İstanbul Finans merkezi açıldı, İstanbul Finans merkezinin özellikleri ve bilinmeyenleri nelerdir?
Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı finans merkezinde, ilk etapta Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın birimlerinin faaliyet geçeceği öğrenildi. Merkez 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. İstanbul Finans merkezinin özellikleri ve bilinmeyenleri nelerdir? detaylar haberimizde.
İstanbul’u dünyanın önemli finans merkezleri ile rekabet edebilir bir konuma yükseltmeyi amaçlayan İstanbul Finans Merkezi projesi, sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin gelecek yüzyıllar için en büyük yatırımlarının başında geliyor. İstanbul’un Ümraniye ilçe sınırları içinde yer alan ve Ataşehir ilçesine de sınır konumunda bulunan proje, dünyanın en önemli finans merkezleri olan Londra, New York, Singapur, Hong Kong, Zürih gibi merkezlerle yarışacak nitelikte... İstanbul’un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi bu dev proje toplam 3 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Proje büyüklüğünün ise 3 milyar lirayı geçmesi bekleniyor.
29
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ KURUMLARI BURAYA TAŞINIYOR!
4 bölgeden oluşacak İstanbul Finans Merkezi’nde özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar, banka ve finans merkezine ait binalar bulunacak. Bunların arasında; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAO Gayrimenkul, İŞ GYO gibi en önemli kurumların genel merkezleri de yer alıyor.
39
GÜNDE 90 BİN KİŞİLİK SİRKÜLASYON
Bunların dışında bölgede konutlar, kongre ve kültür merkezi, oteller, alışveriş merkezleri, destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan okul, cami, polis ve itfaiye merkezi de bulunacak. Bu sayede bölge, hem iş hem iş dışı yaşamın olduğu çok büyük bir ekonomik varlık alanı olacak. İstanbul Finans Merkezi’nde ilk etapta bile 50 bini çalışan nüfus olmak üzere, 11 bin oturan, 25 bin ziyaretçisiyle birlikte günlük 90 bin kişilik bir sirkülasyon olması bekleniyor. Kültürel, sosyal, finansal çevreleriyle kendi ekonomisini yaratacak olan Finans Merkezi’nde ilerleyen dönemlerde 150 bin kişi civarında ilave istihdam olacağı öngörülüyor. Bölgeye özel planlanan metro inşaatı ise hızla devam ediyor. Bu da bölgenin değerini şimdiden arttırıyor.
49
BİR BUÇUK YILDA YÜZDE 30 DEĞER KAZANDI
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, proje tamamlandığında bugünkü değerinin 2 milyar 687 milyon TL olduğu bildirildi. İstanbul Finans Merkezi’nin 2016 yıl sonu değerleme raporundaki değeri 2 milyar 643 milyon TL 2015 yıl sonu değeri ise 1 milyar 890 milyon TL olarak belirlenmişti. Böylece İstanbul Finans Merkezi’nin değeri 15 ayda yaklaşık 800 milyon TL arttı. Bu da 1.5 senede yaklaşık yüzde 30’luk artışa denk geliyor. Uzmanlar, bölgenin 2 yıl içinde yüzde 50 değer kazanacağını ön görüyor.
59
HEM İŞ HAYATININ HEM DE ŞEHRİN MERKEZİNDE, BEKLENTİLERE CEVAP VERECEK
Hem iş hayatının hem de şehrin merkezinde, beklentilerin ötesinde bir yaşama davet eden Dekon Senkron, hayatın senkronunu tutturmak için tasarlandı. Tek blokta 1+1 ve 2+1’lerden oluşan çok konforlu 168 konutu barındıran Dekon Senkron; her dairede bulunan balkon alanları, kapalı otopark, fitness center, çocuk oyun alanları ve konsiyerj hizmeti gibi pek çok ayrıcalığıyla sizi bekliyor. Özel konsiyerj hizmeti, uçak rezervasyonundan kuru temizlemeye çok geniş bir çerçevede Dekon Senkronluların her isteğini anında yerine getiriyor. Eğer işyeriniz Finans Merkezi’ne taşınıyorsa, yaşamınıza yatırım için en doğru noktadasınız. "Acaba bugün kaç dakikamı trafikte harcayacağım?" sorusuna takılmadan, evinizden işinize yürüyerek gidebilme özgürlüğü yaşamak için İstanbul Finans Merkezi’ndeki Dekon Senkron projesini inceleyebilirsiniz. Bölgede oturacak 50 bin beyaz yakalı çalışanın konut ihtiyacı kira getirisini ise şimdiden garanti altına alıyor. Burada yaşayanlar 5 bin metrekarelik ticari alanda; giyim mağazalarından restoranlara, kırtasiyeden markete tüm ihtiyaçlarını bulabiliyor; kısaca Dekon Senkronluların hayatları çok kolaylaşıyor.
69
"YATIRIM DEĞERİ 65 MİLYON TL"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Finans şirketleri bu ofislerimizde hizmet verecekler. Finansın kalbi burada finans merkezinde atacak. Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu iradeyle gururlanacağımız projeyi İstanbullularımıza sunuyoruz. Süreci hamdolsun tamamladık. Bu projenin yatırım değeri 65 lirayı bulmuştur. 100 bin kişiyi misafir edecek bir alandan bahsediyoruz" dedi.
79
YURT İÇİ VE YURT DIŞI FİNANS KURUMLARI YER ALACAK
İçerisinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) da yer alacağı Merkez Bankası binası henüz tamamlanmadı. Açılacak bankalar etabında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın birimleri faaliyete geçecek. Bunun yanı sıra İFM’de Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO’nun da ofisleri bulunuyor. Merkezde yurt dışından da önemli banka ve finans kuruluşlarının yer alması bekleniyor.
89
İFM İLE FARKLI PEK ÇOK FİNANSAL KURULUŞLARI BÜNYESİNDE BULUNDURACAK
İFM ile farklı pek çok finansal kuruluşları bünyesinde bulundurarak nitelikli istihdam hedefleniyor. Amaç finansal hareketliliği, finansman ve yatırım olanaklarını geliştirerek ekonomik büyümeye ivme kazandırmak.
99
OTEL, ALIŞVERİŞ MERKEZİ GİBİ SOSYAL YAŞAM ALANLARI DA VAR
Akıllı şehir konseptiyle inşa edilen İstanbul Finans Merkezi'ndeki çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile, Hazine ve Maliye Bakanlığı birlikte yürütüyor. 3,4 milyon metrekare alan üzerine kurulan İFM,1,4 milyon metrekare ofis alanı, 100 bin metrekare alışveriş merkezi, 2.100 kişilik kongre merkeziyle beraber çeşitli sosyal donatıları, otel ve perakende hizmetleri ile akıllı şehir yönetimi anlayışıyla çevre dostu Gold LEED sertifikalı bir kümelenme bölgesi olarak katılımcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak finansal bir ekosistem olarak kurgulandı.