Alternatif tıp alanında sıklıkla faydası olan birçok hastalığa faydası olduğu bilenen ve içeriğindeki vitaminlerden dolayı tüketilmesi önerilen C vitamini açısından yüksek bir bitki olan, ışın, uçkun, rebez ya da dağ muzu isimleri ile anılan bu bitkiyi merak edip tatmak isteyenler için Işkın otu nedir, faydaları nelerdir? Işkın otu nelerde yetişir, nasıl tüketilir?
IŞKIN OTU NEDİR?
Kuzukulağı familyasına ait olan ve ekşimsi tadı ile kiviye benzer bir tadı olan ışkın otu, sarımsı ve beyaz çiçekler ile fil kulağını andıran yapraklardan meydana gelir. Üç köşeli, kırmızıya çalan kahverengi kanatlı meyvenin yaprakları zehirli olabileceğinden sadece gövde kısmı tüketilmektedir.
IŞKIN OTUNUN FAYDALARI NEDİR?
A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri açısından zengin olan bitki vücudu dirençli tutmak ve bağışıklığı ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Köklerinin kaynatılarak tüketilmesi halinde kan şekeri seviyelerini düzenler, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Sindirim sistemindeki rahatsızlıklara etki eden ışkın otu, mide bulantısı, kusma, ishale etki ederek iyileşme sürecini hızlandırır.
Zayıflıktan muzdarip olan kişiler için iştah açıcı özellikleri bulunan ışkın otu, tüketildiği zaman iştahı açarak kilo alımını kolaylaştırır.
Cilt bakımında etkili bir bitki olan ışkın otu, tüketildiği zaman yaşlanma karşıtı olan kırışıklıkların ve lekelerin giderilmesine yardımcı olur.
Hal arasından inatçı öksürük olarak bilinen kuru öksürüğün giderilmesinde etkilidir.
Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan soğuk algınlığı ile ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk ve yüksek ateşin düşürülmesinde etkilidir.
Pek çok kırmızı bitki de bulunan ve polifenol adı verilen, kansere karşı etkili olduğu bilinen bu madde ışkın otunda da bulunur. Hücrelerin yenilenmesine ve iyileşmesine yardımcı olan ışkın otundaki polifenol maddesinde etki alabilmek için ot kaynatılarak tüketilebilir.
Asetilkolin mekanizmasına etki eden ışkın otu, yaşlanmaya bağlı olarak görülen alzheimer gibi hastalıkların önlenmesinde ve ilerlemesinde de etkilidir.
IŞKIN OTU NERELERDE YETİŞTİRİLİR?
Türkiye'nin pek çok bölgesinde görülebilen ışkın otu genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu'da yetiştirilmesinin sebebi ise yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetiştiğindendir.
IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLİR?
En çok çiğ olarak, kabukları soyulup tüketilen ışkın otu, kaynatılarak da suyu ile tüketilebilir. Işkın otunun kurusu ayrıca yoğurt ile karıştırılarak krem haline getirilerek de kullanılabilir.