Meslek Bilgileri | |
Meslek Kodu : 2631.05 | |
Meslek Adı : İşletmeci | |
Grup Bilgileri | |
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları | |
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal Ve Kültür İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları | |
M. Grubu : Sosyal Ve Din İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları | |
M. Birim Grubu : Ekonomistler | |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans | |
Meslek Detay Bilgileri | |
Meslek Tanımı Nedir? | |
-İşletmeci; otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan ayrıca küçük işletmeleri kurma ve yönetme (işletme) bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir. | |
Görev ve İşlem Basamakları : |
İşletmeci; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
- İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlamak,
- İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edileceği konusunda planlar yapmak ve kararlar almak,
- İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenlemek,
- İşlerin teknik denetimini sağlamak, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirlemek ve giderici önlemler almak,
- Üretim ve satışların kısa dönem sonuçlarını gözden geçirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.