İMKB ne demek? İMKB'nin açılımı nedir? İMKB'nin görevleri nelerdir?

Piyasalarda adını sıkça duyduğumuz İMKB kısaltmasının açılımı merak edilip araştırılıyor. Peki İMKP ne demek? İMKB'nin açılımı nedir? İMKB'nin görevleri nelerdir? İşte piyasalarda faaliyet gösteren İMKB kelimesinin açılımı...

Piyasalarda adını sıkça duyduğumuz İMKB kısaltmasının açılımı merak edilip araştırılıyor. Peki İMKB ne demek? İMKB'nin açılımı nedir? İMKB'nin görevleri nelerdir? İMKB ne zaman kuruldu? İşte piyasalarda faaliyet gösteren İMKB kelimesinin açılımı...

İMKB NE DEMEK?

"İstanbul menkul Kıymetler Borsası" ya da kısaca İMKB, sermaye piyasasında faaliyet gösteren banka ve aracı kurumlara saklama ve takas hizmeti veren kuruluştur. Aynı zamanda özel bütçesi ve gelir kaynakları olan özerk nitelikli, tüzel kişiliğe sahip bir mesleki kuruluştur.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB): İMKB hisse senetleri, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılmasını sağlamak amacıyla 26 Aralık 1985 günü kurulmuş olup, 3 Ocak 1986 yılında faaliyete başlamıştır.

İMKB Hisse Senetleri Piyasası ve İMKB tahvil ve bono Piyasası olmak üzere iki ana piyasadan oluşmaktadır. İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda Ulusal Pazar, İkinci Ulusal Pazar, Yeni Ekonomi Pazarı ve Gözaltı Pazarı olmak üzere 4 sürekli pazar bulunmaktadır. İMKB Tahvil ve Bono Piyasasını ise Kesin Alım Satım Pazarı, Repo-Ters Repo Pazarı ve Gayrimenkul Sertifikaları Pazarı oluşturmaktadır. Genel olarak bu piyasalarda , hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosundan meydana gelen, Sermaye Piyasası Kurulunca menkul kıymet olarak kabul edilen ve piyasada ortaklık hakkı ve/veya alacaklılık hakkı veren yatırım araçları işlem görmektedir.

İMKB NE ZAMAN KURULDU?

26 Aralık 1985 günü kurulmuş olup, 3 Ocak 1986 yılında faaliyete başlamıştır. İMKB genel kurulunca 5 yönetim üyesinden oluşmaktadır.

İMKB YÖNETİM KURULUNDAN BAZILARI NELERDİR?

Genel kurul
Yönetim kurulu
Denetim kurulu
Başkan yardımcıları
Hukuk Müşavirleri
Teftiş kurulu
Danışmanlar
Müdürlükler
Komiteler

olmak üzere genel yapısı olarak yer almaktadır.

İMKB'NİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Borsada meydana gelmekte olan olağan dışı durumlarda ise mevzuatın vermekte olduğu yetkiler doğrultusunda gerekli tedbirleri almaktadır.
 Borsa üzerinden yapılmakta olan alım ve satım işlemlerini serbest rekabet şartları içerisinde düzenli olarak yürütülmesini sağlamak.


 Borsa pazarlarında yapılmakta olan işlemler sonucu toplam işlem fiyatları üzerinden hesaplama yaparak seans bitimi sonrası ilanda bulunmak.
 Borsa’nın çalışma saatlerini ve çalışma günlerini belirleyerek borsa bülteninde ilan etmek.
Kanuni tüm zorunluluklar yerine getirilerek bunun beraberinde ise kambiyo, para ve kıymetli madenler ile ilgili olarak piyasalar açmak.
Menkul kıymetlerin borsa kotuna alınması ile ilgili tüm başvuru işlemlerini gerçekleştirmek, başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak.

Ekonomi Haberleri