İstanbul'daki koronavirüs vaka sayısı belli oldu! Rakamlar endişe veriyor
Koronavirüs salgınında hızlı yükseliş sürerken İstanbul'daki vaka sayılarına ilişkin konuşan Dr. Mustafa Tamur 12 ile 15 bin arasında günlük vakanın olduğu ifade etti. Salgın hızla yayılırken ilerleyen dönemlerde yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı ise büyük merak konusu.
131
Türkiye'de koronavirüs salgınında bilanço günden güne ağırlaşıyor. Sağlık Bakanlığının günlük olarak açıkladığı Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunun 13 Kasım Cuma günü verilerine göre Türkiye'de son 24 saatte 3 bin 45 kişiye hasta tanısı kondu, 93 kişi yaşamını yitirdi.
231
Salgını yenen kişi sayısı da 2 bin 10 oldu. Aktif vaka sayısı ve ağır hasta sayısı da günden güne artıyor.
331
Salgın vaka sayısının en fazla olduğu il olan İstanbul hakkında İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, BirGün'den Meral Danyıldız'a açıklamalarda bulundu.
431
Koronavirüs salgının İstanbul'daki son durumuna ilişkin konuşan Tamur, tahmin edilen vaka sayısını da açıkladı ve tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
531
Aile hekimlerinin İstanbul’da takip ettiği sayıları biz görebiliyoruz." diyen Tamur," PCR pozitifler nisan-mayıs aylarında 8-10 civarıydı. Şu an 30 ile 50 arasında. PCR pozitif hastalar bizim ekranımızda on gün kalıyor. On günlük vakaların toplamı hekim başına bizde 30’un üstünde.
631
Ortalamamız da 45-50 civarında. Otuz bile kabul etsek, sadece İstanbul için günlük aile hekimi başına düşen yeni pozitif vaka 3 demektir. Dolayısıyla İstanbul’da günlük vaka sayısı 12 ile 15 bin arasında anlamına geliyor.
731
Bunların içine ağır hastaları da ayrıca eklemek gerekiyor çünkü onu ekranlarımızda görmüyoruz. Bizim gördüğümüz evde takip edilen PCR pozitifler. Şu anda hastanelerde yatırmak için yer bulmakta zorlandığımız sağlık çalışanı arkadaşlarımız oluyor” diye konuştu.
831
İŞÇİ SEMTLERİNDE VAKA ARTIŞI VAR
Dr. Tamur, işçilerin yoğun olarak yaşadığı ilçelerdeki vaka sayılarının yüksek olduğunu belirterek, “İşçi semtlerindeki insanlar hâlâ işe giderek çalışıyor. Biraz daha geliri iyi olan semtlerde evden çalışma imkânı var.
931
Ya da hiç çalışmadan geçinebilen insanlar var. Ancak işçi semtlerinde bunu bekleyemiyorsunuz. Kalabalık aileler, yollar kalabalık, işyerinde hiçbir denetim yok.” dedi.
1031
NİSAN, MAYIS AYINDA HASTANEYE YATIŞ ORANI DÜŞÜKTÜ
Tamur şunları kaydetti:
“Nisan ve mayısta gördüğümüz iki binli, üç binli vakalar gerçekten vakaydı. O zamanlar 70 bin aktif vaka varken bile, hastanelerde yatış oranı çok düşük olduğu için hastaneler hiç bu kadar dolmamıştı.
1131
Ancak şu anda hastaneler dolduğuna göre aktif vaka sayımız o zamankinin çok çok üstünde. Okullar ise bariz bir yayılma merkezi.”
1231
YOĞUN BAKIMLARDAKİ DOLULUK YÜZDE 70'İ GEÇTİ
Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Semine Aydoğan ise, yoğun bakımlardaki doluluğa ilişkin olarak, “Birinci dalganın pik yaptığı dönemde doluluk oranı yüzde 70’lerdeydi.
1331
Üzerine gelen ikinci dalga ile bu doluluk oranının henüz başlangıçta olmamıza rağmen yüzde 70’i geçtiği bakanlık verilerince açıklanıyor.” dedi.
1431
"HERKESİN GEREKLİ ÖNLEMLERE UYMASINI ÖNERİYORUZ"
Aydoğan, “Covid-19 tanısı ile yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan hastalar, ağır solunum yolu hastalığı ve olası çoklu organ yetmezliği nedeniyle çok yakından takip gerektiren, hemşirelik bakımına gereksinimi çok yüksek olan hastalardır." diyerek sözlerini şöyle tamamladı:
1531
"Yapılan çalışmalar, nitelikli ve sayısı yeterli yoğun bakım hemşirelerinin hasta sonuçlarını doğrudan olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.
1631
Artan yatak sayıları veya vaka sayıları gibi nedenler mevcut deneyimli yoğun bakım hemşire sayısının ünitedeki hemşire kadrosu içindeki oranının çok düşük olmasına yol açıyor.
1731
Yetersiz olan hemşire sayısının oranını daha çok düşürüyor. Bu süreçte artan iş yükü ve yetersiz hemşire sayısı neticesine bağlı olarak meslektaşlarımızın gün geçtikçe Covid-19 pozitif çıktığı haberleri geliyor.
1831
Artış gün geçtikçe devam ediyor. Herkesin bu süreçte sorumluluk alması ve gerekli önlemlere uymasını öneriyoruz.”
Güncel verilere göre, son 24 saatte 149 bin 942 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 45 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 10 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 348 bin 804'e yükseldi.
2131
Toplam test sayısı 15 milyon 863 bin 833'e ulaştı. Hasta sayısı 407 bin 939, vefat sayısı 11 bin 326, ağır hasta sayısı 3 bin 356, aktif hasta sayısı 47 bin 809 oldu.
2231
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,2, yatak doluluk oranı yüzde 53,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69,9, ventilatör doluluk oranı yüzde 34,9, ortalama temaslı tespit süresi 12 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,7 olarak kayıtlara geçti.
2331
Bakan Koca son verilere ilişkin olarak Twitter hesabından şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bugün tespit edilen yeni hasta sayısı 3.000'den fazla. Ağır hasta sayımız da kayıplarımız da artıyor. Virüs yükünü düşüren en önemli araç maske. Tedbirlere uyarak mücadeleye güç verin."