İşe alım süreçlerinde adayların kendilerini tanıttığı ve iş tecrübelerini belirttiği özgeçmişler büyük önem taşıyor. Özellikle bu özgeçmişlerde sunulan niteliklerin işe uygunluğu neticesinde kişi işe alınır ve sunduğu niteliklerin yalan olduğu ortaya çıkarsa çalışan kişi zor bir durumda kalabilir.
Sabah'ta yer alan habere göre İş Kanunun, işverene haklı fesih ile işten çıkartmayı yani daha açık ifadeyle tazminatsız çıkartmayı düzenleyen 25. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması..."
SUNULAN BİLGİLERE DİKKAT
Bu kapsamda sunulacak bilgilerin doğru olması çalışan için büyük önem taşıyor. Eğer iş sözleşmesi yapılırken sunulan vasıflarda yanıltıcı bilgilerin yer alması, kişinin işini kaybetmesine neden olabilir.
BU ÖRNEĞE DİKKAT!
Bir örnekle açıklarsak, işe girerken bilmediğiniz halde 'İngilizce biliyorum' demeniz, ya da yapılacak işle ilgili tecrübeniz olmadığı halde 'tecrübeliyim' demeniz sonradan anlaşıldığında işveren, sizi tazminatsız işten çıkartma hakkına sahip olabiliyor.
İŞÇİYE DE HAKLAR TANINDI
Söz konusu kural işçi açısından da geçerlidir. Bu konuda İş Kanunu'nun 24. Maddesinde şu ifadelerle yer alıyor:
"İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa…"
Söz konusu durumun yaşanması durumunda ,çalışan da haklı fesih ile tazminatını talep edebiliyor.
GÜVENİ BOŞA ÇIKARMAK FESİH SEBEBİ
Bunların yanı sıra işverenin güvenini kötüye kullanmak da tazminatsız atılma sebebi sayılıyor. Kısaca sınavı olduğu için izin alan bir işçi sınavının olmadığı ortaya çıkarsa, işveren iş akdini haklı fesih gerekçesi elde ediyor.
İŞVEREN TAAHÜT ETTİĞİ ÜCRETİ VERMEZSE TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA
Öte yandan işveren de taahhüt ettiği ücretleri vermediği takdirde tazminat ödemek durumunda kalabiliyor.