Bugün sizlerle Ispanaklı kek nasıl hazırlanır, Ispanaklı kek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
ISPANAKLI KEK için Malzemeler:
MALZEMELER: Keki için: 5 adet yumurta 1,5 su bardağı şeker Yarım su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı haşlanmış ıspanak püresi 1 adet limon kabuğu rendesi 2,5 su bardağı un 1 paket vanilya 2 paket kabartma tozu Kreması için: 1 kg. süt 2,5 fincan şeker 2,5 fincan un 50 gr. margarin 1 paket krem şanti 1 paket vanilya Üzeri için: Toz antep fıstığı ve hindistan cevizi ( bolca )
ISPANAKLI KEK Yemek Tarifi Hazırlanışı:
YAPILIŞI: Ispanağı ayıklayıp, yıkayıp, bir tencerede biraz sulu ve yağsız olarak haşlayın ve blendırdan geçirin. Kek için olan malzemeleri sırasıyla çırpın. Yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye kek harcını dökün ve yayın. 180 derecede pişirin. Krema için; sütü,şekeri ve unu krema kıvamında pişirin. Ocağı kapattıktan sonra margarin ve vanilya koyup, çırpın. Bir paket krem şantiyi toz halinde kremaya ekleyin ve yine çırpın. Hazır olan kremayı kekin üzerine yayın. Kremanın üzerine bol toz antep fıstığı serpin. Onun üzerinede bol hindistan cevizi serpin. Tabi bu arada benim yaptığım gibi değişik şekiller verebilirsiniz. Dilimlediğimiz enfes kekimiz servise hazır. Kolay gelsin.
Hamur işi pişirmenin Püf Noktaları
İlk olarak, güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız mutlaka taze ürünler kullanmalısınız. Kullanacağınız ürün ne olursa olsun (un, nişasta, kabartma tozu, yumurta vb.) son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yakın olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Un ve nişasta gibi toz ürünlerin topak topak olmasını istemiyorsanız, elekten geçirmeyi unutmayın. Elekten geçirdikten sonra toz ürünleri daha kolay karıştırabilir ve topak topak olmalarını engelleyebilirsiniz.
Poğaça yaparken kullanacağınız su ve süt, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Her zaman ılık su ve süt kullanmalısınız.
Pasta ya da keklerde kullanacağınız dondurulmuş ürünler dışında her şeyin oda sıcaklığında olması gerekir.
Çok keskin ve ekşi kokulu mayaları kesinlikle kullanmayın.
Börek yapmakta kullandığınız yufkaları süt ile ıslatırsanız, böreğiniz çok lezzetli olacaktır.
Yumurtadan hoşlanmayanlar, böreğin üstünü yumurta yerine yoğurt ile kızartabilirler. Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile karıştırıp böreğin üzerine sürebilirsiniz. Sonucuna inanamayacaksınız.
Kekin güzelce kabarması için margarin (ya da tereyağı) ve şekeri iyice çırpmalısınız. Kullandığınız malzemeler yine oda sıcaklığında olsun.
Portakal, greyfurt ya da limon gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını ufak ufak doğrayın ve buzluğa atın. Kek ve pasta yaparken bu ufak parçaları çok güzel bir lezzet katacaktır.
Sebzeli börek yapmak istiyor ancak iç harcın çok cıvık kalmasını istemiyorsanız, iç harcına biraz un serpin. Un, sebzenin fazla suyunu alacaktır. Sebzeler de hamura yapışmayacak ve daha lezzetli olacaktır.
Yufka böreğini fırına vermeden önce bir yumurta ve bir şişe maden sodasını iyice çırpın ve hamurun üzerine sürün. Börek, çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika kadar uslak bir bezin üzerinde bekletir ve kalıbı ters çevirirseniz, keki kalıptan çok rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Kek kalıbının yanmaması için kalıbın altına biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.
Kekin içerisine eklediğiniz meyve, meyve parçacıkları ya da şekerlemelerin hamur dibine çökmesini engellemek istiyorsanız hamura az miktarda mısır unu ekleyebilirsiniz.