İsrail kanalı: Türk donanması İsrail gemisini engelledi

Bir israil televizyonu olan Kanal 13'ün geçtiği habere göre Türk donanması Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarını sürdüren bir İsrail gemisini engelledi.

Türkiye, Libya ile yaptığı anlaşma ile Doğu Akdeniz'de kontrol ettiği alanı genişletti. Türkiye ile Libya'nın anlaşmasına göre Türkiye'nin onayı olmadan bölgede başka ülke gemileri arama faaliyetinde bulunamayacak. Bu anlaşma sonrası dün bir ilk yaşandı.

İsrail'in Kanal 13 adlı Televizyonu'nun geçtiği son dakika haberine göre Türk donanması Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarını sürdüren bir İsrail gemisini engelledi. 

İsrail'in Kanal 13 televizyonu muhabirlerinden Barak Ravid Twitter hesabından paylaştığı mesajda, iki hafta önce ortak bir proje üzerinde çalışan İsrailli ve Güney Kıbrıslı araştırmacıları taşıyan İsrail'e ait "Bat Galim" isimli araştırma gemisinin, Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi tarafından Doğu Akdeniz'den çıkarıldığını öne sürdü. 

Ravid, adını açıklamadığı İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı mesajında, Türk Deniz Kuvvetlerine ait geminin Bat Galim'e telsiz yoluyla ulaşarak bölgeden ayrılması emrini verdiğini iddia etti.

Barak Ravid mesajında ayrıca olayın yaşandığı anda İsrail'e ait araştırma gemisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde deniz yetki alanında olduğu iddiasında bulundu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E GÖNDERİLDİ

Türkiye, Libya ile 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nı tescil için Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderdi.

Anadolu Ajansı ve Reuters haber ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre 8 Aralık'ta yürürlüğe giren mutabakatın tescil edilmesi amacıyla BM'ye bildirimde bulunuldu.

Anlaşma, Türkiye ile Libya'nın zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip bölgede ortak arama çalışmaları yapmasına imkan tanıyor.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU "ENGELLERİZ" DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Kıta sahanlığımızda bizden izinsiz çalışma yapan olursa engelleriz" demiş, ardından Libya ile imzalanan anlaşmanın muharip güç göndermeyi kapsamadığını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Libya'dan bu yönde bir talep gelmesi durumunda değerlendirilebileceği" yönündeki açıklamalarına işaret etmişti.

YUNANİSTAN BM'YE ŞİKAYET GİRİŞİMİNDE BULUNACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın devletler hukukuna aykırı olduğunu savunan Yunanistan ise BM'ye şikayet girişiminde bulunacağını açıklamıştı. Atina yönetimi Libya hükümetini "düzenbazlık"la suçlayarak Libya'nın Atina Büyükelçisini sınır dışı etme kararı almıştı. Yunanistan, anlaşmada Girit'e teğet geçen hattın kendi kıta sahanlığını ihlal ettiğini savunuyor.

Gündem Haberleri