İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar bu haklarından yararlanmak için neler yapılması gerektiğini araştırıyor. Çeşitli sebeplerden dolayı işlerinden çıkarılan çalışanlar işsizlik maaşı için başvuruda bulunuyor. İşsizlik maaşını sigortalının prim sayısı,brüt maaşı gibi faktörler alınacak olan işsizlik maaşını ve süresini belirliyor. Peki, 2019 işsizlik maaşı ne kadar ve kaç ay alınabiliyor? Ne zaman yatar? İşte cevapları..
Kendi istek ve kusurları dışında işini kaybeden vatandaşlar son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar işsizlik maaşı alabilmektedir.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR 2019?
İşsizlik maaşının tutarı çeşitli etmenlerle kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir.
En düşük işsizlik maaşı 1016 liraya en yüksek işsizlik maaşı da 2031 liraya çıktı. Bu yıl içinde işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı para maksimum 20 bin 310 lira olacak. Sigortalı olarak çalışanlar, kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?
İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre;
600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA
Tüm şartları yerine getirerek maaş almaya hak kazanan adaylar iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapması gerekiyor. Başvurular İŞKUR’a bireysel olarak yapılabildiği gibi e-Devlet üzerinden elektronik olarak da gerçekleştirilebiliyor. Buna göre işsizlik maaşı alacak kişiler son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40'ını işsizlik maaşı olarak alabilecek. Örneğin son 4 aydaki brüt maaşı ortalama 3 bin TL olan bir işçi aylık bin 200 TL işsizlik maaşı alabilecek. Maaş hesaplamadaki iki değişmeyen kural ise minimum ve maksimum rakamlar olacak. En düşük işsizlik maaşı 805 TL iken en yüksek miktar ise bin 623 TL olarak kabul edilecek.
İSTİFA EDENLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?
İstifa halinde işsizlik maaşı alınır mı? Haklı fesih nedeniyle işten ayrılınırsa alınabilir. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da işsizlik maaşını gerektirir. Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa halinde işsizlik maaşı alınır. Tabii işsizlik maaşı için gerekli şartları taşımak kaydıyla...
İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN KESİLİR?
İşkur tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir mazereti olmadan reddedenlerin işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıtdışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilirİlk işsizlik maaşı ne zaman alınabilir?İlk işsizlik maaşı ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır.İşsizlik maaşı nereden alınır?İşsizlik maaşı PTT şubeleri tarafından her ayın sonunda aylık olarak işsiz kişinin kendisine ödenir.
İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NEDİR?
İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, (bu şart kaldırıldı)
- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, gerekmektedir. İşsizlik sigortasına başvuru Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.