İŞKUR işbaşı eğitim programında günlük ödeme miktarı artırıldı

İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarında bilişim sektöründeki meslekler için günlük ödeme miktarı 75 TL'den 85 TL'ye çıkarıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yaptığı açıklamaya göre, zam sadece bilişim sektöründeki çalışanlar için geçerli olduğunu söyledi.

İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarında bilişim sektöründeki meslekler için günlük ödeme miktarı 75 TL'den 85 TL'ye çıkarıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yaptığı açıklamaya göre, zam İŞKUR kapsamındaki eğitim programının sadece bilişim sektöründe çalışanlar için geçerli olduğunu söyledi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye Kamu-Sen tarafından düzenlenen "Endüstri 4.0 ve Sendikaların Geleceği" programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Selçuk, Türkiye'nin sivil toplum alanında vakıf kültürünün güçlü olduğu tarihsel bir arka plana sahip olduğunu belirtti. Endüstri 4.0'ın dördüncü sanayi devriminin yeni bir dönüşüm sürecine işaret ettiğini aktaran Selçuk, "21. yüzyılda dördüncü sanayi devrimi ile yepyeni ve bambaşka dinamik bir gündemle karşı karşıyayız. Bu kapsamda bizlerin de hükümet olarak dönüşüm süreci için kaldıraç hizmetler sunma, gerekli çalışmaları insan ve zaman odaklı bir şekilde gerçekleştirme sorumluluğumuzu bir kez daha gündeme getiriyor. Hükümetlerimizin son 16 yıldır attığı adımlar neticesinde ekonomimizin önemli bir ivme yakaladığına hepimiz şahidiz. Yerli İHA'larımız, ALTAY tankımız, GÖKBEY helikopterimiz, yerli tasarım otomobilimiz ve yerli çip üretimimiz gibi pek çok alanda stratejik ihtiyaçlarımızı kendimiz tasarlayabilir, geliştirebilir, üretebilir hale geldik ve hatta bunların ihracatını yapıyoruz" şeklinde konuştu.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GÜNLÜK ÖDEME NE KADAR?

Bakanlık olarak endüstri 4.0 ile toplumun bütüncül yapısının doğrudan etkileneceği ve yeniden şekilleneceği öngörüsü ile önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Selçuk, bu çerçevede dijitalleşme, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim gibi uygulamaların iş süreçlerine entegre edilmesini önemsediklerini kaydetti. Bakanlık olarak dijital sanayinin iş gücü ihtiyacını karşılamak üzere aktif iş gücü programları da düzenleyip, projeleri desteklediklerini aktaran Selçuk, "Son dört yılda sadece bilişim sektöründe düzenlemiş olduğumuz mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına 60 bine yakın kişi katıldı. Bu eğitimleri tamamlayan kişilerin yüzde 60'ından fazlası kalıcı olarak istihdam edilmekte. Böylelikle eğitim istihdam ilişkisini güçlendirme çabalarımızın da sonuç verdiğini görmekteyiz. 2019 yılında da endüstri 4.0 kapsamında mesleki yeterlilikleri belirleme ve meslek kazandırmaya yönelik eğitim faaliyetlerimiz devam edecek. 2009 yılından beri başarıyla sürdürdüğümüz işbaşı eğitim programlarımıza geçtiğimiz yıl 'Geleceğin Mesleklerinde İşbaşı Eğitim Programı'nı ekledik. Diğer işbaşı eğitimlerimizde 3 aya kadar destek sunarken, 18-29 yaş arası gençler için geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenen işbaşı eğitim programlarının süresini 9 aya çıkardık. Programa katılımın daha cazip hale getirilmesi için diğer programlarda günlük 61 TL olan payımızı 77 TL'ye ve ödeme miktarını bilişim sektöründeki mesleklerde düzenlenen programlarda 75 TL'den 85 TL'ye çıkarıyoruz" dedi.

"DEVLET ALGISININ DEĞİŞMESİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILMAKTA"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, dünyanın yeni bir çağın eşiğinde büyük doğum sancıları çektiğini söyledi. Elektrik gücünün yardımıyla seri üretime geçilmesi, bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile otomasyona dayalı üretimi öngören gelişmelerin ardından sanayi devriminin artık 4.0 aşamasına geçtiğini kaydeden Kahveci, "Üretim sistemlerinin değişimi ve gelişimi devletlerin ekonomik politikalarını, endüstri ilişkilerini, hukuki alt yapıları ve gelir paylaşımını da doğrudan etkilemekte. Endüstri 4.0 tüm dünyada siyaset ve endüstri konusunda birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0 süreci hiç kuşkusuz ki yalnızca işletmeleri değil, çalışma ilişkilerini de kökünden değiştirecek gelişmelere gebedir. Akıllı teknolojiler ve yapay zeka, sanayi devrimi ile ortaya çıkan bildiğimiz anlamdaki üretim iş ve çalışan kavramını tamamen değiştirecektir. Teknolojik gelişmedeki akıl almaz hız bizlerin de bu dönüşüme bir an önce ayak uydurmamızı zorunlu kılmaktadır. Önümüzdeki değişim sürecinin toplumsal boyutları sanayi devrimi ile kıyaslanmayacak ölçüde büyük olacaktır. Bütün tahminler işsizliğin artması, ücretlerin düşmesi, birçok mesleğin ortadan kalkması ya da yapay zekanın eline geçmesi ve toplumda devlet algısının değişmesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede artık kapımızdan içeri girmekte olan yapay zekanın, otonom sistemlerin ve nesnelerin internetinin toplumumuza, kamu yönetimine, çalışma yaşamına, hukuk sistemimize, ekonomik ve sosyal politikalara nasıl yansıyacağının tespit edilmesi bir yaklaşım olmaktan öteye hayati bir zorunluluktur" diye konuştu.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ MESLEKLERİ NEDİR?

İşte bilişim sektörü meslekleri;

Biyomedikal mühendisi

Biyoloji ve tıp alanlarının güçlü işbirliğiyle ortaya çıkan biyomedikal mühendisliği son derece önemli bir meslek haline geldi. Araştırmanın öngörülerine göre 2022’ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 27 oranında artacak.

İş tanımı: Güvenilir ve fonksiyonel biyomedikal cihazlar geliştirmek ve tasarlamak. Biyomedikal mühendisi ürünün testlerinden ve kullanım kılavuzunun yazımından da sorumlu.

Maaş: PayScale’e göre ortalama maaş skalası yer ve deneyim faktörlerine göre farklılık gösterse de yıllık 62 binle 98 bin dolar arasında değişiyor.

Veri bilimci

Teknoloji hızla gelişiyor, şirketlerin gözünde veri analizi değerlendikçe veri bilimci pozisyonu da kıymetleniyor. Buna göre 2022’ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 15 oranında artacak.

İş tanımı: Verilerin depolanması, analizi ve ulaşılabilirliği ile ilgili tüm görev tanımlarını içeriyor.

Maaş: 93 bin dolar civarında seyrediyor. Deneyim ve lokasyon faktörleriyle birlikte 137 bine kadar ulaşıyor. Özellikle California’daki veri bilimcilerinin ortalama yıllık maaşı 117 bin dolar civarında.

Yazılım mühendisi

2012 verilerine göre Amerika’da yazılım mühendisliği alanında ortalama 1 milyon iş olduğu tespit edilmiş. Bu rakama 2022’de 226 bin pozisyonun daha ekleneceği tahmin ediliyor.

İş tanımı: Genel olarak program ve uygulamalar için kod yazmak, oluşabilecek sorunlara karşı önlemler geliştirip var olan sorunları çözmek, yazılım için dokümantasyon ve test yapmak, yeni yazılım projeleri geliştirmek ya da var olanı modifiye etmek olarak özetlenebilir.

Maaş: Ortalama yıllık maaş 78 bin dolar civarında seyrediyor. Lokasyona göre 100 bin doların üstüne de çıkabiliyor.

Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi

Bu mesleğin 2022’ye kadar yüzde 22 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

İş tanımı: Bu meslek dalında müşterilere ve çalışanlara yazılım ve donanım konusunda destek veriliyor ve işyerindeki teknoloji süreci yönetiliyor. Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi farklı sistemleri yüklemek, kurmak, sorunları gidermek, güncelleme yapmak ve sistemi yapılandırmanın yanı sıra, dosya paylaşımı, bulut depolama ve internet sistemlerinden de sorumlu.

Maaş: Ortalama yıllık maaş 57 binle 90 bin dolar arasında seyrediyor.

Petrol mühendisi

Hızla büyüyen petrol mühendisliği mesleğinde 2022’ye kadar yüzde 26 oranında bir büyüme söz konusu.

İş tanımı: Petrol ve doğalgazla ilgili sondaj ve denetleme süreçlerini yürütüyor. Genelde ya petrol şirketi ya da üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında çalışıyor.

Maaş: Yıllık ortalama 100 binle 195 bin dolar arasında seyredebiliyor. En çok maaş alan petrol mühendisleri California, Bakersfield’da çalışıyor. Yılda ortalama 110 bin dolar maaş alıyorlar.

Bilgisayar programcısı

Hemen hemen tüm şirketlerin patentli yazılıma döndüğü günümüzde, içeriden ya da dışarıdan destek veren bilgisayar programcılarına talep büyüyor.

İş tanımı: Bilgisayar programcıları yazılım geliştirmenin ve yazılım mühendislerinin vizyonlarını kod yazarak gerçeğe dönüştürmekle yükümlü. 2022’ye kadar yüzde 8 büyüme bekleniyor.

Maaş: 58 binle 90 bin dolar arasında uzanan bir maaş skalası var.

İnşaat mühendisi

Olmazsa olmaz inşaat mühendisliği alanında büyümenin 2022’ye kadar yüzde 22 oranında artacağı ifade ediliyor.

İş tanımı: Şehrin organize yapısını oluşturmak için akla gelen her türlü yapının inşaat ve restorasyon sürecinden sorumlu bu meslek adlı her an büyümeye devam ediyor.

Maaş: Yıllık ortalama 60 binle 100 bin dolar arasında seyrediyor.
2022’ye kadar teknik yazarların yüzde 22 oranında artacağı belirtiliyor.

İş tanımı: Yazılım ve donanım başta olmak üzere her tür teknoloji konseptinde makaleler, kullanım kılavuzları veya bilgilendirme yazıları yazan kişiler. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde karmaşık konseptleri topluma daha açık bir şekilde ifade etmek amacıyla önemleri hızla artıyor.

Maaş: Skala ortalama 54 binle 80 bin dolar arasında seyrediyor. California, San Jose’de bu rakam 120 binlere kadar ulaşıyor.

Web geliştirme uzmanı
Bu meslekte büyümenin 2022’ye kadar yüzde 20 oranında olması öngörülüyor.

İş tanımı: Web geliştirme uzmanları, web yazılımlarının testinden ve dokümantasyonundan sorumlu olduğu kadar, veri tabanları, sunucular ve web sayfaları için kod yazma işini de yürütüyor. Ayrıca HTML, CSS ya da JavaScript gibi program dillerini bilmeleri gerekiyor.

Maaş: Güçlü bir geleceği olan bu meslek için ortalama maaş 55 bin dolarla 85 bin dolar arasında seyrediyor. En yüksek maaşlar 120 bin dolarla San Francisco’da veriliyor.

Çevre mühendisi

2022’ye kadar yüzde 15 büyüme olacağı öngörülüyor.

İş tanımı: Çevre mühendisleri geri dönüşüm, atıkların yok edilmesi, hava kirliliği, su kalitesi ve genel halk sağlığını ilgilendiren çevresel sorunlara çözüm bulmak için projeler geliştirmekle görevli.

Maaş: Yıllık ortalama maaş 60 binle 100 bin dolar arasında seyrediyor.

Gündem Haberleri