heyecan yaratan gelişme sonrası sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi bekleniyor.
KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Kemal Akdağ, petrol rezervinin kayaç yapısına göre belirli bölgelerde birikim yaptığını söyleyerek, “Denizlerde çökelen tortular içerisindeki organik maddenin, ‘kerojen’ denilen petrolün ham maddesine dönüşmesiyle oluşuyor. Bunun ham maddesi canlılardır.
1540
Gabar Dağı Esma Çevik sahasında çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Bilgin, “Orada 21. kuyu açıldı. Artezyen dediğimiz yani bir su kuyusundan suyu açtığınızda veya kuyu çalışması yaptığınızda çıkan derece de çok yoğun bir petrol çıktı. Buda bizim için çok sevindirici.
1640
'ÜMİTLİ ALANLAR TESPİT EDİLMELİ'
Petrol bulunabilmesi için Karadeniz'de yoğun arama çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Akdağ, “Petrol genellikle denizel kayaçlarda ve ortamlarda gelişir. Karadeniz zengindir diyemem. Karadeniz içerisindeki petrolü barındıracak sediment dağılımını bilmiyoruz. Onu ancak yapılan sismik çalışmalar sonunda ümitli alanlar nerelerdir, oraların tespit edilmesi gerekiyor.
1740
Buda şunu gösteriyor, bizim TPAO’nun yapmış olduğu çalışmaların doğru yolda olduğunu Gabar’ın ve yapmış olduğumuz tespitlerin bir petrol noktası olduğu yönündeki tespitlerinde çok doğru bir tespit olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
1840
Gabar'ın bir petrol dağı olduğu ve kavramında yerinde olduğunu aktaran Vali Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten muhteşem bir tespit. Bu güne kadar açılan kuyularda hep normal seviyelerde bir petrol çıkarılma söz konusuydu. Ama bu kuyumuzda öyle değil. Bunda bildiğimiz bir suyu kuyusunu açtığınızda artezyeni düşünün aynen o şekilde bir tespit.
1940
Gabar'ın bir petrol dağı olduğu ve kavramında yerinde olduğunu aktaran Vali Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten muhteşem bir tespit. Bu güne kadar açılan kuyularda hep normal seviyelerde bir petrol çıkarılma söz konusuydu. Ama bu kuyumuzda öyle değil. Bunda bildiğimiz bir suyu kuyusunu açtığınızda artezyeni düşünün aynen o şekilde bir tespit.
2040
‘EKONOMİYE BÜYÜ KATKI SAĞLAYACAK’
Doğu Karadeniz’de yapılacak çalışmalarla petrol bulunması halinde ekonomiye önemli kazanç sağlanacağını belirten Akdağ, “Arama çalışmaları sonunda ümitli alanların ve petrolün bulunması tabi ki ekonomiye büyük katkılar sağlayacaktır.
2140
"ESMA ÇEVİK SAHASI 16 MİLYAR DOLARLIK BİR KEŞİF OLDU"
Şu ana kadar yapılan sondaj çalışmaların tamamında petrol çıktığını kaydeden Vali Bilgin, bazı kuyularda bin 500, bazı kuyularda 2 bin varil şeklinde çıktığını dile getirdi.
2240
İki üretim sahası olduğuna değinen Vali Bilgin, "Biri Akçay Esma Çevik, diğeri Gabar Aybüke Yalçın sahaları. Aybüke Yalçın Gabar sahasında ki keşfimiz 1 milyar varil. Buda çok büyük bir rakam. Bugünkü rakamlar ile birlikte 80 milyar dolar.
2340
Esma Çevik sahasında ise 12 milyar dolarlık bir petrol keşfiydi. Yalnız o revize edildi. 16 milyar dolarlık bir keşif oldu. Kısaca birisi 200 milyon varil, birisi 1 milyar varil. Her iki sahamızda şu anda günlük 12 bin varil petrol üretimi yapılıyor. Ancak yılsonunda 20 bin varile çıkacak.
2440
Ama 2 yıl içerisinde sadece Aybüke Yalçın sahası 100 bin varil üretimi olacak. 100 bin varili hesapladığımızda rakamsal değerine de baktığımızda günlük 8 milyon dolar oluyor. Buda çok büyük bir rakam” diye konuştu.
2540
"GÜNLÜK 80 TANKER BATMAN’A GÖNDERİLİYOR"
Şırnak’ta şu anda 8 ayrı bölge keşif çalışması yapıldığını anımsatan Vali Bilgin, 2 bölgede ise petrol üretim kuyusu açtıklarını ve Şırnak’ın tüm dağlarında keşif ile ilgili çalışmalar yapıldığını aktardı.
2640
Bestler-Dereler ve Kato bölgesinde mevcut Gabar’daki çıkanın çok daha yükseğinde petrol çıkacağı ile ilgili tahminleri olduğunu söyleyen Vali Bilgin, "Özellikle Bestler-Dereler ve Kato bölgesinde belki Gabar bölgesinin 5 katı veya 10 katı petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.
2740
Şu an Gabar’dan bahsettiğimiz rezervi üretiyoruz. Sizlerde bunu görüyorsunuz. Birileri inanmayabilir. O bizim işimiz değil. Biz bürokratız. Ama oraya geldiğinizde günlük 80 tankerin buradan şu an için Batman’a gönderildiğini çok rahat görebilirsiniz. İster inansınlar ister inanmasınlar. Ama şu var, bu petrol inananların da petrolü inanmayanlarında. Sonuçta bu ülkenin 85 milyonun petrolü" ifadelerinde bulundu.
2840
"Yapılan bir keşfi veya yapılan bir petrol üretim çalışmasını birileri rahatsız oluyor diye de açıklamama gibi bir durumumuz da yok" diyen Vali Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:
2940
Şu an da olağan üstü bir çalışma var, olağan üstü bir emek var. Bu olağan üstü çalışmanın ve emeğin sonunda da üretim var. Şırnak kabuğunu yırttı diyoruz, yırtacak demiyoruz.
3040
Gabar'ın bir petrol dağı olduğu ve kavramında yerinde olduğunu aktaran Vali Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten muhteşem bir tespit. Bu güne kadar açılan kuyularda hep normal seviyelerde bir petrol çıkarılma söz konusuydu. Ama bu kuyumuzda öyle değil. Bunda bildiğimiz bir suyu kuyusunu açtığınızda artezyeni düşünün aynen o şekilde bir tespit.
3140
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Doğu Karadeniz’de petrol keşfi için arama ve sondaj çalışmaları başlatılacağını açıklaması, bölgede heyecan yarattı. Sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi beklenirken Jeoloji Mühendisi Dr. Kemal Akdağ, "Karadeniz’de gözüken emare, petrolün varlığını gösteriyor. Sismik çalışmalar sonunda sondaj sonrasında da üretim çalışmaları başlar” dedi.
3240
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 21 Mayıs'ta katıldığı bir televizyon programında, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, "Yeni sahalarda keşif amaçlı sondajlarımızı da yapacağız. Ordu açıklarındaki sismik çalışmalarımızı tamamladık.
3340
Bir sondaki aşamada Doğu Karadeniz'e gideceğiz. Orada petrol bulma ihtimalimiz var. Trabzon-Rize açıklarında bir sondajımız daha olacak. Batı'dan Doğu'ya potansiyel görülen her yere girilecek" ifadelerini kullandı.
3440
Bakan Dönmez'in yeni keşif çalışmalarına yönelik açıklaması üzerine gözler Doğu Karadeniz’e çevrildi. Bölgede deniz tabanında, bazı noktalarında petrol sızıntısı varlığının bilindiğini aktaran uzmanlar, verimli rezerv alanlarının keşfiyle sondaj yapılıp rafineri kurulması durumunda bölge ekonomisinin canlanacağını belirtti. Heyecan yaratan gelişme sonrası sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi bekleniyor.
3540
Ama 2 yıl içerisinde sadece Aybüke Yalçın sahası 100 bin varil üretimi olacak. 100 bin varili hesapladığımızda rakamsal değerine de baktığımızda günlük 8 milyon dolar oluyor. Buda çok büyük bir rakam” diye konuştu.
3640
"GÜNLÜK 80 TANKER BATMAN’A GÖNDERİLİYOR"
Şırnak’ta şu anda 8 ayrı bölge keşif çalışması yapıldığını anımsatan Vali Bilgin, 2 bölgede ise petrol üretim kuyusu açtıklarını ve Şırnak’ın tüm dağlarında keşif ile ilgili çalışmalar yapıldığını aktardı.
3740
'ÜMİTLİ ALANLAR TESPİT EDİLMELİ'
Petrol bulunabilmesi için Karadeniz'de yoğun arama çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Akdağ, “Petrol genellikle denizel kayaçlarda ve ortamlarda gelişir. Karadeniz zengindir diyemem. Karadeniz içerisindeki petrolü barındıracak sediment dağılımını bilmiyoruz. Onu ancak yapılan sismik çalışmalar sonunda ümitli alanlar nerelerdir, oraların tespit edilmesi gerekiyor.
3840
Sismik çalışmalar sonunda sondaj, sonra da üretim çalışmaları başlar. Bu alanlar tespit edildikten sonra sondaj çalışmalarının bu alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. 10 kuyu açarsınız ve 1 kuyuda petrol bulursanız bu rantabl oluyor. 1-2 kuyu açıp çıkmayınca durulmaması gerekiyor. Yüzlerce, binlerce sondaj yapıldıktan sonra anca bir bölgede çalışabiliyor” diye konuştu.
3940
'PETROL REZERVUARININ YAPISI VE BÜYÜKLÜĞÜ ÖNEMLİDİR'
Petrol rezerv alanlarının büyüklüğünün önemli olduğunu belirten Akdağ, “Derini çıkarabilmek için sismik çalışmalar yapılır, daha sonra sismik çalışmalarla belirlenmiş yapılarda sondajlar yaparak petrolün çıkarılması için gerekli işlemleri yürütür. Herhangi bir sondajda petrol bulunduysa o saha genişletilir. Petrol rezervuarının yapısı ve büyüklüğü önemlidir. Karadeniz içerisinde de bu petrolleri içeren kayalar belli bir yaş aralığındaki kayalardadır. Jeolojik zamanın çeşitli dönemlerinde çökelmiş birçok tortul kayaç var. Bunların her birinde petrol olma olasılığı var. Bu çökeller içerisinde ana kaya varsa uygun koşullarda petrol üretmişse bunların bir yerde depolanıp korunup bizim onları arayıp bulmamıza kadar bekler” dedi.
4040
Petrol bugün önemli bir girdi. O açıdan da önemli yeraltı zenginliği. Bulunması son derece önemli” ifadelerini kullandı.