İstanbul'a Karın Yağacağı Tarih Belli Oldu | Zemheri Ayı Nedir

Hafta sonu sonbaharı andıran güneşli havanın yaşandığı, zaman zaman yağışlı havanın etkili olduğu İstanbul'da, kış mevsiminin ilk yarısı olarak bilinen zemherinin sonunda kar bekleniyor. İstanbul'da yarıyıl tatilinde kar yağışı olacağı tahmin ediliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, bugünden itibaren Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bir bölümü dışında yurdun tamamında yağışın devam edeceğini söyledi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların da yağışla beraber azalacağını ifade eden Köse, cumartesi günü yağışlı sistemin yurdu terk edeceğini ve yüksek basıncın etkisi altına girileceğini anlattı.

Köse, bir hafta boyunca gündüzleri güneşli ve açık, geceleri ise ayaz sebebiyle kara yollarında buzlanma, tarımda da don tehlikesinin yaşanacağı günlerle karşılaşılacağını dile getirdi.

Kışın ilk döneminde genel olarak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini, yağışlarla birlikte dönem dönem mevsim normallerinin altına indiğini belirten Köse, son 9 aylık yağış tahminine bakınca da Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerinin kurak geçtiğini, batı kesimlerinin ise kısmen mevsim normalleri civarında yağış aldığını söyledi.

"Zemheri ayında hastalıklar fazla görülür"

Ahmet Köse, İstanbul'da son birkaç gündür neredeyse sonbaharı anımsatan hava koşullarının yaşandığını ifade ederek, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ölçümlerine göre 2010 Ocak ayında İstanbul'da hava sıcaklığının 22,4 derece ölçüldüğünü, dolayısıyla yaşanılan ılık havaların ne ilk ne de son olacağını kaydetti.

ZEMHERİ AYI NE ZAMAN BİTER?

Miladi takvime göre yılın en soğuk olduğu dönem kabul edilen erbain (zemherir), 40 gün sürüyor. Hamsin dönemi ise 50 gün. Bu 90 günlük soğuk döneme zemheri adı veriliyor.

Gecelerin en uzun, gündüzlerin ise en kısa olduğu 22 Aralıkla başlayıp 30 Ocak’ta sona eren kırk günlük süreye erbain veya zemherir denir. Ülkemizde kışın en şiddetli geçtiği zemherirde, eskinin tecrübe sahipleri soğuk tepeden iner derlerdi. Onun için açıkta kalan canlılarda ölüm olayları zemherirde daha çok yaşanır.

30 Ocak’ta zemherinin sona ermesiyle 31 Ocak’ta hamsin başlamış olur. Atalarımızın ifadesiyle hamsinde soğuklar yukarıdan değil yandan gelir. Onun için “hamsinde taş taşa kuştu olur” ifadesi her fırsatta tekrarlanır.

40 gün devam eden erbain ve 50 gün süren hamsinin toplamı 90 gün etmektedir. 31 Ocak’ta başlayan hamsin 21 Mart’ta sona ermiş sayılır. Artık bu tarihte havalar hızla ısınmaya ve ilkbahar mevsimi her yerde en açık ve en belirgin bir şekilde kendini göstermeye başlar.

Hamsinde ne kadar zemherir kadar şiddetli soğuklar olmasa da “Hamsin, ocakta tenceren donsun” sözü bizlere miras kalmıştır. Sayılı olan doksan günlük kış mevsimi, yani zemherir ve hamsini içine alan üç aylık süreyi çok dikkatli bir şekilde geçirmeye çalışmalıyız.

Yine eskilerin uzun tecrübesiyle sabittir ki 12 gün arası denilen zemherin son altı günü ile hamsinin ilk altı günü kış mevsiminin en şiddetli soğuklarının yaşanmış olduğu sayılı günlerdir. Bu tarihler arasında yola çıkmanın ölümle sonuçlanacağı eskiden sık sık dile getirildi.

Gündem Haberleri