Sekonder kazanç olarak adlandırılan ikincil kazanımlar, belli başlı sebeplerden dolayı kişinin başına gelmiş olaylar sonra yakın çevresinden gördüğü ilgi ve alaka ile ortaya çıkıyor.
Yaşanılan olumsuz durumlar sonrası görülen rahatsızlıklar normal bir şekilde devam ettirilen sorumlulukların yapılamamasına neden olur.
Alışılan bu durum zamanla kişinin benliğine yerleşir ve hasta olan kişi, çevresinden gelen ilgiye, azalan sorumluluklarına alıştığı için bu durumu devam ettirme eğilimi gösterir.
Fiziksel veya zihinsel olarak ortaya çıkabilecek olan bu hastalıkta kişi, kendisinde olmayan bir hastalığı yaşıyormuş gibi hissedebilir, sergileyeceği veya başarısız olacağı bir durumda ise zihinsel problemlerini bahane edebilir.
Kişi yaşadığı birtakım durumlardan dolayı kalabalık veya sorumluluk gerektirecek işlere girmek istemez ve bu da karşı taraf kabul edilirse, her zaman yapılabilecek bir şey gibi algılanır ve durum bu şekilde devam ettirilir.
Çok önceki dönemlerden itibaren kişinin içine yerleşmeye başlayan sekonder kazanç durumu, yaş ilerledikçe yapılan davranışlara yansır ve ilgi ve alakadan yoksun kalmamak için devam ettirilir.
Sürekli olarak görülmek istenen ilgi ve alaka için bir zaman sonra karşı taraf çeşitli nedenler bahane edilerek zorlanır.
Ortaya çıktığı zaman fiziksek veya zihinsel olarak çok ağır bir nedeni olmasa bile çevreden gelen davranışların kesilmemesi için bu durum fiziksel ve zihinsel durumlara çevrilir.
Hastalık çoktan geçmesine rağmen devam ettirilen bu rahatsızlık zamanla gerçekten psikolojinin bozulmasına neden olur.
İlk olarak gerçekten hasta olunduğu için devam ettirilen ilgi ve alaka iyileşildiği halde bilerek devam ettiriliyorsa, zamanla bitmeyecek olan bu durumda karşıdaki insanlar, sekonder kazanç eğilimdeki kişiye karşı bir güven kırılması yaşayabilir.