İnfluenza nedir? İnfluenza belirtileri

İnfluenza, halk arasında grip olarak bilinen virüs türüdür. Etkisine göre vücut içerisinde bronşları, burnu, boğazı ve akciğerleri sarabilen İnfluenza, bulaşıcı etkiye sahiptir. Bu esnada ise bir çok kişi İnfluenza nedir? İnfluenza belirtileri gibi terimleri çeşitli arama motorlarında aratmaktalar. İşte ayrıntılar...

Koronavirüsün tüm dünyayı ve Türkiye'yi ablukası altına aldığı şu süreçte, en küçük öksürük veya boğaz ağrısından şüphelenen vatandaşlar, bu haberimiz sizin için. Şu hassas süreçte, bir çok kişinin arama motorlarında bu tarz haberleri araştırdığı gözükmekte.

Peki, İnfluenza nedir? İnfluenza belirtileri işte tüm detaylar

İNFLUENZA NEDİR?

İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

Influenza A: İnsan, kuş, domuz, at gibi memelilerde konaklayabilmektedir. Influenza A virüsü, taşıdığı
Hemaglutinin ve Neuroaminidase yüzey antijenleri temelinde farklı alt tiplere ayrılırlar. Influenza A(H1N1) Domuz Gribi İnfluenza A(H3N2) gibi...

Influenza B: Sadece insanda konaklamaktadır. Influenza B virüsü alt tiplere ayrılmaz.

Influenza C: Genellikle görülen ve hafif grip olarak bilinmektedir. 

Yeni Influenza virüs tipleri, sık antijenik değişim, genetik mutasyon ve viral replikasyonlar sonucu ortaya çıkarlar. Ayrıca, sık antijenik varyant gelişimi mevsimsel epidemiler için virolojik taban hazırlar.

İNFLUENZA BELİRTİLERİ 

  • Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir.
  • Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları) gelişebilmektedir.
  • Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır.
  • Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.
  • Bütün grip hastalarında ateş olmayabileceği akılda tutulmalıdır.

İNFLUENZA BULAŞIR MI?

Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve aksırıkla etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.

Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğinde olması bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır. Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşır.

Mikrobu kapmış ancak henüz belirtileri başlamamış kişilerde yani hastalığın kuluçka süresince de bulaştırma mümkündür.

İNFLUENZA KİMLER İÇİN DAHA RİSKLİDİR?

  • Gebeler
  • 2 yaş altındaki çocuklar
  • Kronik karaciğer hastalığı olanlar
  • Kalp-damar hastalığı olanlar
  • Kronik böbrek, hematolojik ve metabolik hastalığı olanlar
  • Nöromusküler hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (HIV-AIDS, kanser hastaları, steroid kullananlar)
  • Aşırı kilosu olanlar (vücut kitle indeksi > 35)
  • 18 yaş altı sürekli aspirin kullanması gereken hastalar
  • 65 yaş üstü kişiler

TANI VE TEDAVİ

Her ne kadar klinik düşündürse de, bir çok virüs grip benzeri semptomlara neden olduğu için kesin tanı ancak laboratuvar testleriyle konulabilir. Otuz dakika veya daha az sürede sonuç veren hızlı influenza tanı testleri en sık kullanılmaktadır. Bu test yanlış negatif sonuçlar verebildiğinden, özel laboratuvarlarda yapılan daha kesin ve hassas grip testleriyle tanı desteklenmelidir.

Tedavide bazı ülkelerde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ciddi komlikasyonları ve ölümleri azaltabilir. Ancak ideal olarak semptomların başlangıcından itibaren 48 saat içinde tatbik edilmeleri gereklidir. Bazı influenza virüsleri antiviral ilaçlara karşı tedavinin etkinliğini sınırlayan direnç geliştirmektedirler. Antiviral ilaçlar dışında semptomlara yönelik destek tedavisi uygulanır.

YOLCULAR İÇİN RİSK

Grip bütün dünyada yaygın bir hastalıktır. Ilıman iklimlerde mevsimsel salgınlar en fazla kışın meydana gelirken, tropikal bölgelerde düzensiz salgınlar şeklinde bütün yıl boyunca görülür. Aşısız yolcular için risk her zaman mevcuttur.

Gündem Haberleri