İmar barışı başvuruları ne zaman bitecek? İmar affı ne zaman bitiyor? sorusu gündemde...Türkiye'deki 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı başvuruları için son aya girdik. Hürriyet'te yer alan habere göre, uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlar, araştırmalarına devam ediyor.
İmar barışı başvuruları ne zaman bitecek?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılar kayıt altına alınarak yasallık kazandırılıyor. 8 Haziran'da başlayan başvurular, 31 Ekim'e kadar devam edecek.
Uzmanlar, imar barışı uygulamasında mağduriyet yaşanmaması için vatandaşları uyardı. 10 milyon başvuru beklenen uygulama 13 milyondan fazla yapıyı ilgilendiriyor.
"YENİDEN YOĞUNLUK BAŞLADI"
İstanbul Zirve Yapı Denetim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar" tebliğinin 20 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından vatandaşlarda hareketlilik gördüklerini söyledi.
Akpınar, "Yaz ayları, tatil, Kurban Bayramı derken İmar Barışı'nda bazı vatandaşların başvurularını son döneme bıraktığını görüyoruz. Tebliğde yapılan değişiklik kapsamında yeniden başvuru yapacakların da etkisiyle başvurularda artışlar olacaktır." dedi.
Araştırmalarına göre, bugüne kadar bakanlığa verilen belgelerde çok sayıda bilgi eksikliğinin bulunduğunu dile getiren Akpınar, "Bu bilgi eksiklikleri nedeniyle yapı kayıt belgelerinde ciddi hatalar oluşuyor. Vatandaşların, bu hatalı belgelerinin düzeltilmesi için son günlerde yoğun talepte bulunduğunu görüyoruz." diye konuştu.
İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR
Yapı Kayıt Belgesi almak için müracatlar, e-Devlet üzerinden yapılacak. Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilinin "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara başvuru yapmasıyla müracatlar geçekleşmiş olacak. Formun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, e-Devlet üzerinden alınabilecek.
Başvurular kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu'nun doldurulmasıyla Yapı Kayıt Belgesi bedeli yatırılır. Formun sistem züerinden onaylanıp müdürlüğe gönderilmesiyle apı Kayıt Belgesi düzenlenecek.
İMAR BARIŞI NEDİR?
2018 yılında getirilecek olan imar Barışı 2017 yılı öncesinde iskansız yapılan yapılarda yaşayan veya bu yapıların sahibi olan vatandaşların işine yarar. Çünkü iskanı olmayan apartman ve evlere elektrik, su ve doğalgaz bağlanırken büyük sorunlar yaşanıyor. İmar barışından sonra belirli miktar harç yatıran vatandaşlar iskanlarını alabilecekler ve iskanlarını aldıktan sonra elektrik, doğalgaz, su gibi alt yapı hizmetlerini talep ederken sorun yaşamayacaklar.
İMAR BARIŞIYLA İLGİLİ NEREYE BAŞVURULACAK?
İmar barışıyla ilgili bir diğer soru ise başvuruların nereye ve nasıl yapılacağıyla ilgili. Bunun cevabını da Çevre ve şehirclik Bakanı Mehmet Özhaseki verdi. Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Haseki, imar barışı işlemleriyle ilgili "Yapı kayıt işlemleri e-devletten yapılacak!" dedi.
İMAR BARIŞI NERELERİ KAPSAMIYOR?
İmar barışıyla ilgili merak edilen bir diğer soru ise "İmar barışı nereyi kapsıyor?" İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında olacak.
İMAR BARIŞI İLE İLGİLİ SORULAR :
- İmar barışı hangi yapıları kapsar?
31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsar.
- Yapı kayıt belgesi nedir?
İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.
- Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı?
Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
- Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?
Evet bağlanabilecek.
- İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.
- Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak?
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.
- İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
- Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek?
Bedelin 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekiyor.
- Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak?
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek.
- Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?
Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.
BAŞVURULAR 4 MİLYONU AŞTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan imar barışı uygulaması kapsamında başvuru sayısı 4 milyonu aştı. Başvuru kapsamında 1 milyar 643 milyon 280 bin liradan fazla ödeme yapıldı.
Vatandaşların yoğun ilgisinin olduğu uygulamada 306 bin 399 yapıya kayıt belgesi verildi. İmar barışı uygulaması, 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.